Kako su Poljaci uradili omaž ex-Yu muzici i podsetili nas kako smo nekada slušali prave ritmove (VIDEO)

Manje je poznata činjenica da decenijama posle nestanka većine grupa tog vremena, njihove melodije žare i pale po Poljskoj

  • 2

Ako kojim slučajem posetite Poljsku nemalo ćete se iznenaditi kada čujete kako s radija sviraju poznate melodije Haustora, Parnog valjka ili Bajage, ali s tekstovima na poljskom. Ne, nije reč o krađi već o kaver bendu koji pod nazivom Yugoton već 17 godina na poljsko tržište plasira staro muzičko blago ovih prostora.

VEČITI HITOVI VEČITOG DEČAKA: Ovako je pevao Vlada Divljan i njegovi "Idoli" (VIDEO)

Jasno je da novotalasne ikone poput Azre, Haustora i EKV-a i danas imaju brojnu publiku svih generacija na prostoru bivše Jugoslavije, ali manje je poznata činjenica da decenijama posle raspada i nestanka većine najboljih grupa tog vremena njihove melodije žare i pale po dalekoj Poljskoj.

Zaslugu za to ima muzička kuća ZIC ZAC koja je u saradnji s nekoliko vrlo popularnih poljskih muzičara 2001. godine snimila prvi kaver album naziva Yugoton na kojem se nalazi 12 hitova iz najplodnijeg vremena našeg roka. Posebno je zanimljiva činjenica da uz prepoznatljive melodije idu tekstovi prevedeni na poljski što našim slušaocima može zvučati vrlo interesantno.

Poljskoj publici su posebno interesantni Bajaga, Haustor, Film i beogradski bend Idoli koji na ovom albumu imaju po dve pesme.

Poslušajte hit Idola, "Maljčiki" - "Malcziki" na poljskom:

Osim njih na prvom poljsko-exYu projektu mesto su našli Električni orgazam, Prljavo kazalište, Parni valjak i Aerodrom. Na ovom zanimljivom projektu s poljskim kolegama su sarađivali Vlada Divljan i Darko Rundek.

Zanimljivo je kako iako je Yugoton snimljen pre 16 godina neke od tih stvari još uvek haraju radijskim top listama, a mladi Poljaci uglavnom misle da su ove pesme originalno poljske.

"Zamisli život u ritmu muzike za ples" - "To była sobota":

Ova saradnja ima koren u saradnji i vezama Poljske i bivše Jugoslavije još u vreme socijalizma. Kako nije bila deo Istočnog bloka Jugoslavija je bila otvorena i prema zapadnim uticajima pa je njena rok scena bila veoma popularna u zatvorenijim društvima iza Gvozdene zavese, poput poljskog.

Osim toga muzičari s ovih prostora su neretko davali podršku borbi poljskog naroda za slobodu. Tako je Azra snimila pesmu "Poljska u mom srcu", Električni orgazam album "Warszawa ’81", a Igor Vidmar, poznati promoter, organizovao je koncert u znak podrške pokretu Solidarnost.

"Ena" - "Ema" :

– Bila sam uverena da su ove stvari autorske pesme naših muzičara. Mnogo su popularne i svakodnevno se mogu čuti na našim radio stanicama. Malo sam se šokirala kad sam saznala da su to obrade, a verujem da to ne zna mnogo Poljaka - otkrila je 28-godišnja Agnješka u razgovoru o ovom projektu.

Posle velikog uspeha Yugotona, Poljaci nisu stali na tome pa su ostvarili i drugi jugo-nostalgični projekat, Yugopolis, a u međuvremenu su pojedini muzičari samoinicijativno radili obrade i nekih novijih ostvarenja s domaće scene.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA