Šest meseci od smrti Nebojše Glogovca: Bol za velikanom ne prolazi

Otišao je nepravedno rano i tako munjevito da još ne shvatamo šta nas je snašlo. Otišao je dobar čovek, dobar prijatelj i dobar dasa. Neka mu je večna slava

  • 3

Navršava se šest meseci od kako nas je napustio velikan srpskog glumišta, Nebojša Glogovac. Uskoro će biti održana premijera njegovog poslednjeg filma "Južni vetar".

Vest koja je odjeknula u medijima 9. februara ove godine, da je Nebojša Glogovac preminuo, rastužila je Srbiju. I danas, posle pola godine, tuga za ovim velikim glumcem je prisutna, naročito kada ga u večernjim časovima gledamo na televiziji u maestralnim ulogama u domaćim serijama i filmovima.

Izašao trejler za poslednji film sa Nebojšom Glogovcem: Posvećen je svim preminulim drugovima i drugaricama (FOTO) (VIDEO)

"Sine, znaš kako se postaje šampion? Izađeš na teren i pobediš!" poznata je replika iz filma Nebeska udica, po kojoj će Glogovca mnogi pamtiti. Ipak on nažalost nije pobedio u svojoj životnoj borbi ali je za sve nas on ostao šampion. Prijatelji, kolege, porodica, obožavatelji oprostili su se tog  9. februara od njega.

Glogovac u Nebeskloj udici Printskrin: Cine Enterprises, RTS

Jedna od njegovih najboljih prijateljica, Nataša Ninković, od svog prijatelja se oprostila porukom i fotografijom koja, malo je reći, kida srce na komade.

- Sa anđelima mili moj... - napisala je Nataša.

Printskrin: Instagram

Glumac Žarko Laušević je na dan smrti Gologovca napisao emotivno pismo kojim je želeo da se oprosti od njega.

"Dragi Glogi, čitam tvoju poruku od pre neki dan. Napisao si mi znam da će sve biti dobro... Pričaćemo... Samo malo da prođe ovo ludilo... Što kažu, Srbi pamte do četvrtka, tako da se čujemo za vikend" napisao je Laušević na početku pisma. Nažalost i pored Glogovčevog obećanja, nisu stigli da se vide...

Jugoslovensko dramsko pozoriste Foto: Marko Jovanović

Neutešan je bio glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić. Popularni Bjela koji je rekao tada da je otišao veliki čovek, najveći glumac srednje generacije iz celog regiona.

- Otišao je jedan od najvećih u istoriji srpskog glumišta. Otišao je najveći glumac srednje generacije celog regiona. Bio je kompletniji i bolji od svih nas. Otišao je nepravedno rano i tako munjevito da još ne shvatamo šta nas je snašlo. Otišao je dobar čovek, dobar prijatelj i dobar dasa. Neka mu je večna slava - rekao je Bjelogrlić.

Bjelogrli' na sahrani Glogovcu Foto: Telegraf

Podsetimo, za vest da je Nebojša teško bolestan javnost je saznala 30. januara 2018. godine.

Kako nam je tada rečeno, Nebojšino stanje bilo je ozbiljno, a slavni glumac početkom januara posetio je i jednu bolnicu u Nemačkoj. Nebojši se zdravstveno stanje naglo pogoršalo poslednjih dana decembra, pred Novu godinu, a po savetu prijatelja i lekara otišao je i u Nemačku po pomoć, prvih dana tekuće godine. U bolnici u kojoj je bio urađeni su mu detaljni pregledi, ali se posle konsultacija sa lekarima ipak odlučio za povratak u Beograd.

Foto: ATA Images

Nebojša Glogovac rođen je 1969. godine u Trebinju. Kada je imao samo 7 godina preselio se sa porodicom u Pančevo. Prvu ulogu ostvario je u seriji "Bolji život", u kojoj je igrao školskog druga Slobodana Bobe Popadića. Nakon završene srednje škole upisuje studije psihologije na Filozofskom fakultetu, a posle dve godine se predomišlja i upisuje Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Vladimira Jevtovića. Sa njim su zajedno studirali Nataša Ninković, Vojin Ćetković i Sergej Trifunović.

Prvi film u kojem se pojavio jeste u "Vukovar, jedna priča", gde je igrao lik vojnika Fadila. Prvu glavnu ulogu ostvario je u filmu "Ubistvo sa predumišljajem", gde je tumačio lik Bogdana. Nakon toga ređale su se uloge u ostvarenjima "Do koske", "Bure baruta", a veliku popularnost stekao je u seriji "Porodično blago" u kojoj je igrao Zlatka Gavrilovića.

Na Glogovčevom grobu bilo je puno cveća Foto: Telegraf

Nebojša je dobitnik brojnih nagrada, kao što su "Zlatna arena", nagrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta, nagrada Zoran Radmilović, Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje i drugih.

Nebojša Glogovac poslednju nagradu dobio je 30. avgusta 2017. godine, na tradicionalnom niškom Festivalu glumačkih ostvarenja domaćeg iragnog filma - Filmskim susretima. Nebojši je tada uručena najveća nagrada festivala, za ulogu profesora Vjeko Kralja u filmu "Ustav republike Hrvatske".

Printskrin: Youtube/Narodno pozorište Užice

- Hvala vama, divnoj niškoj publici, koji čuvate film i džez. Meni to puno znači - rekao je Glogovac nakon primljene nagrade.

Sahranjen je na beogradskom Novom groblju, 12. februara 2018. u Aleji zaslužnih građana.

(M.Antonijević/ m.antonijevic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZlatkA

    9. avgust 2018 | 13:38

    Ne postoje reci, kojim bih napisala komentar. Nedostajes nam, Nebojša....

  • Dia

    9. avgust 2018 | 19:32

    Nikada zaboravljen, Glogovac,za sve ljubitelje njegovih dela

  • nibrS

    9. avgust 2018 | 15:04

    Istrošili Srbi suze na Olivera, moj Nebojša...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA