≫ 

Ovih 5 gromada svetske književnosti imaju jednu zajedničku stvar: Svi su imali istu inspiraciju za svoja velika dela (FOTO)

Ove umiljate životinje su u Egiptu smatrali za svete

  • 2

Mačku su u Egiptu smatrali svetom životinjom, a svojom misterioznošću i elegancijom, mačke su vekovima bile inspiracija nekim od najpoznatijih svetskih pisaca. Ovi su samo neki od njh...

(POTRESNI VIDEO) Deka je ostao bez svega u požaru, a onda je našao svoje mače i privio ga uz grudi! Njegov pogled će vas naterati da razmislite šta vam je najvažnije u životu

Žan Kokto

Francuski romanopisac, pesnik i autor filmova (kao i pisac predstava, dizajner i umetnik), najpoznatiji po svom romanu "Derlad", kao i po filmovima "Krv pesnika", "Lepotica i zver", "Orfeus". Pomogao je da se u Parizu osnuje udruženje pod nazivom "Klub prijatelja mačaka" čiji su članovi imali svoje članske značke, i koje je bilo pokrovitelj izložbi mačaka.

Žan Pol Sartr Foto: Guliver/Express Newspapers/Getty Images

Žan Pol Sartr

Filozof i pisac i ključna figura francuske filozofije 20. veka, čija je osnovna tvrdnja bila da je "čovek osuđen da bude slobodan". Njegova ljubav prema mačkama nije dobro zabeležena, na ovoj fotografiji drži lepu mačku dok radi. Sartr je takođe bio i inspiracija za egzistencijalističkog mačka Henrija. Takođe se smatra i da su sve mačke, po svojoj prirodi, egzistencijalisti, piše laguna.rs.

Edgar Alan Po

Foto: Wikipedia

Najpoznatiji je po svojim kratkim pričama i pesmam, a smatra se da je praktično izmislio žanr "detektivska fikcija". Njegovo interesovanje za misterije i sablazni su njegovim pričama donele slavu i titule "najboljih priča strave" ikada napisanih.

On i njegova supruga Virdžinija su imali mačku po imenu Katarina. Jedna od njegovih najstrašnijih priča, "Crna mačka", govori o čoveku koji je voleo svoju mačku Plutona sve dok se nije jedno veče kući vratio pijan, pokušao da je uhvati, a mačka ga je snažno ugrizla. Pripovedač zatim mački izbija oko nožem i na kraju je obesi u dvorištu. Mačkin dvojnik se nakon toga vrati u njegov život i polako se sveti, na kraju toliko izludevši čoveka da on svoju ženu u napadu besa ubije sekirom. Kada policija počne da istražuje ubistvo, mačka mašući repom navede policajce do ženinog leša, a čovek biva uhapšen i osuđen. Pravda je zadovoljena!

Hulio Kortasar

Ovaj argentinski romanopisac i autor kratkih priča koga su zvali i "gospodar kratkih priča", poznat je i kao jedan od pokretača "latinoameričkog buma" koji je proslavio južnoameričku književnost i otvorio joj vrata u u Evropi i SAD.

Njegova mačka se zvala Teodor V. Adorno i o njoj je puno pisao u knjizi "Put oko dana za osadeset svetova".

Čarls Bukovski Printskrin: Youtube / Mauro S. Rios

Čarls Bukovski

Rođen je u Nemačkoj, ali je bio američki pesnik, romanopisac i autor kratkih priča.

Ostale su zabeležene njegove reči: "Dobro je imati puno mačaka oko sebe. Ako se loše osećate, samo pogledajte mačke i biće vam bolje, jer one znaju da je sve baš tako kako je. Nema razloga za nerviranje. One jednostavno znaju. One su spasitelji. Što više mačaka imate, duže ćete živeti. Ako imate sto mačaka, živećete deset puta duže nego ako ih imate deset. Jednog dana to će biti otkriveno, i ljudi će imati po hiljadu mačaka i živeti zauvek. To je stvarno komično."

VIDEO Pogledajte šta autor knjige "Razgovori s Bogom" ima da poruči Srbiji:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    15. maj 2018 | 10:18

    Edgar Alen Po definitivno najpoznatiji 💓 po njegovim Romanima Detektiv Šherlok Holmes .

  • DARKO 100%

    15. maj 2018 | 08:16

    Svi oni su drzali🐱 macke iz jedinog ubedjenja da ce pored nje naci neki smiraj i pozitivne energije ,jer se smatra da macke mogu neutralisati negativnu energiju da bi bili pozitivni i i da im misli budu inspirativnije za svoja dela!MENE SMIRUJE MACKA SA DVE NOGE!😉

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA