Vojni veterani iz BiH prete masovnim protestima: Traže zakon o braniteljima ili će blokirati celu državu

Branitelji su uvereni kako s njima manipulišu predstavnici vlasti koji su održali nekoliko neuspelih sednica komisije koja je trebalo da usaglasi sporne pojedinosti

  • 0

Predstavnici nekoliko braniteljskih organizacija najavili su u ponedeljak nove masovne prosete i blokade Federacije BiH ukoliko se do 5. septembra ne prihvate izmene zakona kojim bi se garantovala isplata braniteljskog dodatka koji bi po procenama Međunarodnog monetarnog fonda mogao ugroziti fiskalnu stabilnost ovog bosanskohercegovačkog entiteta.

Nakon jučerašnjeg sastanka predstavnici okupljeni oko udružernja Zaboravljeni branitelji predali su zahtev za održavanje vanredne sednice Parlamenta FBiH kako bi se izglasale izmene Zakona o demobilisanim braniteljima koji je u različitim tekstovima usvojen u dva doma entitetskog parlamenta zbog čega nije mogao da stupi na snagu.

Branitelji su uvereni kako s njima manipulišu predstavnici vlasti koji su održali nekoliko neuspelih sednica komisije koja je trebalo da usaglasi sporne pojedinosti.

Odložen Festival ojkača u Petrinji: Hrvatski branitelji zaplašili učesnike, dolazak otkazale i grupe iz Srbije

- Nije trebalo ništa usaglašavati jer su amandmani usvojeni u oba doma - rekao je za medije u BiH predstavnik nezadovoljnih branitelja Amel Pervan. Pojasnio je kako iz nekoliko udruženja smatraju da je parlament samo kupovao vreme i manipulisao s ovom populacijom.

Najavio je održavanje protesta ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH 5. septembra.

U slučaju da se ne donesu promene zakona o braniteljima, uslediće blokada cele Federacije BiH.

Izmenama Zakona o demobilisanim braniteljima planira se uvođenje braniteljskog dodatka što bi Federaciju BiH po procenama vlasti moglo koštati više od 300 miliona maraka (oko 150 miliona evra). Zbog najave donošenja ovoga zakona Međunarodni monetarni fond je zamrznuo "stand by" aranžman s Bosnom i Hercegovinom tvrdeći da bi te zakonske izmene vodile destabilizovanju fiskalne stabilnosti Federacije BiH.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA