Dejanu Atanackoviću dodeljena NIN-ova nagrada: Sumnjao sam da će knjiga stići do publike (FOTO) (VIDEO)

Pisac kaže da je jedan od najvažnijih motiva da napiše baš ovakav roman bila želja da piše o drugom i drugačijem

  • 0

Vredno književno priznanje i ček na milion dinara uručeni su večeras Dejanu Atanackoviću, dobitniku NIN-ove nagrade za roman "Luzitanija". Nagradu mu je  uručila prošlogodišnja laureatkinja, Ivana Dimić.

Pet romana u najužem izboru za NIN-ovu nagradu

- Prvo sam napisao priču, pa tek onda knjigu koja je ušla u knjižare kao zrno peska i bio sam rezervisan prema ideji da ono što sam napisao uopšte može da dođe do publike - rekao je Dejan Atanacković, nekoliko minuta pošto mu je uručena NIN-ova nagrada za roman "Luzitanija".

Dva sponzora novčanog dela nagrade zahtevala su anonimnost kako bi sva pažnja bila usresređena na pisca i knjigu. Atanacković je napomenuo da je njegova knjiga u knjižarama stekla autonoman život.

Foto: Tanjug/FILIP KRAINCANIC

KNJIGA JE NEŠTO ŽIVO

- Ona je uspela da dođe do ljudi. Oni su samostalno o njoj govorili i na kraju do NIN-ovog žirija. Stekao sam utisak da je knjiga nešto živo i to ću imati u vidu u svom budućem radu, jer moram da se naviknem na formu nezavisnosti moje knjige - kazao je Atanacković.

Široj javnosti ne mnogo poznat, Dejan Atanacković je priznato ime u svetu umetnosti i izvan naše zemlje.

PREPUNA BIOGRAFIJA

Kako se navodi u njegovoj biografiji, od devedesetih godina prošlog veka realizuje samostalne izložbe i kustoske projekte, a u Beogradu je, uz podršku Muzeja savremene umetnosti, pokrenuo "Drugi pogled", inicijativu za nove narativne tokove, kroz javni rad beogradskih alternativnih vodiča. Pojedini Atanackovićevi radovi deo su muzejskih i privatnih kolekcija.

Foto: Tanjug/FILIP KRAINCANIC

PREDAVAČ U FIRENCI I SIJENI

On predaje više predmeta iz oblasti vizuelne umetnosti i kulture na univerzitetskim programima u Firenci i Sijeni i sarađuje sa tamošnjim Muzejom prirodnih nauka na predmetu "Body Archives", posvećenom istoriji predstava ljudskog tela.

Za njega nema dileme da je jedan od najvažnijih motiva da napiše baš ovakav roman bila želja da piše o drugom i drugačijem.

DRUGI I DRUGAČIJI JE PSIHIJATRIJSKI PACIJENT

- Taj drugi i drugačiji koji je predstavljen u formi psihijatrijskog pacijenta zapravo govori o svima nama. Figura psihijatrijskog pacijenta je oduvek bila žrtveni jarac u društvu. Radeći na prvobitnoj priči u mojoj glavi su se ukrstile i neke paralelne storije i kroz sve to se provukao moj lični život - kazao je Atanacković.

On je istakao da i dalje ima utisak kako se sve ovo oko NIN-ove nagrade za roman godine dešava nekom drugom.

Foto: Tanjug/FILIP KRAINCANIC

PRIJATAN TERET

- Ovo priznanje će me učiniti daleko odgovornijim prema pisanju u budućnosti. To je neka vrsta prijatnog tereta koji ću nositi. Za sledeći Sajam knjiga pripremam zbirku kratkih priča i verujem da će svi tu knjigu posmatrati i čitati baš kroz ram NIN-ove nagrade - kazao je Atanacković.

Ranije, u delu svečanosti kada je primio nagradu, Atanacković je u Jugoslovenskoj kinoteci kazao da je svestan koliko je izbor nepoznatog pisca i debitantskog romana hrabar izbor koji će svakako naići na podršku, ali i na osporavanje.

- Potrudiću se da daljim svojim radom opravdam čast koja je ''Luzitaniji'' ukazana. Često sam poslednjih dana slušao pitanja o povezanosti mog dela sa aktuelnim političkim trenutkom i okolnostima. Verujem da je neophodno postojanje političkog u umetnosti i da je svako političko delo neodvojivo od nekog političkog iskaza - kazao je Atanacković.

Foto: Tanjug/FILIP KRAINCANIC

UMETNOST POSTAVLJA PITANJA, NIJE UKRAS

Prema njegovim rečima, umetnost se zasniva na postavljanju pitanja.

- Umetnost koja ne postavlja pitanja, koja ne preispituje dato stanje stvari, nije umetnost već neki vid ukrasa i dekora, zapravo kič koji oduvek ima svoj politički pandan. Politika je nesumnjivo prostor za iskazivanje sumnje u sve u šta je neophodno sumnjati. Umetnost može da pomogne da politika vrati dostojanstvo - kazao je Atanacković.

Svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci prisustvovale su mnoge zvanice, a prvi put tako veliki broj aktera opozicione scene: Dragan Ðilas, Boško Obradović, Zoran Živković, Saša Janković, Dragan Šutanovac, Borko Stefanović... Uručenju NIN-ove nagrade prisustvovali su i slikar i pisac Mileta Prodanović, voditelj Zoran Kesić, državni sekretar za Informisanje Aleksandar Gajović... Odlomke iz nagrađene knjige čitao je glumac Tihomir Stanić.

Pogledajte video zapis sa uručenja NIN-ove nagrade:

Pogledajte našu priču o promociji knjige vaterpolo golmana Branislava Mitrovića:

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA