≫ 

Major Gavrilović jedan je od najhrabrijih ljudi ikada: Prošao je torturu, mučen do iznemoglosti, a njegov junački govor i danas GRMI!

Drugi svetski rat je proveo u nemačkom zarobljeništvu

  • 14

Ponosni i prkosni branilac Beograda u Prvom svetskom ratu, rođeni Čačanin, major Dragutin Gavrilović, preminuo je na jučeranji dan pre 72 godine.

"NEMOJTE SE BRINUTI ZA VAŠE ŽIVOTE KOJI NE POSTOJE, NAPRED U SLAVU"! Ovako je govorio SRPSKI HEROJ braneći Beograd! (FOTO)

Njegov herojski govor braniocima Beograda pamte generacije koje i dan danas motiviše da se ne predamo, popustimo i pokleknemo pred nedaćama života.

- Junaci! Tačno u 15 časova neprijatelja se ima razbiti vašim silnim jurišom, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, ima da bude svetao. Vojnici! Junaci! Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i Otadžbine. Vi nemate više, da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje. Zato napred u slavu! Za Kralja i Otadžbinu! Živeo Kralj! Živeo Beograd! - govor je Majora Gavrilovića braniocima Beograda 7. oktobra 1915. godine.

Drugi svetski rat je proveo u nemačkom zarobljeništvu.

Po izlasku iz logora vratio se u Beograd.

Željan da se prošeta beogradskim ulicama, obukao je jedino raspoloživo odelo, paradnu oficirsku uniformu sa širokim crvenim lampasima (ukrasne trake na pantalonama).

Na ulici su ga uočili uvek budni, revnosni skojevci, i verovatno provocirani njegovim izgledom, brutalno pretukli.

Foto: Promo

Gavrilović je nekako došao do kuće i posle kraćeg bolovanja preminuo.

Međutim, tu se priča ne završava. Dok je ležao u kući na odru, upala je grupa mladih aktivista i isekla lampase da od njih reže petokrake. Vrli skojevci su se postarali da Gavrilović ode u večnu kuću u istom odelu u kojem se rodio – nag!

Sahranjen je 21. jula 1945. godine u Beogradu.

Inače, pred Drugi svetski rat, tada već pukovnik, Gavrilović je predavao vojnu administraciju na Vojnoj akademiji u Beogradu.

General Dušan Simović mu je 27. marta 1941. ponudio čin generala i mesto ministra vojske i mornarice, ali on je to odbio uz obrazloženje da ga predlog ne interesuje i da je on vojnik.

Pukovnik Gavrilović je posle kapitulacije u Aprilskom ratu u Sarajevu zarobljen i odveden u koncentracioni logor blizu Nirnberga. Iz zarobljeništva se vratio tek u maju 1945. godine teško bolestan. Umro je 19. jula 1945. godine.

Radivoje Bojović, kustos Narodnog muzeja u Čačku, prošle godine priredio je izložbu "Dragutin Gavrilović - Major sa činom pukovnika" koja je sa uspehom obišla više gradova Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA