Vrzino kolo uživo u spektaklu IGRA BOGOVA

Plesni spektakl "Igra bogova" trupe Una Saga Serbica uskoro će doživeti svoje premijerno izvođenje, a zahvaljujući talentovanim plesačima uživo će, pred našim očima, oživeti stara verovanja, božanstva, legende i narodna predanja sa našeg podneblja

  • 1

Natprirodne sile staće na put glavnim junacima ove priče, momku i devojci koji će se, zajedno i odvojeno, boriti za život i ljubav upleteni u peripetije "viših sila" na čelu sa starim bogovima poput Crnoboga, Vesne, Morene, Mokoše, Jarovida i mnogih drugih.

Prema narodnom sujeverju, kada natprirodno ugrozi svakodnevnicu ovozemaljskog naroda, ljudi se ujedinjuju uvrzino kolo – pokušavajući da stupe u kontakt sa problematičnim duhovima, demonima, vilama, pa i bogovima, igrajući u transu sve dok ne popadaju od umora!

Foto: Promo

Vrzinim kolom borimo se protiv natprirodnih sila njihovim oružjem, što je izuzetno opasno, jer igrajući ovo kolo mi postajemo kao one, nepredvidivi, začarani, u krugu iz kojeg je mnogo teže ući nego izaći. To je borba u kojoj se "klin klinom izbija".

Zato je u današnje vreme pojam "vrzinog kola" vezan za beznadežno zapetljanu situaciju iz koje je teško, gotovo nemoguće iščupati se.

Foto: Promo

U šali, mnogi kažu da su upali u vrzino kolo kada se nađu u paklu birokratije.

"Igra bogova" će nas vratiti u vreme legendi o kojima istorija može samo da pretpostavlja - vreme kada su svi ovi običaji nastali, a stari bogovi, bar u očima ondašnjeg naroda, koračali Balkanom i kontrolisali im sudbine.

Foto: Promo

Trupa Una Saga Serbica premijerno će izvesti ovaj spektakl 5. maja u 20 časova, u Velikoj sali Sava Centra. Karte su u prodaji na blagajnama Sava centra i Eventima.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA