Hrvati se žale na treštanje turbo-folk muzike u Makarskoj: Sandra Afrika pravi buku kao mlaznjak

Poručuju građanima da pažljivo prouče program u narednim danima i da sami procene da li im se isplati da uzmu apartman u Podbiokovlju za vreme nastupa Ace Lukasa

  • 2

Hrvatski mediji su se bavili bukom u Makarskoj koju proizvode nastupi turbo folk zvezda (cajke). Tokom letnje sezone nemali broj pevača nastupa na hrvatskom primorju, ali očigledno da nisu svi raspoloženi za ovu vrstu muzike, pa je porede sa neizdrživom bukom.

Tako se Slobodna Dalmacija poziva na zaključke iz stručnog časopisa Gravevinar, gde pojam buke građanima, kojima su brojke apstrakcija, stručnjak približava baš kroz slučaj iz Makarske.

Navode tako kako je ispod jednog zvučnika makarske diskoteke izmerena buka od 102 decibela, što je približno buci koju, sa 120 decibela, proizvodi mlaznjak pri poletanju ili sletanju.

Počeo s radom narodnjački radio u Zagrebu: Ova pesma se prva zaorila širom Hrvatske (FOTO) (VIDEO)

Makarska se ponovo našla u centru još jednog problema Foto: Wikipedia/Axel Heymann

Tako su za primer uzeli pevačicu Sandru Afriku i istakli da ona ima nešto slično sa avionom. Ističu da ona uz pomoć super-zvučnika proizvodi buku kao mlaznjak, sa jednom razlikom - avion poleti ili sleti, pa nastupi razdoblje mira, a ona navodno peva do jutarnjih sati.

Otvoreno kažu da je sluša dobar deo građana i kritikuju mišljenje gradonačelnika Jure Brkana da se o ukusima ne raspravlja.

Upitan na sednici Gradskog veća od Hloverke Novak-Srzić "šta ćete poduzeti sa "zavijanjem" iz Petra Pana", kaže kako ne ulazi u to "ko svira, kako svira, gde svira", ističu hrvatski mediji.

Noćni klub u Makarskoj Printskrin: Youtube/3Dpatrol

- Noćni život postoji od 15. jula do 15. avgusta, oni dovode koga dovode i šta ćemo mi? Ugasiti u ponoć? Možemo i to, ali moja samostalna odluka to neće biti. Takvu će odluku morati da donese Veće - dodaje Brkan.

Hrvatski mediji su ga iskritikovali zbog ovakvog stava, jer ispada da on smatra da ta muzika može da se sluša do kasno u noć i da prećutno savetuje građanima da kupe čepove za uši.

Prema zakonu, muzika se može puštati do dva sata ujutru, a jačinu dozvoljene buke prema mišljenju gradonačelnika utvrđuje sanitarna inspekcija.

- Sanitarna kontroliše kada su decibeli problematični - objašnjava Brkan.

Mararska Printskrin: Youtube/3Dpatrol

Slobodna Dalmacija navodi da je gradska vlast rekla šta misli, ali da nisu mogli da dobiju komentar od upravnika diskoteke "Petar Pan".

Poručuju građanima da pažljivo prouče program u narednim danima i da sami procene da li im se isplati da uzmu apartman u Podbiokovlju za vreme nastupa Ace Lukasa ili Željka Samardžića. Ili će uzeti slobodan dan i pridružiti se koncertu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vostani Serbie

    24. avgust 2018 | 12:31

    Slazem se u ovom slucaju sa Hrvatima, tesko je to slusati. Mislim da je konstruktivnije da u goste pozovu gospodju Pesic iz Beograda ili nekog Srpskog istoricara i saslusaju jedan govor, urodilo bi plodom, prosirili bi znanje istorijskim cinjenicama. U znak gradjenja dobrih odnosa, umesto folkera saljemo akademike, divno zar ne?!

  • Ja

    24. avgust 2018 | 12:18

    Pa ona i je ko avion🤣🤣🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA