Duh velikog beogradskog šmekera i dalje živi: Bio je naš najpismeniji novinar, a završio je samo osnovnu školu!

Bio je najpismeniji srpski novinar, iako je završio samo osnovnu školu

  • 2

Bile su to ratne godine kada se u porodici Tirnanić rodio jedan Bogdan. I baš taj Bogdan rođen u loše vreme postao novinar i svojevrsna ikona Beograda, neko koga će prestoničani pamtiti, neko čije ćemo reči doveka ponavljati, uz onu neizbežnu setu u glasu dok se sećamo kako je to govorio slavni Tirke.

Memoari Marine Abramovič: Od danas u prodaji nova knjiga kraljice preformansa

Najinteresantniji podatak iz životne priče ovog barda srpskog pera jeste činjenica da je gimnaziju upisao, ali da nikada nije maturirao. Sa tim je voleo i da se šali jer je neretko govorio da je numesno to što za nekoga sa osnovnom školom ljudi govore da je najpismeniji novinar.

Njegov beogradski duh ogleda se u nekoliko knjiga koje je posvetio prestonici, ali i u pojavljivanju u spotu za pesmu "Beograd" Vlade i Bajke u kom se našao u ulozi kolportera u Sremskoj ulici od kog "mangupski" krade novine pokojni Dušan Prelević.

Bogdan Tirnanić preminuo je 2009. godine. Povodom njegove smrti tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić izgovorio je možda i najlepše reči koje su ikada upućene velikom Tirketu:

- Nedostajaće nam i njegovo britko analitičko pero i duh dorćolskog šmekera kojim je obeležio vreme u kojem je živeo.

Foto: Ian Livesey via Foter.com / CC BY-NC

Tirnanić je oduvek bio sklon baš toj britkosti i neretko su njegove reči umele da poseku svojom oštrinom. Tako nije bio blagonaklon ni prema svojoj profesiji.

Njegov kratki opis posla objavljen je u knjizi Branislava Kovača "33 puta kako postati novinar". Evo šta je jedan od najboljih tada rekao:

- Novinar se postaje na više načina. Jedan od njih je - kad te izbace iz svih škola, odeš u novinare. Otud i ona moja poznata rečenica: "Je*eš zemlju u kojoj sam ja najpismeniji."

- Ako se već odlučiš na ovaj put, zapečatio si svoju sudbinu. Tek kasnije vidiš kako bi ti bilo bolje da si otišao u boksere. Ili fudbalere. Ili da si postao džeparoš ili političar. Bilo šta, samo ne to večno nezadovoljno stvorenje koga svaki dan tera ista muka, s kojom odlazi na počinak: Kako i šta sutra napisati.

- Sreća što u ovoj zemlji ima toliko tema koje ne možeš naći ni u jednoj normalnoj zemlji, tako da to umnogome olakšava posao svakom novinaru. Šta bih pisao da živim, recimo, u Švajcarskoj?

Daljinac

(Telegraf.rs/Dnevno.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viktorija

    14. septembar 2017 | 21:59

    Vrhunski novinar i dobar čovjek

  • 👌

    14. septembar 2017 | 23:34

    УЖИВАО САМ,КАДА ВИХ ГА ЧИТАО, И КАДА БИХ ГА СЛУШАО.УМЕО ЈЕ ДА РАДИ, ТО ШТО ЈЕ РАДИО,А РАДИО ЈЕ НАЈ БОЉЕ.ХВАЛА ТИ , КАКО ЗА ИЗГОВОРЕНУ, ТАКО И ЗА СВАКУ НАПИСАНУ РЕЧ.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA