"Turski tuš" će nam upropastiti decu: Vladeta Jerotić otkrio ključnu grešku roditelja u vaspitanju mališana

- Pazite roditelji, nemojte kažnjavati dete ako ne utvrdite da je krivo - naglašava naš akademik

  • 10

Naš poznati akademik Vladeta Jerotić ovog puta pričao je o vaspitanju dece u Srbiji, kako profil strogog oca i nežne majke utiče na odrastanje dece i šta je to "turski tuš".

ZLATNA PRAVILA RODITELJSTVA: Vaspitavajte decu po pravilima ruskog plemstva

"Ako dete, i kad ste strogi, oseća ljubav, i ako ga nekad udarite po turu, neće biti posledica. Ako ne oseti ljubav – biće posledica. A roditelji umeju tako da se razbesne… Dete može izrasti u stabilnu osobu i ako je sigurno u ljubav samo jednog roditelja.

Mene je otac umeo da istuče, ali samo kad nešto zgrešim. Bio je pravedan. Pazite roditelji, nemojte kažnjavati dete ako ne utvrdite da je krivo.

Veliki problem, tipičan za roditelje na Balkanu, jeste postojanje klasičnog binarnog porodičnog para. Strog nepopustljiv, često surov otac i dobra, nežna, popustljiva majka kojoj očevi već generacijama prebacuju da takvim ponašanjem prema detetu razvija razmaženost i neposlušnost.

Printskrin: Youtube/Телевизија Храм

Najgore je kad otac istuče dete, a onda majka privija dete, mazi ga, daje čokoladu… to se zove – turski tuševi. To nikako nije dobro.

A u bivšoj Jugoslaviji decu najviše tuku roditelji u Srbiji, njih skoro 90%. A nagrađivanje je skoro nepoznato.

Nije teško izvući zaključke o razvoju samopouzdanja i dostojanstva srpskog čoveka koji je kao dete uglavnom kažnjavan, a retko nagrađivan, milovan, pohvaljivan.”

Šta vi mislite koji je najbolji način vaspitanja dece? Pišite nam u komentarima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mali Alek

    21. avgust 2017 | 11:48

    Ma ovaj demokrtatski je super, daš mu kompjuter, Iphone od 800€, povremeno ga naraniš, staviš u krevet ujutru pre nego što podješ na posao, nedaj Bože da digneš glas na njega, jer ga zlostavljaš, i štiti ga zakon države, koja će ga kasnje lepo zbrinuti negde kraj kontejnera, jer niti hoće niti zna nešto da radi, a nema ni novca da plaća struju(za tv farme, braću, parove) ..... Ma extra bre, da poželiš samo.....!

  • Apokalipso

    21. avgust 2017 | 12:54

    Tesko je u danasnje vreme vaspitati decu. Niti ih valja mnogo kaznjavati niti preterano biti popustljiv i ugadjati. Treba naci pravu meru, sto vise pricati sa decom i posvetiti im se. Slazem se da je najbitnije da dete oseca ljubav i kada ga roditelj nagradjuje i kada ponekad dobije batine (naravno ne preterano kaznjavanje), da je to za njegovo dobro i da shvati kada je pogresilo.

  • Aleksandra

    21. avgust 2017 | 12:17

    Dete nikada ne treba tući. Ljudi koji tuku decu nisu mentalno sposobni da gaje decu i ne bi trebalo da je imaju. Sve što treba da radite jeste da sa detetom ne stvarate prijateljski odnos jer mu niste prijatelj nego roditelj. Dete vas može poštovati mnogo više ukoliko mu pružite ljubav nego ukoliko mu pružite batine. Ali to ne znači da detetu morate ugađati već treba napraviti granicu do koje sme da ide. Ukoliko vam se deca loše ponašaju to je verovatno stvar lošeg društva, u tom slučaju ga treba upisati na neku aktivnost gde se nalaze pristojnija deca pa će dete i samo zaključiti da je to ispravnije. Treba podsticati decu da se što više obrazuju i obilaze kulturna mesta kako bi izrasla u pristojne ljude. Deci ne treba seći krila i stvarati strah od najrođenijih. Ako vaše dete plače to samo može značiti da niste dobar roditelj, takva deca imaju želju da vam se osvete i kada odrastu konstantno će vam natrljavati na nos činjenicu koliko ste bili zli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA