≫ 

Počelo je, nevreme već poharalo Hrvatsku: Tutnjala grmljavina, na Jadranu se očekuje snažni vetar, a vrhunac preti ove noći (VIDEO)

Tokom poslednjeg nevremena zabeleženog sredinom ovog meseca, primljeno je više od 120 poziva o pogibijama na moru i sprovedeno 50 spasilačkih akcija, a u kojima su službenici lučkih kapetanija spasili 65 osoba

  • 9

Iako se vrhunac nevremena očekuje sutra, neke delove Hrvatske već su zahvatile padavine. U Istri su već zabeležene snažne padavine, a najžešće je bilo u unutrašnjosti gde je zabeležena velika grmljavina, piše Istramet. I u Srbiji se u toku dana i noći očekuje nevreme, pogotovo kratkotrajne vremenske nepogode praćene obilnim padavinama, gradom i olujnim vetrom.

Svi su upozoravali na ciklon sa Jadrana, a naredni sati ključni su za Srbiju: Stižu pljuskovi, od nedelje ozbiljno zahlađenje (FOTO)

Glavni talas pogodio je Umaštinu, gde je pala obilna kiša, a u Višnjanu je vetar rušio stabla. Automatske meteorološke stanice u Umagu zabeležile su do 44 mm kiše, a istu količinu izmerila je i stanica u Dajli. Na aerodrom Portorož palo je još i više kiše, čak 52 mm.

U ostatku Hrvatske naoblačenje postupno dolazi sa severozapada, mestimično uz kišu i grmljavinske pljuskove. Najviše sunčanog vremena biće u Dalmaciji, a na Jadranu će duvati snažan jugo.

U ostatku zemlje će duvati umeren severni i severoistočni vetar, mestimično s jakim udarima. Najviša dnevna temperatura vazduha između 24 i 29, a u Slavoniji i posebno u Dalmaciji do 33 °C.

Zbog najavljenog nevremena, preporuku nautičarima i pomorcima izdalo je i Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture.

- Samo tokom poslednjeg nevremena zabeleženog sredinom ovog meseca, primljeno je više od 120 poziva o pogibijama na moru i sprovedeno 50 spasilačkih akcija, a u kojima su službenici lučkih kapetanija spasili 65 osoba. Stoga pozivamo sve da prate vremensku prognozu i ne isplovljavaju na more ukoliko prognoza ne bude povoljna, da osiguraju vezove svojih plovila u lukama, imaju na plovilima svu potrebnu opremu i ukoliko se u trenutku nevremena ipak nađu na moru, budu u blizini sigurnih luka i provere ispravnost prsluka za spasavanje, kako za odrasle tako i za decu - navodi se u saopštenju.

Pogledajte nevreme u mestu Potpićan:

Obilna kiša pala je i u Poreču:

POGORŠANJE VREMENA U SRBIJI 

U narednom satu (pd 16.30 h) na srednjem i donjem toku Drine, u zapadnim i južnim krajevima Srbije, na obroncima Fruške Gore, u Banatu i pojedinim delovima Beograda očekuju se lokalni pljuskovi sa grmljavinom. U nedelju se očekuju kratkotrajne vremenske nepogode praćene obilnim padavinama (30 mm lokalno i više), gradom i olujnim vetrom, navodi RHMZ.

U subotu u celoj zemlji, a sutra na istoku i jugoistoku toplo sa najvišom temperaturom od 30 do 34 stepena. Sutra pre podne na severozapadu, a posle podne i uveče i u ostalim krajevima naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom, jakim severozapadnim vetrom i osetnim padom temperature. Lokalno se očekuju nepogode sa jakim pljuskom i gradom. U ponedeljak svežije za oko 7 do 10 stepeni.

VIDEO: Jako nevreme pogodilo Sloveniju i Hrvatsku

(Telegraf.rs/ J.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crni Đorđe

    25. avgust 2018 | 15:09

    Jel peva Tupson Glupson, večeras tamo?

  • Aleksandar VA

    25. avgust 2018 | 14:49

    Evo i ja cepao drva a sad treba da pakujem pa eto malo da prelistam novine nisam stigao ova tri dana malo koristim odmor da se spremim za zimu i evo komentara za ovo MA ZA....LE ME STO JE TAMO NEVREME CAO ZDRAVO

  • 😊

    25. avgust 2018 | 16:21

    Boze zastiti Srbiju i Kosovo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA