Amerika poklanja Hrvatima dva moćna helikoptera, vredna 50 miliona dolara: Mogu da se koriste i za vazdušne napade (VIDEO)

Dva američka crna jastreba serije M u četvrtak su sletela u Zagreb kako bi se u petak domaćoj javnosti prezentovalo o kakvim je helikopterima reč

  • 8

Vlada Sjedinjenih Američkih Država odobrila je donaciju dva helikoptera crni jastreb (blek houk) UH-60M Republici Hrvatskoj.

Donacija uključuje dva nova helikoptera s opremom i rezervnim delovima u vrednosti od oko 50 miliona američkih dolara. Reč je o potpuno novim helikopterima koji bi u Hrvatsku trebali da stignu 2020. godine.

Kako saznaje Jutarnji, dva američka crna jastreba serije M u četvrtak su sletela u Zagreb kako bi se u petak domaćoj javnosti prezentovalo o kakvim je helikopterima reč.

Kolindu raznežila šestomesečna Kika: Predsednica nije odolela i uradila nešto što je sve oduševilo

Odluka američke vlade o doniranju dva nova višenamenska helikoptera još je jedan dokaz snažnog strateškog partnerstva SAD-a i Hrvatske.

Crni jastreb UH-60M najnovija je verzija ovog helikoptera, opremljenog najmodernijim komunikacijskim, navigacijskim i senzorskim sistemima. Helikopteri bi, kako je i prie godinu dana najavio ministar obrane Damir Krstičević, trebali biti raspoređeni u Zapovedništvo specijalnih snaga. Ovo je višenamenska verzija helikoptera jer se isti može koristiti za vazdušne napade, evakuaciju ranjenih, traganje i spasavanje kao i prevoženje vojnika, ali se može koristiti i u gašenju požara, nadzoru granice itd.

U odnosu na druge UH-60, reč je o modernizovanoj M verziji koja, između ostalog, ima stakleni kokpit, novi sistem upravljanja komandama, lopatice glavnog rotora su veće, čime se nosivost povećala za još 225 kilograma, trup je ojačan, može nositi dodatne rezervoare goriva, manje je infracrveno zračenje motora...

Odlukom američke Vlade o donaciji prva dva helikoptera UH-60M započela je dugo najavljivana zamena ruske tehnologije zapadnom. U ovom trenutku Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo koristi ruske transportne helikoptere MI8, MI8- MTV1 i MI 171SH. Ideja o opremanju hrvatske vojske helikopterima crni jastreb spominjana je i ranije, a da je celi posao došao u fazu realizacije, posredno je potvrdio i ministar Krstičević kada je u oktobru prošle godine otkrio da se s američkom stranom pregovara o nabavci dva crna jastreba za Zapovedništvo specijalnih snaga.

Ministar je u aprilu ove godine u Zapovedništvu HRZ-a kazao kako je plan da se eskadrila novih transportnih helikoptera nabavi do 2025., kada izlaze resursi postojećim helikopterima Mi-8. Cilj sadašnjeg vođstva MORH-a i Oružanih snaga je da se u sledećih nekoliko godina u potpunosti pređe na vazduhoplovnu tehniku zapadne proizvodnje.

Jedino bi se zadržali transportni helikopteri Mi171Sh koji su u ovom trenutku na generalnom remontu kako bi se mogli koristiti sledećih 10 godina. Po kojem će modelu i koju verziju crnog jastreba Hrvatska u budućnosti nabaviti kako bi imala eskadrilu zapadnih višenamenskih helikoptera još nije poznato.

Nova dva helikoptera u vojni bi sistem trebala da uđu 2020. godine, kad bi u Hrvatsku trebali stići i prvi borbeni avioni F16 iz Izraela. Osim toga, Ratno vazduhoplovstvo imaće na raspolaganju i jurišne helikoptere Kiova.

CRNI JASTERB 

posada: 2

kapacitet: 4050 kg tereta, uključujući 14 opremljenih vojnika

dužina: 19,76 m

prečnik rotora: 16,36 m

visina: 5,13 m

masa aviona: 4819 kg

maksimalna masa uzletanja: 11.113 kg

KARAKTERISTIKE LETENJA 

najveća brzina: 280 km/h

maksimalni dolet: 511 km

brzina penjanja: 3,6 m/s

najveća visina leta:5 790 m

stakleni kokpit

2 dodatna rezervoara goriva

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA