≫ 

Kobna poseta najvišoj planini u Makedoniji: Hrvatski planinar stigao do vrha, ali njegovo srce nije izdržalo povratak

On se u jednom trenutku požalio da mu nije dobro, nakon čega se stropoštao na zemlju

  • 2

Planinar i predsednik Hrvatskog planinarskog društva "Malača" iz Donjeg Kaštela, Petar Penga ( 58 ) iz Splita nije uspeo da siđe sa najviše planine u Makedoniji, Koraba.

Tokom planinarsko-turističke posete Makedoniji, Penga se pre dva dana, sa tridesetak planinara iz Hrvatskog planinarskog društva "Malača" i Planinarskog društva "Pogorelica" iz Kiseljaka, BiH, koje je predvodio licencirani planinarski vodić iz Planinarsko-ekološkog društva "Argentus mount" iz Tetova, popeo na najviši vrh Veliki Korab, na visinu od 2.764 metara nadmorske visine.

Do vrha su pešačili oko šest sati, ali je povratak za Pengu bio koban. On se u jednom trenutku požalio da mu nije dobro, nakon čega se stropoštao na zemlju. U pomoć mu je odmah priskočila njegova supruga Rosa Penga, koja je bila vodić grupe iz Kaštela, i ostali planinari, ali njegovo srce nije izdržalo.

Crnogorac spasen iz jame posle 4 sata agonije: Upao u rupu duboku 50 metara kod Herceg Novog (FOTO)

Kako se odvijala drama na Korbu, opisali su iz Planinarsko-ekološkog društva "Argentus mount" iz Tetova, koji su, sa svojim iskusnim vodićem, za planinare iz Hrvatske i BiH organizovali penjanje na najvišu planinu u Makedoniji.

Saopštenje planinarskog društva o smrtnom slučaju Foto: Facebook

Penjanje na vrh Veliki Korab nije bilo zahtevno. Planinari su se kretali jedan iza drugoga u koloni, a imali su standardnu planinarsku opremu jer nije bilo teških mesta, ni sajli, niti klinova.

Međutim, prilikom silaska sa vrha, prekjuče, oko 17,20 časova, kod mesta zvanog Kobilino polje, planinar i predsednik Hrvatskog planinarskog društva "Malača" iz Donjeg Kaštela, Petar Penga se požalio da mu nije dobro, nakon čega se stropoštao na zemlju. Omah su pritrčali kolege planinari kako bi ga održali u životu dok ne stigne pomoć, a za to vreme planinarski vodić iz Planinarsko-ekološkog društva "Argentus mount" iz Tetova telefonom je nazvao sekretara društva i dao alarm za uzbunu.

- U 17,23 časova telefonski je obaveštena Granična policija u selu Žirovnica, koja je uputila ekipu sa terenskim vozilom do mesta nesreće. Desetak minuta kasnije obavešten je i Republiči centar za upravljanje krizama, a na njihovu preporuku u 17,44 časova uspostavljen je kontakt sa Regionalnim centrom u Gostivaru od kojih je zatražena pomoć helikoptera. Nedugo potom, MUP je poslao helikopter koji je na mesto nesreće stigao oko 19 časova i hrvatskog planinara prevezao do državne bolnice "8. Septemvri" u Skoplje, gde je, prema prvim informacijama, Petar Penga podlegao jakom srčanom udaru - saopštili su iz Planinarsko-ekološkog društva "Argentus mount".

Po naredbi javnog tužioca, telo pokojnog hrvatskog planinara je predato na obdukciju kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti.

VIDEO: Pimpovanjem uz Mont Everest! Englez pomerio granice i upisao se u Ginisa

(Telegraf.rs/D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA