≫ 

Sramota hrvatske Vikipedije: Jasenovac opisuju kao banju za odmor i nazivaju ga "sabirnim logorom"

Više od pola članka o Jasenovcu sada se zapravo svodi na negiranje zločinackog karaktera ovog logora smrti

  • 47

Hrvatska Vikipedija dosegla je novo dno filoustaške apologije najnovijim izmenama članka o Jasenovcu, piše zagrebački portal Indeks.hr.

Kako se navodi, hrvatska Vikipedija kao relevantan izvor navodi knjigu Igora Vukića "Radni logor Jasenovac", koja ovaj ustaški logor smrti, koji je zgrozio čak i naciste, predstavlja skoro kao banja za odmor.

Jezivo svedočanstvo nacističkog generala o Jasenovcu: 500 ustaša upalo u srpsko selo, ubijali su sve i silovali žene

Ustaški logor smrti Jasenovac se tu opisuje kao Sabirni logor Jasenovac, a prva referenca u članku je iz Vukićevog intervjua "Glasu Koncila".

Štaviše, većina referenci na koje se poziva u članku o Jasenovcu na hrvatskoj Vikipediji su iz ekstremno desnih medija, kao što su portal udruženja Željke Markić, Narod.hr, Hrvatski tjednik i Maxportal, navodi Indeks.

Hrvatska Vikipedija o Jasenovcu, Printskrin: wikipedia.org

Na svim mestima u članku na kojima je pisalo da je Jasenovac bio "logor smrti" sada piše "sabirni logor", a uz Vukića - inače sekretara udruženja koje tvrdi da je Jasenovac bio komunistički logor - poziva se i na revizionističku istoričarku Blanku Matković koja je poznata po svojim ekstremističkim stavovima.

U članku na Vikipediji citira se i slovenački istraživač Roman Leljak, koji je inače pravosnažno osuđeni prevarant, zbog čega je služio i zatvorsku kaznu, a ozbiljni ga istoričari smatraju šarlatanom. Više od pola članka o Jasenovcu sada se zapravo svodi na negiranje zločinačkog karaktera ovog logora smrti i indirektnu apologiju ustaša i NDH, piše hrvatski portal.

Poređenja radi, na engleskoj i nemačkoj Vikipediji Jasenovac se opisuje između ostalog kao logor za istrebljenje ljudi, zaključuje Indeks.hr.

VIDEO Hrvatska se sprema za proslavu zločinačke akcije "Oluja":

(Telegraf.rs/Index)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    31. avgust 2018 | 08:23

    Pa sta ste ocekivali

  • Biljka

    31. avgust 2018 | 08:42

    Dabogda se tako oni ,svi koliko ih ima odmarali i skakali u jame. Djubrad satanisticka, treba da ih bude sramota. Od male poklane Srpske dece su pravili sapune, a sada izmisljaju da je Jasenovac bio za odmor!

  • Jugoslav

    31. avgust 2018 | 11:15

    Niko ne negira da je to bio radni logor. Sve je to tamo izgradjeno, radilo se je, postojale su i lančara i kožara a i drugo što šta! Sve u svemu je to bio radni logor u kojem je bilo samo 1% radne snage a u 99% to je bilo gubilište za sve ostale pa i za same radnike koje više nisu mogli da eksploatišu! Ljudi su umirali al ne prirodno nego zato što su dovodjeni dotle izgladnjavanjem, žedju, batinjajnem i bolestima koje ne bi imali da nisu bili tamo! Mnogi su i zdravi ubijeni jer su imali bolest koja se je zvala Srbin, Jevrej, Ciganin a i nepodoban Hrvat! Sveštenicima su paljene brade i to je bilo uživanje za Hrvate isto kao i bacanje decwe pa sačekivanje na bajonetu! Bio je to i sportski centar! Disciplina maljem po glavi, tregere od kože (rezanje kože robovima u trake i ganjali ih kao konje da ih što više boli, ko nije dovoljno kukao sipanje soli na žive rane! Disciplina kojem Hrvatu neće izplivati Srbin iz save, vezivanjem žicom za železničku šinu i bacanje u vodi! Bilo je i turističke agencije tamo, Nagomilane Srbe na splavu poslati za Beograd! Ko nije imao kartu vadjenje očiju i presecanjem trbuha i vtata! Disciplina vešanja! Može i s Glavom gore a i obrnuto! Bilo je i hirurga tamo! Svaki Hrvat je bio Hirurg koji je imao U na kapi! Industrija je bila razvijena! Sapun im je dobre prihode donosio! Ne znam dal je bio označen Muški, Ženski, Dečiji! Pripremale su njihove časne sestre i majkama jetrice pržene!(Stara Gradiška)! E sad dal je svaka dobila jetrice od svog deteta ili je to bilo pomešano nije mi znano! Toliko su se brinuli o našoj Srpskoj a i Jevrejskoj deci deci da su imali i dvorac odnosno manastir posebno za njih! A i grobja su im isto sredjivala! Mnoga su i dan danas tajna da ih mi ne bi uznemiravali! Toliko je toga da se napiše o Hrvatima da je nemoguće to uraditi koliko je toga! Nema se toliko prostora da bi sve stalo o njima koliko oni imaju ljudskosti u sebi da sve to negiraju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA