Ohridska Arhiepiskopija proslavila 1000 godina od osnivanja (FOTO)

Svečani program sadržao je i muzičke tačke gorespomenutih horova

  • 3

Ove 2018. godine navršava se 1000 godina od osnivanja Ohridske Arhiepiskopije. Osnovana je 1018. godine od strane vizantijskog imperatora Vasilija II Bugaroubice. Svepravoslavno priznata kanonska crkva u Republici Makedoniji, Pravoslavna Ohridska Arhiepiskopija obeležava ovaj jubilej na više i različite načine.

Centralna proslava 1000 godišnjice od osnivanja Ohridske Arhiepiskopije, sa crkvenim blagolepijem, održala se 29. i 30. septrembra, u Stavropigijalnom manastiru "Sveti Jovan Zlatoust", u Nižepolju, kraj Bitolja.

Ove 2018. godine navršava se 1000 godina od osnivanja Ohridske Arhiepiskopije Foto: TV Hram

Poklonite danas neku sitnicu svojoj ćerki i uradićete veliku stvar: Ovo je stari srpski običaj za praznik Vere, Nade i Ljubavi (FOTO)

U nedelju, 30. septembra služena je sveta Arhijerejska Liturgija na kojoj je načalstvovao Njegovo Blaženstvo Arhiepiskop ohridski i Mitropolit skopski Jovan, uz sasluženje Visokopreosvećene gospode: Arhiepiskopa cetinjskog i Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, Arhiepiskopa Lublinskog i Čelmskog Avelja (iz Poljske Pravoslavne Crkve), Episkopa šumperskog Isaije (iz Pravoslavne Crkve Češke i Slovačke), i Preosvećene gospode Episkopa: vranjskog Pahomija, raško-prizrenskog Teodosija, kruševačkog Davida, mohačkog Isihija, dioklijskog Metodija, pološko-kumanovskog i Mestobljustitelja debarsko-kičevskog Joakima, bregalničkog i Mestobljustitelja bitoljskog Marka, stobijskog i Mestobljustitelja strumičkog Davida, potom prezvitera Spiridona, predstavnika Arhiepiskopa Tirane i cele Albanije gospodina Anastasija i brojnog sveštenstva iz različitih eparhija više pomesnih Crkava.

Liturgijsko toržestvo sa svojim pojanjem uveličali su poznati psalti iz Srbije, Grčke i Bugarske.

. Osnovana je 1018. godine od strane vizantijskog imperatora Vasilija II Bugaroubice Foto: TV Hram

Svetoj arhijerejskoj Liturgiji prisustvovao je i predstavnik Uprave za saradnju sa Crkvama i verskim zajednicama Vlade Republike Srbije Marko Nikolić.

Sabornom božanstvenom Tajnovodstvu, koje je nesumnjivo najodgovarajući način proslave jednog ovako velikog jubileja, prethodilo je jutarnje bogosluženje kojim je načalstvovao Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohje.

Posle odslužene Arhijerejske Liturgije, za prisutni narod bila je upriličena trpeza ljubavi, posle koje je sledio prigodan, svečani program.

Centralna proslava 1000 godišnjice od osnivanja Ohridske Arhiepiskopije, sa crkvenim blagolepijem, održala se 29. i 30. septrembra, u Stavropigijalnom manastiru "Sveti Jovan Zlatoust", u Nižepolju, kraj Bitolja Foto: TV Hram

Svojom nadahnutom omilijom, program je započeo Njegovo Blaženstvo Arhiepiskop ohridski i Mitropolit skopski Jovan.

Svečani program sadržao je i muzičke tačke gorespomenutih horova, kao i izvođenje tradicionalnih pesama kavaldžija iz orkestra "Pece Atanasoski", sa ženskom vokalnom grupom pri istom orkestru.

VIDEO: Intervju episkopa Jovana Ćulibrka za Telegraf.rs

(Telegraf.rs/TV Hram)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubica

    1. oktobar 2018 | 10:05

    Makedonija ima ime i ima crkvu a spc sta pravi raskol narod se pita hoce i za to referendum

  • Ljubica

    1. oktobar 2018 | 09:59

    Makedonska crkva je stara i mora da se prizna

  • Урош

    4. oktobar 2018 | 11:11

    Треба погледати ,,Македонски раскол (Цео филм) - YouTube"...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA