Predstavljena foto-monografija "Deca srebrne emulzije" u izdanju Službenog glasnika

Knjiga Deca srebrne emulzije dobitnik je nagrade ULUPUDS-a za najbolju foto-monografiju na Beogradskom sajmu knjiga i nagrade "Zaharije Orfelin" za najlepšu knjigu na sajmu knjiga u Novom Sadu

  • 1

Jedno od najnagrađivanijih izdanja Službenog glasnika u protekloj godini – foto-monografija Deca srebrne emulzije, svojevrsno svedočanstvo pop kulture s kraja dvadesetog veka, predstavljena je u beogradskoj galeriji "Prozor".

Putovanjem kroz originalnu izložbu fotografija koje su korišćene kao ilustracije u knjizi, u pratnji autentične muzike pop kulture s kraja dvadesetog veka, o knjizi su govorili autor Zoran Vujović, (u umetničkim krugovima poznat kao Alhazar Wolf), priređivač Petar Jončić i urednica Gordana Milosavljević Stojanović.

Foto: Promo

Ovo, po mnogo čemu specifično izdanje Službenog glasnika predstavlja sintezu dokumentarnog svedočanstva o tadašnjem takozvanom novom talasu i pop kulturi krajem dvadesetog veka, iskazano kroz umetničku formu analogne fotografije i svedočenja aktera i učesnika o dobu koje se danas kvalifikuje kao najplodniji deo urbane umetničke scene na ovim prostorima. Novi talas u bivšoj Jugoslaviji nije činila samo muzika već i način života ljudi koji su u to vreme šetali beogradskim ulicama, odlazili na koncerte, provodili večeri na Akademiji ili po čuvenim kućnim žurkama, i na kraju postali legende asfalta.

Foto: Promo

U knjizi Deca srebrne emulzije sabrane su fotografije Zorana Vujovića Vuje snimljene osamdesetih i devedesetih godina, na kojima su, uz kultne bendove kao što su Partibrejkersi, EKV, Električni orgazam, Haustor, Azra, Figure ili Kandinski, ovekovečene i čuvene "gradske face" koje su činile neizostavni deo urbane kulture. Vujina sećanja na fotografske dane zapisao je Petar Jončić, a u rekonstrukciji tog vremena tekstovima, komentarima i pesmama pomogli su Zoran Kostić Cane, Branko Rosić, Gorica Nešović, Velja Pavlović, Đile Marković, Olivera Miloš Todorović, Milorad Milinković, Petar Ilić Ćirilo, Milena Marković i Uroš Đurić.

Foto: Promo

Knjiga Deca srebrne emulzije dobitnik je nagrade ULUPUDS-a za najbolju foto-monografiju na Beogradskom sajmu knjiga i nagrade "Zaharije Orfelin" za najlepšu knjigu na sajmu knjiga u Novom Sadu.

Daljinac

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    11. april 2018 | 19:15

    Fantasticno uradjena monografija. Vraca u ona lepa, radoznala, duhovita vremena. Vremena pravih druzenja.. Lepo je ponovo videti neke ljude, osmehe, ponovo doziveti muziku...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA