Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji u galeriji SANU

Multimedijalna izložba autora dopisnog člana SANU Miodraga Markovića i prof. dr Dragana Vojvodića sazdana je iz dve, višestruko povezane tematske celine. Prva celina ima zadatak predstavi osoben kulturni identitet srpskog umetničkog i duhovnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, a druga celina namenjena je ukazivanju na stalnu ugroženost i uništavanje tog nasleđa

  • 0

Izložba "Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji. Identitet, značaj, ugroženost" biće otvorena u sredu, 27. septembra u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti.

Kostić: SANU niko nije zvao oko Deklaracije o opstanku srpske nacije, stav o Kosovu tek kad stigne zvaničan poziv

Upoznajte ljude zbog kojih u Prizrenu opstaje SRPSTVO! Ponosita i prkosna baka Jefka je jedna od njih (VIDEO)

Multimedijalna izložba autora dopisnog člana SANU Miodraga Markovića i prof. dr Dragana Vojvodića sazdana je iz dve, višestruko povezane tematske celine.

Prva celina ima prvenstveno zadatak da odabranim originalnim delima i različitim reprodukcijama predstavi osoben kulturni identitet srpskog umetničkog i duhovnog nasleđa na Kosovu i Metohiji od 12. do 20. veka, proizašao iz širih razvojnih tokova stare umetnosti, kao odgovor na potrebe države i crkve.

U tom kontekstu naročita pažnja biće posvećena pregnuću srpskih ktitora i priložnika u stvaranju i identitetskom profilisanju te baštine, ističu iz SANU.

Druga celina namenjena je ukazivanju na stalnu ugroženost i uništavanje tog nasleđa, upravo zbog njegove jasne identitetske određenosti kao naročitog kvaliteta.

Dokumentovano će biti predstavljeni duga istorija uništavanja i različiti oblici ugrožavanja srpskog umetničkog nasleđa na Kosovu i Metohiji, sve do današnjih dana.

Planirano je da na pomenutoj izložbi, kao pretežan deo eksponata, budu izloženi umetnički predmeti iz zbirki Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja primenjene umetnosti, Galerije fresaka, Arhiva SANU, Muzeja SPC i manastirskih riznica.

U toku pripreme izložbe vrši se temeljna konzervatorsko-restauratorska obrada i zaštita ugroženih ikona i bogoslužbenih predmeta.

S obzirom na loše stanje pojedinih izuzetno značajnih umetničkih dela, njihova konzervacija predstavlja suštinski deo projekta, kažu u SANU.

Povodom izložbe u pripremi su tri prateće publikacije - katalog izložbe i zbornik radova (obe na srpskom i na engleskom jeziku) i "Crkva Svetog Ðorđa u Rečanima kod Suve Reke. Crteži fresaka i arhitekture" sa naučnom građom o hramu iz 14. veka, srušenom do temelja 1999.

Izložba se realizuje u saradnji s Narodnim muzejom u Beogradu i Muzejom Srpske pravoslavne crkve, a moći će da se pogleda do 12. novembra.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA