≫ 

Pitali smo zašto se knjige u Narodnoj biblioteci vuku po podu i padaju sa polica i saznali pravu istinu (FOTO)

Knjige skupljaju prašinu

  • 5

Prepuni magacini Narodne biblioteke, stare police koje se povijaju pod težinom papira i mrak i memla koji polako gutaju naše kulturno blago, samo su neke od slika koje su prethodnih dana zapalile društvene mreže i izazvale buru negodovanja.

Neobično venčanje, izdaja prijatelja i sin koji je se borio uz Dražu Mihailovića: Ovo sigurno niste znali o Vladislavu Petkoviću Disu

Narodna biblioteka više NEMA MESTA za smeštaj građe! Znalo se to poodavno, sad je došlo do duvara. Znam da nikog nije briga od nadležnih, ali mene duša boli. Mogla sam da slikam samo mrak, doživljaj bi bio potpun. Kad stanem na sredinu i pogledam 40 metara na levo i na desno, u isto vreme sam pretužna i presrećna. Čudan osećaj kad nešto što je prepuno izaziva osećaj tolike praznine u tebi - napisala je na Tviteru jedna korisnica.

Na slikama koje je stavila u prilogu vide se magacini prepuni neadekvatno sačuvane građe - ostavljeni na podu ili vrlo blizu opasnih instalacija.

- Pa da, nama ne treba bombardovanje kao '41. da Narodna biblioteka bude uništena. Umemo to i mi sami, tuga! To je blago jednog naroda, a blago se ne čuva tako! Kakav odnos države, ccc - jedan je u nizu komentara revoltiranih tviteraša.

No, iz Narodne biblioteke tvrde da slike ne prikazuju njihov magacin, te da je priča "prenaduvana".

- U pitanju je dezinformacija. Bibilioteka dnevno ima oko 1.000 poseta, a svako ko želi da pogleda kako se čuva građa, slobodan je da to učini. Koliko ja imam informaciju, na tim slikama i nije prikazama naša biblioteka, nama tako ne izgledaju depoi - rekli su nam iz Narodne biblioteke.

Kako kažu, kada postoje viškovi oni se šalju u ostale nadležne biblioteke.

Ministarstvo kulture je već najavilo izgradnju novog depoa. Za to čekamo finansije koje su najavljivali i ove i prošle godine. No, u ovom trenutku knjige se nikada ne bacaju unutar Narodne biblioteke - kažu oni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alexa

    30. maj 2018 | 09:43

    Zato ima biblioteka u kojima se knjige bacaju, pa uvek imaju viška mesta. Tek je to strašno, kad sa 5 primeraka, veoma značajne knjige, spadneš na 2, koji će vremenom propasti od upotrebe, pa će imati 0, tj. mesta za nove. E-knjiga ne može zameniti štampanu, čuvajte pamćenje sveta. Svest o tome, razvija svest o brizi za prirodu i čoveka.

  • Nikola

    30. maj 2018 | 11:00

    Kad si tako pametna zasto ne "stavis" ili "okacis" objavu nego je kao sto kazes "postujes"?

  • OBNOVIMO SEBE

    30. maj 2018 | 11:42

    Biće mesta ako se izbace bezvredne knjige komunističkih pisaca !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA