≫ 

Otišao je Milenin Boško, nema više omiljenog glumačkog para: Smoki i ona oborili su svetski rekord! (FOTO) (VIDEO)

- Srećan sam što sam uz nju ušao u kinematografiju i uz nju tu i ostao - govorio je Ljubiša o svojoj najdražoj filmskoj partnerki

  • 22
Milena Dravić i Ljubiša Samardžić, Moj tata na odredjeno vreme (1982) Scena iz filma "Moj tata na određeno vreme", 1982.

Ljubiša Samardžić, legenda jugoslovenske i srpske kinematografije preminuo je u 81. godini života. Ostaće upamćen po brojnim ulogama, a možda najviše i ostvarenjima u kojima je tumačio zajedno sa svojom omiljenom partnerkom, Milenom Dravić. U preko 25 zajedničkih uloga u filmovima i serijama, u kojima su uglavnom glimili bračni ili zaljubljeni mladi par, ovaj dvojac zasmejavao je celu bivšu Jugoslaviju. Iako su i pojedinačno ostvarili zavidne karijere, publika je najviše volela da ih gleda u zajedničkim ostvarenjima.

Preminuo Ljubiša Samardžić, jedan od najvećih srpskih glumaca (FOTO) (VIDEO)

Žena mi je rekla: Čoveče, život je smrt, upamti to! Ljubiša Samardžić se nikad nije oporavio od smrti svoga sina!

I sam Ljubiša Samardžić uvek je govorio da je film uprkos značaja snažne individualnosti, pre svega i ponajviše kolektivan čin, s glumom "kao segmentom tog zajedničkog stvaralaštva".

- Svako ko u sebi nosi spremnost na saradnju, na učenje i slušanje, na žrtvu pre svega, bio je za mene dragocen. Gluma je nadopunjavanje, nadigravanje, dodavanje, pomeranje svojih i tuđih mogućnosti, pomoć u nevolji - govorio je Ljubiša Samardžić.

Scena iz filma "Sirota Marija", 1968.

- Bio sam, priznajem, srećne ruke da u svojoj dugoj karijeri i ja obilato delim, ali i dobijam tu pomoć, jer glumac, osobito dok je mlad, nije sposoban da otkrije sve svoje mogućnosti. Zato mu partner ili partnerka, pomažu da spozna samoga sebe. Meni je to, pre svih, pomogla Milena Dravić - dodao je.

Zaigrali su zajedno još u onoj sad već antologijskoj "Prekobrojnoj" 1962. godine - ona, seljančica Malena - on, smešni Mikajlo, i nikada se više, kao partneri, nisu razdvojili.

Imali su preko 25 zajedničkih uloga. To je sigurno jugoslovenski i evropski rekord, možda i svetski.

Povremeno bi se, doduše, rastali, prošle bi i dve-tri godine bez zajedničkog posla, a onda bi ih ponovo sastavila ruka nekog reditelja ili scenariste, svesnih da film u kojem igraju kao neposredni partneri Milena i Ljubiša ne može da promaši.

Tako je odista i bilo.

Scena iz filma "Moj tata na određeno vreme", 1982.

Igrao je Ljubiša Samardžić u međuvremenu sa mnoštvom partnerki, sa Olgom Vujadinović, Verom Čukić, Stanislavom Pešić, Špelom Rozin, Silvom Košćinom, Nedom Arnerić, Svetlanom Bojković, Ljiljanom Šljapić, Sanjom Vejnović i ko zna s kim još sve.

Igrao je s lepim ženama, dobrim glumicama, snažnim indivudualnostima, ali je Milena ostala nezaobilazna, neprevaziđena - partnerka za ceo život, koja se voli, kojoj se veruje, za koju se žrtvuje ako treba.

- O Mileni se osećam nekako najkompetentniji da govorim, jer je i ona, kao i ja, pred očima javnosti izdržala, opet kao i ja, sva iskušenja i provere - iskreno je govorio veliki glumac.

Scena iz filma "Moj tata na određeno vreme", 1982.

- Prvim svojim koracima Milena je unela u našu kinematografiju mladost, lepršavost, prćavost, šarm, detinjastu ljupkost koji su, uz ogroman prirodni dar, na juriš osvojili srca producenata, reditelja, gledalaca. Srećan sam što sam uz nju ušao u kinematografiju i uz nju tu i ostao - dodao je i na kraju završio rečima:

- Milena je na početku bila mlado, bezazleno devojče s prostosrdačnim licem, dakle tipična "naivka", kako mi to kažemo, a već posle samo dve-tri godine postala je i izvrsna dramska glumica.

Nije nimalo čudno što je proglašena "prvom damom našeg filma" i što se mnogi pitaju - kada će, i da li će, biti rođena glumica ravna Mileni?

Daljinac

(Telegraf.r/Yugopapir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zzz

    9. septembar 2017 | 12:39

    Adio glumcino nek te gore greje vruc vetar pa pod ruku sa valterom da branite sarajevo...hvala ti sto si mi ulepsao detinjstvo

  • Deša Vranje

    9. septembar 2017 | 10:07

    Šurdo, počivaj u miru.Stvarno si bio veliki glumac i svi smo te voleli.Voleli smo te i volećemo te i dalje jer je mnogo filmova i serija koji si maestralno odradio....Saučešće porodici.

  • ana sch

    9. septembar 2017 | 13:45

    Mir dusi njegovoj.. Gospode podari mu Carstvo nebesko...jer to i zasluzuje... Amen!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA