≫ 

Majka zabranila hemoterapiju za bolesno dete (10) pa joj oduzeli starateljstvo. Pozvani navijači da demoliraju bolnicu: Slučaj koji je podelio Hrvatsku

Teška borba lekara i majke

  • 0

Desetogodišnja devojčica iz Zagreba obolela je od karcinoma kostiju koja najčešće pogađa decu i mlade u periodu kada kosti intenzivno rastu, pa je hitno prebačena iz Dalmacije, gde je bila na letovanju, u zagrebačku bolnicu.

Ovaj slučaj je podigao celu Hrvatsku na noge kada se u tamošnjim medijima pojavila informacija da se već više od mesec dana odvija dramatična borba lekara i majke, starateljke deteta, koja ne veruje u uspešnost standardnog lečenja karcinoma te se oštro protivi hemoterapijama.

Majka (81) po drugi put podarila život sinu: Rodila ga pre 57 godina, a sada ga spasila od sigurne smrti (FOTO) (VIDEO)

Iz zagrebačke bolnice kažu da se radi o jednom od ekstremnijih slučajeva da roditelj brani klasično lečenje deteta, zbog čega su, kako bi bez majčinog potpisa mogli da nastave s lečenjem, bili prinuđeni da zatraže pomoć od socijalne službe te su o svemu obavestili nadležna ministarstva.

- Neverovatan je niz pokušaja majke da nas spreči u lečenju teško bolesne ćerke kojoj lečenje treba odmah jer joj svako odugovlačenje davanja terapije i operativnog zahvata smanjuje šanse za preživljavanje. Majka tvrdi da je hemoterapija otrov i zato ne smemo da je dajemo njenoj ćerki. Magnetna rezonanca zrači i ne želi da je zračimo, najavljuje da će odvesti dete na lečenje u Tursku, ali to se ne dešava, čak poziva javno Torcidu i Bed Blu Bojse da krenu u bolnicu s pajserima i bokserima... - pričaju lekari u Klinici za dečje bolesti u zagrebačkoj Klaićevoj ulici, a prenosi "Jutarnji list".

Majka najavljuje da će odvesti svoje dete na lečenje u inostranstvo Foto-ilustracija: Pixabay

Majka je, kako pišu hrvatski mediji, prvi put zabranila da se dete izlaže hemoterapijama tvrdeći da želi da nastavi lečenje deteta u Turskoj te da ono neće biti u stanju da putuje ako ne prekine s terapijama, koje teško podnosi.

- Međutim, dete je i dalje bilo kod nas, ali bez terapije, što nismo mogli da dozvolimo. Zatražili smo intervenciju centra sa socijalni rad, ministarstva i ombudsmana i nakon toga krenuli s terapijom. Devojčica treba dobiti šest ciklusa hemoterapije pre operativnog zahvata u kome će dobiti protezu. U ovom trenutku prošla je četiri ciklusa i zato moramo kontrolisati preko magnetne rezonance delovanje lečenja zbog čega opet imamo problema s majkom - tvrde lekari.

Nadležni centar za socijalni rad, prema pisanju medija, odmah je reagovao te je majci privremeno oduzeto starateljstvo u delu koji se tiče lečenja deteta. Detetu je za taj segment dodeljen staratelj, koji je umesto majke potpisao dozvole za lečenje deteta. Majka zbog toga najavljuje tužbu protiv bolnice za koju je, ističe, već angažovala advokata.

- Moja je devojčica je pre dva meseca normalno ušetala u bolnicu, s kosom do struka. Danas leži u krevetu, u pelenama, sa polomljenom nogom, bez obrva, trepavica i kose, sva se trese. Ogorčena sam. Ja ne želim da opstruiram lečenje, naprotiv. Ali ne želim hemoterapije. Pročitala sam sve živo o njima, dokazano je da se radi o otrovu koji ne ubija rak, nego ga još dodatno širi  - izjavila je majka devojčice, a prenosi "Jutarnji list".

- Postoje drugi načini lečenja, postoje vitamini koji koštaju 100 evra i koji pomažu organizmu da sam ubija ćelije raka. Ali moja ćerka je maloletna i ja sam nemoćna, ruke su mi vezane. Ne mogu ništa da preduzmem. Da sam znala, nikad je ne bih dovela u bolnicu - ponavlja majka, ne prihvaćajući opasku novinara da je ipak teško poverovati da je lečenje karcinoma tako jednostavno te da bi, u tom slučaju, svi mnogo radije pili magične vitamine umesto teških i mučnih hemoterapija.

Ona najavljuje da će odvesti svoje dete na lečenje u inostranstvo jer želi za nju samo najbolje, a za tu je svrhu do sada u akciji za pomoć u lečenju deteta prikupljeno više od  100.000 evra.

Početkom prošlog meseca pokrenuta je posebna fejsbuk strana na kojoj je objavljen niz podataka o devojčici kao i poseban broj računa na koji može da se uplati novac koji se, kako je objavljeno, skuplja da bi dete otišlo u renomiranu kliniku u Turskoj jer u Hrvatskoj nema lekova koji devojčici trebaju. U akciju se uključio veliki broj poznatih osoba.

(Telegraf.rs/Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA