≫ 

Tajna pesme "Otvori mi, Belo Lenče": Vranjanska "himna" krije uzbudljivu priču o ljudskoj sudbini (VIDEO)

Između Lenke i Mileta su se vrlo brzo pojavile iskre, nakon što su se upoznali u dvorištu Koste i Agnije Stamenković

  • 1

Najlepšu pesmu Vranja "Otvori mi, Belo Lenče" znaju mnogi, međutim gotovo niko ne zna da je pesma inspirisana istinitom ljubavnom pričom lepe, otmene i zgodne devojke Jelene Stamenković i Milana Tasića.

Svi je naručujemo u kafani, a ne znamo da ova pesma krije zlu sudbinu jedne porodice: Evo kako je nastao hit "Dimitrije sine Mitre" (VIDEO)

Jelena rođena u Gornjoj čaršiji, nadomak kafane Belo jagnje, dobila je nadimak Lena ili Lenče, ne toliko zbog svoje lepote, koliko zbog bele puti.

Momak po imenu Milan Tasić koji je rano ostao bez oca, video je "ubavo devojče" kad je došao u Gornju čaršiju da obiđe imanje. Njegova majka je ostala sama sa petoro dece, a kako je on bio najstariji i mezimac, nazvala ga je Mile Pile.

Brigu o Miletu je preuzeo njegov deda sa očeve strane, kako bi olakšao ženi svog sina, pa je Milan odrastao i stasavao u bogatoj kući i pod budnim dedinim okom.

Foto: Wikipedia/Wlodzimierz

Između Lenke i Mileta su se vrlo brzo pojavile iskre, nakon što su se upoznali u dvorištu Koste i Agnije Stamenković. O njihovoj ljubavi je ubrzo pričalo celo Vranje, pa je o njoj napisana i pesma

"Otvori mi, Belo Lenče,

vratanca, džanum portanca,

da ti ljubim, Belo Lenče,

ustanca – rujna, rumena.

Da ti ljubim, Belo Lenče,

ustanca – rujna, rumena.

Ne mogu ti, Mile Pile,

da stanam, da ti otvaram.

Legnala mi stara majka

na fustan, ludo, na fustan,

pa ne mogu, Mile Pile,

da stanam, da ti otvaram."

Foto: Pixabay

Kada su Jelenini roditelji čuli pesmu i zadirkivanja sa raznih strana, protivili su se ovoj ljubavi, da "ne pukne bruka" pa su joj zabranili da se sreće sa Miletom.

Kako je bila pod stalnom prismotrom, Mile nije mogao da je vidi ni iz daleka, niti da joj da pisamce, jer je Lenče, kao i većina devojaka toga doba, bila nepismena.

Jelena se ubrzo udala za Kostu Stošića, tramvajskog radnika, 1898. godine kada joj je bila 21 godina. Do 1903. živeli su u Vranju, a onda su se odselila u Beograd.

Lenka je sa svojim mužem dobila šestoro dece.

Poginula je 6. aprila 1941. prilikom bombardovanja Beograda.

Nakon godinu i po dana i Mile se oženio Ljubicom iz bogate vranjske porodice. Sa njom je dobio devetoro dece. Ljubica je bila najlepše obučena žena u Vranju, imala je sve, ali joj je pesma narušavala bračnu harmoniju zbog čega je mužu prebacivala i u dubokoj starosti.

Foto: Wikipedia/Wlodzimierz

Lenče je, kažu, žarko želela da bar svog sina oženi Miletovom kćeri.

Jednog dana došao je mladi inženjer Mihailo Stošić, da zaprosi Miletovu ćerku Persidu. Međutim, mana mu je bila što je Lenkin sin.

- Šta?! Ja sas Belo Lenče kao s priju da se ljubim? Nikad! - rekla je Ljubica.

Iako je mile vodio Ljubicu na zabave i veselja, i bio pažljiv muž, ona bi čim čuje pesmu "Otvori mi, belo Lenče", postala je ljutita i ljubomorna i odlazili su kući kako piše profesor Momčilo Zlatanović, u knjizi "Narodno pesništvo južne Srbije".

- Jelena je u Beogradu umrla, ali je daleko za njom ostala njena ljubavna i nežna pesma "Otvori mi, belo Lenče" koja je dolazila do izražaja, tek u kolu kad truba zasvira, a kolovođa polako, meraklijski, nogu pred nogu, poveo kolo i zapjeva tu pesmu - stoji zapisano o ovoj pesmi.

Milan Tasić - Mile Pile umro je 1960. godine i prema legendi na da njegove sahrane čula se iz jedne vranjanske  kafane pesma "Otvori mi Belo Lenče".

Možda je bilo slučajno...

Pesmu poslušajte u video snimku ispod:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Donja Murtulica

    15. novembar 2017 | 21:43

    Lepa pesma nastala iz još lepše životne priče.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA