Šta ste sve propustili u Noći muzeja: Mačevanje u Jagodini, krivu sobu u Beogradu i jedinstvene novosadske novčiće (FOTO) (VIDEO)

Posetioci nisu znali gde pre da odu, a ovo su najbolji momenti iz muzeja Srbije

  • 1

Koliko god da su se građani širom Srbije trudili da samo u jednoj "Noći muzeja" upiju što više kulture i istorije, neke stvari su im neizbežno promakle. Sadržaja je bilo mnogo, a vremena malo, te ako ste nešto od ponude i propustili, pogledajte u našoj galeriji.

Usred Mačve potekla reka crna kao mastilo: Meštani prestravljeni, čak je i pas Žuća posiveo (FOTO)

BEOGRAD

MUZEJ NAUKE I TEHNIKE

Kakvu smo muziku nekada slušali? Foto: Telegraf

"Ne ulazite, ako ste skloni vrtoglavici" stajalo je upozorenje na vratima krive sobe, koju su svejedno ispunili najmlađi posetioci. Oni su saznali mogu li sebe da podignu uz pomoć koturova, učili Pitagorinu teoremu i saznali čemu služi eho tuba.

Mališani su se svojski trudili Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Zanimljiv im je bio i čamac "Sevdah" kojim je Vladimir Popović oplovio Evropu, ispunivši svoju dečiju želju da dođe do Sankt Peterburga i vrati se kroz Nemačku ploveći u malom čamcu.

Nisu odoleli da uđu u "Sevdah" Foto: Tanjug/Zoran Žestić

GALERIJA ULUS

Da muški akt nije više tabu uverili su se posetioci izložbe "Licem u lice sa Pobednikom" Katarine Stanković Bjegović, koja je istakla da prthodne izložbe čija je tema bila ženski akt nije privukla ni približno toliku pažnju kao ova.

Obnaženi model je bio veoma populara Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Pojedine gospođe su krenule da izađu iz galerije kada je muški model svukao ogrtač kako bi ga slikali, ali su se ubrzo vratile i fotografisale se ispred sofe na kojoj je ležao.

UMETNIČKI PAVILJON "CVIJETA ZUZORIĆ"

Sve o suprugama srpskih vladara iz dinastija Karađorđevića i Obrenovića Foto: Telegraf

Srpske vladarke iz dinastija Karađorđević i Obrenović i Zmajeve pesme bile su tema lepe zgrade na Kalemegdanu.  Posetioci su se ovde mogli oprobati i u mačevanju.

U paviljonu su kraljevske dinastije bile tema Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Potrudite se da sve vidite, da isprobate sve eksperimente - savetovala je majka svoju decu pre ulaska u Paviljon, dok se u kutku posvećenom Zmajevoj poeziji čuje "Sećate se one žute knjige?".

Mogli su da vide original "Nevena" Foto: Tanjug/Zoran Žestić

RIMSKI BUNAR

Hladna i mračna unutrašnjost Rimskog bunara večeras je poslužila za oživljavanje stranica istorije i tamnovanja Gavrila Principa i ostalih osuđenih za atantat na prestolonaslednika Franca Ferdinanda, a kroz performans "Sarajevo-Terezin-Sarajevo".

NOVI SAD

MUZEJ VOJVODINE

Ukoliko ste, kojim slučajem, zaobišli jednu od najposećenijih destinacija u "Noći muzeja", propustili ste da vidite novčiće od porcelana koji su bili izloženi samo u toku ove noći.

Ostale postavke u ovom muzeju - izložba „Zaboravljeni čudotvorac - Sveti Spiridon u srpskoj tradicijskoj kulturi", igraonice za decu na temu biciklizma i druge, ostaće dostupne posetiocima  do sredine jula meseca.

LUKA NOVI SAD

U okviru starog Skladišta broj 5 u rustik ambijentu sve je oduševila izložba starovremenskih vozila, motocikala i radnih mašina.

Akcenat je bio na "citroenu" Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

U 750 kvadrata stalo je oko 30 starovremenskih eksponata, čije su tajne otkrivali i stručnjaci iz Old tajmer klubova.

JAGODINA

ZAVIČAJNI MUZEJ U JAGODINI

Vitešku opremu i oružje srednjovekovnih ratnika, kao i tehnika viteških borbi, demostrirali su sinoć članovi Viteške družine "Crni medved" iz Jagodine.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

A kako je izgledala njihva borba, pogledajte u videu:

MUZEJ VOŠTANIH FIGURA

Predavanje na temu "Vuk Karadžić i reforma jezika" ovde se savršeno uklopilo sa koncertom koji su izveli polaznici Muzičke skole iz Jagodine.

Najviše se slikali kraj Putina Foto: Tanjug/Dušan Aničić

U ovom muzeju, pored 30 figura istaknutih kulturnih, javnih, političkih i sportski ličnosti je i figura Vuka Karadžić. Posetioci su se najduže zadržavali pored figure predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, najboljeg srpskog tenisera Novaka Ðokovića i bivšeg direktora ZOO vrta Beograd Vuka Bojovića.

ĆUPRIJA

ZAVIČAJNI MUZEJ

"Noć muzeja" u Čupriji ispred Zavičajnog muzeja svakog sata najavljuje pucnjava iz trešnjevog topa, replike topa koja se čuva u muzeju, a dejstvovao je u vreme boja na Ivankovcu.

Trešnjin top koristio se u pravim bitkama Foto: Tanjug/Dušan Aničić

U ovoj ustanovi je aktuelna i bila izložba "Dizajn iz doba Juge" (Jugoslavije).

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA