≫ 

Magično putovanje Zvonka Bogdana panonskom ravnicom u prepunom Sava Centru: Prelepo sećanje na davna vremena

Koncert naslovljen "Ne vredi plakati" Bogdan je započeo pesmom mađarskog pesnika Petefi Šandora "Ako si ti pupoljak od ruže"

  • 0

Bard panonske šansone Zvonko Bogdan održao je sinoć koncert u punom Sava Centru i podsetio Beograđane na "neka davna vremena koja se nikad neće vratiti".

Proveli smo jedan dan sa Zvonkom Bogdanom na salašu: Dao nam je važnu lekciju o životu i manirima muškaraca (FOTO) (VIDEO)

Nakon četiri kompozicije koje je izveo Veliki tamburaški orkestar RTV pojačan sa još pet-šest tamburaša, ukupno 20 muzičara koji godinama prate Zvonka Bogdana, kako sam kaže "bolje nego beogradska policija", na scenu je izašao po mnogima "kralj tamburaške muzike".

Foto: Teodora Ćirić

Kao da je osetio nestrpljenje publike, Bogdan se pojavio i dočekan je gromoglasnim aplauzom posetilaca koji su do poslednjge mesta ispunili veliku dvoranu SC.

- Dobro veče dragi domaćini i dragi gosti, dobro veče Beograde, Vojvodino i dobro veče svim žiteljima države Srbije. Čast mi je biti ponovo ispred vas. Tu smo jer od zaborava čuvamo predivne pesme, pesme i pisme koje čine okosnicu prostora od Balkana do Karpata, od Karpata do Zagorja - pozdravio je Bogdan publiku.

Koncert naslovljen "Ne vredi plakati" Bogdan je započeo pesmom mađarskog pesnika Petefi Šandora "Ako si ti pupoljak od ruže", a zatim je, kao što je najavio odmah na početku, vratio publiku par stotina godina unazad i "prošetao kroz vreme koje se više vratiti neće".

Foto: Teodora Ćirić

Našle su se tu i pesme "Na te mislim" N. V. Nikolića, "Ljubio sam crno oko" Isidora Bajića, "Kraj tanana šadrvana" Henriha Hajnea, kojoj je kako kaže dao "gradsko odelo", ali i "Tiho noći" od "jednog od najvećih pesnika ravnice " Jovana Jovanovića Zmaja.

- Nemojte puno aplaudirati, jer ja ovih priča imam do zore - upozoravao je Bogdan posetioce koji su gromoglasnim aplauzom pozdravljali svaku numeru.

Prisetio se Bogdan i da je pedesetih godina njegov otac kupio radio i tada je bila popularna pesma "Kad se mesec sprema na spavanje", kako je jednom davne 1972. čuo prvu strofu pesme "Ne vredi plakati" i da je "Jesen stiže dunjo moja" 1912. i 1913. bio "kabaretski šlager".

Foto: Teodora Ćirić

Približio je Beograđanima i atmosferu kafana šezdesetih godina kada su beogradski boemi imali tačno određene orkestre koji će ima svirati od ponoći i određene pevače koji će im pevati.

Otpevao je Bogdan večeras i ono što su u tri ujutru pevali Radetu Kikirikiju na Kalemegdanskoj terasi, kada je sam Bogdan kao početnik iz prikrajka slušao i učio, ali i ono uz šta su se "naši stari veselili u ovo doba godine".

Nezaobilazne su bile i numere "U tom Somboru", "Moja mala nema mane", "Kad sam bio mlađan lovac ja", "Evo banke Cigane moj", "U ranu zoru", "Bolujem ja boluješ ti", "Fijaker stari"...

- Onda se javila želja da i ja nešto napišem. Vratio sam se u mladost i napisao ovo -najavio je Bogdan "Ej salaši na severu Bačke" da bi sedam godina kasnije na najtužniju vest napisao "Već odavno spremam svog mrkova".

Foto: Teodora Ćirić

Kaže da danas nije lako napisati pesmu koja će se dopasti i publici i njemu i tamburašima, ali su to uspeli Bajaga i Loša sa "Vratiće se rode", što su potvrdili okupljeni u Sava Centru svojim aplauzom.

Svi su pevali zajedno "Ko te ima taj te nema", a na kraju posle dva i po sata pevanja bez pauze, Bogdan je scenu prepustio tamburašima koji su se nadsviravali u Bunjevačkom kolu iz 12 durova.

Putovanje istorijom muzike panonske ravnice Zvonko Bogdan je završio melodijom "Svirci moji".

Pogledajte još fotografija sa koncerta Zvonka Bogdana u "Sava centru":

Foto: Teodora Ćirić
Foto: Teodora Ćirić
Foto: Teodora Ćirić

Foto: Teodora Ćirić

Foto: Teodora Ćirić

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA