≫ 

Kad đevojke nema, dobra je i baba: 10 starih narodnih poslovica koje će vas nasmejati i popraviti dan

Hvala mu kao i tetki bez kolača - samo je jedna od srpskih narodnih poslovica

  • 2

Vladeta Jerotić često napominje da, ako se ikada osetimo razočaranim u naš srpski narod, otvorimo knjigu narodnih poslovica. U njoj ćemo naći nepresušan izvor mudrosti i bistrine srpskog naroda. Izdvajamo zato deset narodnih mudrosti koje je pribeležio Vuk Karadžić, i koje na prvi pogled zvuče smešno, ali kriju duboke poruke.

Ovako je govorio Meša Selimović: Kad ne bi bilo ratova, poklali bismo se među sobom

1. Koliki si veliki, a gaća nemaš! Mator si čoek, a nemaš pameti. Đeca po selima obično ne oblače gaće do 6 do 7 godina (dok ih ne mogu sama driješiti i svezati), pa kad ih obuku, više ih ne ostavljaju. Često ljudi po tom račune godine kad je koji gaće obukao, npr. kad je to i bilo, ja još nijesam bio gaća obukao, ili: tek sam bio gaće obukao.

2. Kad đevojke nema, dobra je i baba. Gledaj: Za nevolju i babu vode.

3. Kako kum prase, ti odmaj vreću. Kad ti ko hoće što da da, ne skanjuj se, nego uzmi odmah, dok se onaj nije premislio.

4. Kom obojci kom opanci. Kad se kazuje da će se ko s kim pobiti ili svaditi, pa ko bude jači, ili ko što dokopa. Valja da su se negda dvojica otimali oko obuće, pa jedan ugrabio obojke, a drugi opanke.

Opanci/ Foto: Wikimedia/Bjankuloski06

5. Na putu ružica, a kod kuće tužica. Kad je koja na puti i u društvu nakićena i vesela, a kod kuće lijena i žalosna.

6. Nije kriv onaj koji je dva ovna izio, već onaj koji mu je dao.

7. Sit i ja i moj gost (ko mnogo ije, meni mio nije). Pripovjeda se kako je nekakom čoeku došao šura na konak, pa žena zgotovi i donese lijepu večeru, ali tek što počnu jesti, a domaćin rekne: „Sit i ja i moj gost (ko mnogo ije, meni mio nije), nosi ženo“. Pošto žena jelo digne i legnu spavati, zet ustane te večera, a šura ostane gladan. Isto tako dočeka on i drugoga šuru, a kad mu dođe treći, koji je bio malo i suludast, on mu na ove riječi: „ Sit i ja i moj gost“ odgovori: „Ako si ti sit, ja nijesam“, pa se onda naklopi te pojede svu večeru i ostavi zeta gladna.

8. Lasno je ćelava obrijati.

9. Pametan ko popino prase. Što bi valjalo da su i popova prasad mudra, to su mu i đeca luda.

10. Hvala mu kao i tetki bez kolača.

VIDEO Srbi u Svetom gradu:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA