Vladeta Jerotić otkriva zašto su Srbi toliko nestrpljivi i kako to može ozbiljno da nas ugrozi

Na pitanje zašto smo toliko nestrpljivi i odakle to potiče, odgovara uvaženi akademik Jerotić

  • 6

Srbe kao naciju karakteriše i velika nestrpljivost, koja po mišljenju uvaženog akademika, neuropsihijatra i psihoterapeuta Vladete Jerotića, može da dovede i do životne ugroženosti.

Slovo Vladete Jerotića o ljubavi: Zašto mladi ne umeju da vole, možda je ovo greška koju pravimo

"Turski tuš" će nam upropastiti decu: Vladeta Jerotić otkrio ključnu grešku roditelja u vaspitanju mališana

Na pitanje zašto smo toliko nestrpljivi i odakle to potiče, odgovara uvaženi akademik Jerotić.

- Ne znam da li smo baš najnestrpljiviji narod na svetu, ali vidim, čujem, znam da naše nestrpljenje vodi do životne ugroženosti. Podsećam da nas je Jovan Cvijić davno, tačno i neumitno okarakterisao kao "violentne Dinarce", uzdržavajući se (kao naučnik) od bilo kakvog subjektivnog suda ovakvog određivanja srpskog karaktera.

Nestrpljivi su, pa i žestoki mnogi mediteranski narodi, ali mi se od njih ipak u mnogo čemu razlikujemo. Naša nestrpljivost, naime, nije dobroćudna, humoristična ili vesela, kao što je nestrpljivost Italijana i Grka. Naša nestrpljivost, nažalost, najčešće je prekomerna, goropadna, nasilna. Uperena je protiv drugog čoveka, mada retko da ne ozledi i nestrpljivog agresora.

Printskrin: Youtube/Телевизија Храм

Nije mesto da istražujemo poreklo ovakve naše destruktivne i samodestruktivne nestrpljivosti. Dovoljno je da kažem da je ona delom urođena, a delom stečena karakterom. Možda smo takvi bili i u prapostojbini, pre dolaska na Balkan, a možda smo takvi postali usled mešanja sa izrazito agresivnim mongolskim narodima (Avari, Turci…), ili nas je takve, ratoborne i "herojske" učinila "identifikacija sa agresorom", skoro neprekidni ratovi koji su pretili, katkad, istrebljenjem ili izumiranjem naroda - objasnio je Vladeta Jerotić.

- Ukoliko je naše nestrpljenje manjim delom urođeno, većim delom sticano kroz vekove (nasleđe stečenih osobina, doduše, nije dokazano!) možda i ima pomoći - pružio je nadu Vladeta Jerotić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ATIMUS

    20. septembar 2017 | 15:58

    Kao umni profesor trebalo bi znati da se srbi zavisno gde žive mnogo razlikuju jedni od drugog,.... bili su dugo odvojeni jedno od drugih pa su bili pod različitim uticaima... da ih jedino čini pripadnicima jednog naroda to sto se izjašnjavaju nacionalno isto.... Tako govoriti u množini o kolektivnoj psihologiji srba je čista politička poetika koja nema veze sa realnošću

  • Rosi

    20. septembar 2017 | 23:36

    Posvecujem jeretiku A zasto se plasis sto je on religiozan? Religiozan biti uz navedee tvoja polja koja Gos. Jerotic poznaje je samo jos veca njegova sirina uma. Koji vi , zalim, ne zelite razumeti.

  • Rosi

    20. septembar 2017 | 23:45

    Ko se izjasnjava ki Srbin, nema veze na kom delu ove planete zemlje se nalazi. Mora da cuva poreklo i tradiciju. I da pazi na Sbina. A sta je vovek bez korena? Niko i nista. Svaki stranac zelu svoj pelcer da stavi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA