Besplatan majstorski kurs Aleksandra Neškova kao uvod u 15. Beogradski festival igre

Kurs će držati Aleksandar Neškov, prvak baleta, pedagog i balet majstor Baleta atinske Nacionalne opere

  • 0

Beogradski festival igre i kompanija Vip mobile organizuju besplatan majstorski kurs za mlade baletske igrače uzrasta od 14 do 18 godina u periodu od 19. do 23. februara u salama Nacionalne fondacije za umetničku igru.

Kurs će držati Aleksandar Neškov, prvak baleta, pedagog i balet majstor Baleta atinske Nacionalne opere.

Po završetku kursa klasičnog baleta i repertoara, Neškovu će biti uručeno prestižno priznanje "Vip poziva". Odlukom petočlanog žirija Beogradskog festivala igre i kompanije Vip mobile, Neškov je jedan od dva ovogodšnja laureata ovog priznanja, uz solistkinju Baleta Državne opere iz Beča, Galu Jovanović. Na kraju kursa sa Aleksandrom Neškovim, polaznici, kao i šira publika, moći će da uživaju u izložbi fotografija predstava sa repertora Baleta atinske Opere.

Neškov je rođen u Novom Sadu, gde je pohađao Baletsku školu, a zatim dobio angažman u Baletu Srpskog narodnog pozorišta. Kao prvak baleta 1991. godine, pridružuje se Nacionalnom baletu Mađarske u Pečuju, a učestvuje kao gostujući umetnik u mađarskoj Nacionalnoj operi u Budimpešti. U Atinu se seli 1996. godine gde postaje član Nacionalne opere i baleta Grčke, gde u danas radi kao prvak baleta, balet majstor, asistent koreografa i predavač u Baletskoj školi Nacionalne opere Grčke, ali i u državnoj Baletskoj školi K.S.O.T. Dobitnik je nagrade Ministarstva kulture Grčke za najboljeg igrača 2003. godine. Njegov repertoar čine glavne uloge u predstavama poput "Kopelija", "Žizela", "Don Kihot", "Krcko Oraščić", "Uspavana lepotica", "Labudovo jezero" i mnoge druge. Pojavio se u komadima koje potpisuju koreografi Milko Šparemblek, Vladimir Logunov, Ištvan Herczog i dr.

Kompanija Vip mobile i Beogradski festival igre već osmu godinu zaredom dodeljuju nagradu "Vip poziva" sa ciljem promocije domaćih baletskih umetnika, koji su svojim raskošnim talentom osvojili svetsku plesnu scenu. Na ovaj način se festivalskoj publici približava umetnička igra kroz njene najsavremenije domete, dok se istovremeno odaje priznanje umetnicima koji afirmišu našu baletsku umetnost i van granica Srbije.

Više informacija o besplatnom majstorskom kursu Aleksandra Neškova dostupno je pozivom na broj telefona 060/35-00-504.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA