Buran život Ive Andrića: Naš nobelovac iza sebe ima brojne skandale, a jedan je posebno obeležio njegov život

Iz lože "Preporod" izbačen je kako kažu zbog ljubavne afere

  • 4

Život Ive Andrića za koji je sam rekao da je "običan da običniji ne može da bude", ipak krije živopisniju priču, s obzirom na to da je nobelovac bio primljen u masonsku ložu iz koje je i izbačen, da je voleo tuđe žene, da je bio u zatvoru i da se plašio braka.

ČOVEK IZA HITLERA IMA SVOJU STATUU USRED BEOGRADA: I za to postoji jako dobar razlog (FOTO)

Kad je već bio afirmisan pisac i diplomata Andrić je stupio u red masona 1925. godine.

Iz lože "Preporod" izbačen je kako kažu zbog ljubavne afere sa Poljakinjom Persidom (Siđuškom) Keršnijević, ženom Gustava Krkleca, inače Andrićevog kuma.

O ovome se u to vreme prilično pričalo.

Nakon 33 godine od tog događaja koji je sve samo ne "obična stvar" Andrić je stupio u brak sa Milicom Babić što je isto specifično jer je u tom momentu imao 66 godina. Naš nobelovac, prema navodima, nije bio spreman da se posveti bilo kome sem pisanju.

Uz nju je proveo deset godina koji su prema njegovim rečima bili najlepši period njegovog života.

Printskrin: RTS

- Andrić je do svoje šezdeset šeste godine bio neženja, živeo sam po iznajmljenim stanovima, hotelskim sobama. Bio je to njegov izbor: kao da se bojao da će ga žena, brak i porodica do te mere zaokupiti, da će u tome odnosu izgubiti sebe kao umetnika koji se daje samo svojoj umetnosti, pišu Novosti.

- Možda je, oženivši se ženom koju je godinama čekao, konačno razumeo da brak može biti i područje nežne privrženosti, ljubavi i odanosti. Ali, to je došlo kada su za piscem već velika dela, najznačajniji deo njegovog opusa, pa vreme koje ulaže u bračne odnose ne doživljava kao ustupak ili udaljavanje od kreativnog delovanja - kako je ispisala Žaneta Đukić Perišić u nesvakidašnje zanimljivoj knjizi "Pisac i priča".

ZATVOR 

U periodu od 1914. do 1915. godine Andić je proveo zatočen u Splitu i Mariboru a to je ostavilo dubok trag na njegovoj duši. Gorko iskustvo koje je stekao provlači se kroz njegove brojne knjige.

Ipak glavna inspiracija za njegova dela bila je oskudica i nemaština u kojoj je odrastao.

Foto: Knjiga "Kainov ožiljak / Dejan Stojiljković

- Kаdа sаm bio dečаk, okruživаlа me je oskudicа. Svаkodnevnа oskudicа. Ničeg u nаšoj kući nije bilo dovoljno. Nikаd nijednu knjigu nismo imаli, sem poneku moju, školsku... Put od kuće do škole uvek je bio isti: prvo nizbrdo do grаdа, posle uzbrdo do kuće. Znаo sаm nа kom ću sаrаjevskom ćošku kogа sresti, znаo sаm gde ću obаvezno zаstаti: i zimi i leti, i po kiši i kаd sunce upeče, zаdržаvаo sаm se obаvezno pred jednim knjižаrskim izlogom - rekao je Andrić za "Politiku" 1975, a preneo Yugopapir.

Ta knjižara presudno je uticala na njegovo buduće zanimanje.

- Eto, i tаj izlog jedne provincijske knjižаre, pun knjigа čije nаslove nisаm ni rаzumevаo, uticаo je nа mene. Sigurno je uticаo, ne dvoumim se, znаm štа mi je znаčio i tаdа i posle, аli kаdа vi pitаte - dа li je presudno uticаo, štа dа vаm kаžem? Moždа je bаš i presudno uticаo, mаdа jа mislim dа čovek nije nikаd svestаn koliko tih presudnih uticаjа istrpi u životu.

Ivo Andrić rođen je 9. oktobra 1892. godine u Dolcu kod Travnika, a preminuo je 13. marta 1975. u Beogradu.

VIDEO: Rešena najveća misterija sajma knjiga

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mika

    14. mart 2018 | 12:47

    Bosna rada najvece stvaraoce, pisce, inzenjere, sportiste, humaniste....

  • Marko

    14. mart 2018 | 12:31

    Sad je isto tako moj Ivo. Narod nema za hleb a kamoli knjigu da kupi,jadni li smo i tuzni!

  • Dia

    15. mart 2018 | 14:01

    Prati, Znakovi Pored Puta!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA