Ove godine izlazi 50 izdanja dela Ive Andrića

Vuksanović je naglasio da je Andrić jedini srpski pisac koji je istovremeno i svetski, s obzirom da je već 60 godina prisutan u svetskoj književnosti

  • 0

U godini u kojoj se navršava 125 godina od rođenja Ive Andrića biće objavljeno 50 izdanja dela jedinog srpskog nobelovca, od čega 34 na srpskom i 16 na 10 stranih jezika, a u pripremi je i pet knjiga Kritičkog izdanja njegovih pripovedaka.

Kako je Andrić opisao nebo nad Beogradom rečima koje ne smemo da zaboravimo

Delije i Grobari se prepucavaju grafitima na domu Ive Andrica: Kuća jedinog srpskog nobelovca išarana navijačkim porukama (FOTO)

Predsednik Upravnog odbora Zadužbine Ive Andrića i Organizacionog odbora za obeleževanje 125 godina od Andrićevog rođenja akademik Miro Vuksanović rekao je danas na konferenciji za novinare da su od početka godine objavljena 24 izdanja dela srpskog nobelovca, od čega 16 na srpskom i šest na engleskom, nemačkom, španskom, italijanskom, rumunskom i turskom, a na osnovu ugovora sklopljenih ranije, taj broj je još veći.

Vuksanović je naglasio da je Andrić jedini srpski pisac koji je istovremeno i svetski, s obzirom da je već 60 godina prisutan u svetskoj književnosti.

Andrićeva dela prevedena su na 49 jezika, a samo u ovoj pojaviće se u SAD, Velikoj Britaniji, Australiji, Kanadi, Meksiku, Argentini, Španiji, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Francuskoj, Belgiji, Italiji, Holandiji, Rumuniji, Bugarskoj, Turskoj, Koreji i Kini i zemljama bivše Jugoslavije, osim u Sloveniji.

Vuksanović je najavio program obeležavanja Andrićevog jubileja koji su pripremile SANU i Zadužbina, zajedno, zasebno ili u saradnji sa drugim institucijama.

Sutra će, na dan rođenja srpskog nobelovca, Jeleni Lengold biti uručena Andrićeva nagrada za zbirku priča "Raščarani svet".

Foto: Knjiga "Kainov ožiljak / Dejan Stojiljković

Vuksanović je pojasnio da nikad nije utvrđeno da li je Andrić rođen 9. ili 10. oktobra, i njemu samom nije bilo važno, ali da Zadužbina kao datum rođanja nobelovca uzima 10. oktobar kada se tradicionalno dodeljuje Andrićeva nagrada i predstavlja godišnjak "Sveske" posvećen u potpunosti Andriću.

Svečana akademija biće održana 13. oktobra u SANU na dan kada je Andrić poslednji put javno čitao jedno od svojih dela, a Vuksanović je podsetio da se to odigralo u Narodnom pozorištu 1974. godine kada su pored Andrića svoje radove u čast oslobođenja Beograda čitali i Crnjanski, Selimović, Chopić, Matić, Vučo, Popa i Stevan Raičković.

U petak će svoje besede o Andriću govoriti članovi SANU, pisci Vuksanović, Matija Becjković, Milosav Tešić, Dušan Kovačević i Goran Petrović, a zatim će dramski umetnici Milan i Petar Mihailović čitati Andrićeve tekstove o Vuku, Njegošu, Nenadoviću, Zmaju, Matavulju, Skerliću, Vladimiru Choroviću, Sretenu Stojanoviću, Jovanu Bijeliću, Ivi Vojnoviću i Jovanu Dučiću.

Prisutne će pozdraviti i predsednik SANU akademik Vladimir Kostić, dok će na kraju glumac Nebojša Dugalić pročitati deo iz "Proklete avlije".

Vuksanović je istakao da "sećanjem na velike ljude povodom jubileja i godišnjica pokazujemo koliko je od njih ostalo u nama i koliko su nam i danas značajni".

Za 13. i 14. decembar najavljen je naučni skup "Delo Ive Andrića" uz učešće domaćih istoričara književnosti i književnih kritičara, a Vuksanović je istakao da im nije namera da utvrđuju kojoj književnosti pripada Andrić i da oni poštuju njegovo opredeljenje da piše na srpskom jeziku te o njemu govore kao o srpskom piscu.

Vuksanović je rekao da su do sada dobili 40 radova za naučni skup uglavnom mladih naučnika sa katedri gde se izučava srpski jezik i dodao da im je jako stalo da vide kako upravo mladi doživljavaju Andrića danas. Sa skupa će biti objavljen zbornik za koji se Vuksanović nada da će na novi način osvetliti Andrića.

U decembru je planirano i objavljivanje Prvog kola u pet knjiga pripovedaka Kritičkog izdanja dela Ive Andrića, koje se planira još od njegove smrti.

Foto: Knjiga "Kainov ožiljak / Dejan Stojiljković

Na tome rade prof. Zorica Nestorović, prof. Milan Aleksić, Dragana Grbić, Marija Blagojević i prof. Slađana Jaćimović uz podršku profesora Radivoja Mikića.

Vuksanović očekuje da će krajem godine i knjižara na uglu ulica Knez Mihaila i Ðure Jakšića poneti Andrićevo ime, podsetio da je u Biblioteci SANU u toku izložba posvećena Ivi Andriću, a u Univerzitetskoj bibloteci "Svetozar Marković" u planu je izložba njegovih knjiga koje su izašle u poslednjih 10 godina.

U Zadužbini su u toku programi posvećeni srpskom nobelovcu, počelo je emitovanje serijala "Čitamo Andrića" na RTS-u, štampana je marka i izrađena kovanica sa Andrićevim likom, a Andrić je i tema ovogodišnje Školske olimpijade.

- Andrić je jedini srpski pisac koji je već 60 godina stalno deo svetske književnosti. On je živ, savremeni pisac. On je među prvima, među najboljima, on je čovek koji je uspeo da u svom delu uspostavi jedinstvo misli, sećanja, sudbina i vremena i pokaže da nije važno o kom vremenu pišemo, već kako je ono obrađeno i kako dotiče čoveka - naglasio je Vuksanović.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA