≫ 

Da li je Muzej iluzija uopšte mesto za decu? Roditelji imaju podeljena iskustva, a stručnjaci isti stav

Radoznalost i oduševljenje nisu jedine stvari koje deca ponesu iz neobičnog muzeja

  • 6

Među roditeljima u Beogradu širi se ovih dana priča kako treba da dvaput razmisle pre nego što svoje mališane odvedu u novootvoreni Muzej iluzija. Neobično iskustvo navodno kod manje dece izaziva čudne reakcije i utiske sa kojima klinci ne znaju kako da se izbore.

- Pre nekoliko dana vodili smo decu od pet i osam godina u Muzej iluzija i kada smo izašli, deca su ostala potpuno zbunjena. Bilo im je muka i delovali su dezorijentisano. I te večeri je ćerka dotrčala u naš krevet, jer je imala ružne snove - napisao je na društvenim mrežama jedan otac.

"Kada mi ćerka izađe iz kuće, ne znam da li je u školi ili na abortusu": Maloletnice često prekidaju trudnoću, a da li novi zakon to zaustavlja?

Mada njegovo iskustvo niko nije podelio, pa čak su pojedini roditelji oduševljeno prepričali svoj boravak u ovom muzeju, razgovor se pokrenuo, a u njemu i  komentar kako decu mlađu od pet godina u Muzej ne puštaju bez pismene saglasnosti roditelja.

Neka deca bila su zbunjena onim što vide Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ipak, izgleda da je reč o zameni teza, jer posetioci mlađi od pet u Muzeju dobijaju samo besplatan ulaz.

Kada je o susretu sa iluzijama reč, stručnjaci kažu da nema razloga za brigu.

- Neka deca su prosto senzibilnija na spoljašnja nadraženja, pogotovo ako su drugačije perceptivna. Ti mališani se lakše zbune, ali to nema veze sa uzrastom i odnosi se na veoma mali broj dece. Naravno, deca do 11 godina nemaju moć apstraktnog mišljenja, te kada im nešto konkretno beži od realnosti, to ih čudi. No nikakvih posledica, ozbiljnijih od podstaknute znatiželje, ne bi trebalo da bude prilikom posete Muzeju - rekao je za Telegraf.rs psiholog Aleksandar Šibul.

Mališanima se u Muzeju probudi radoznalost i mašta Foto: Pixabay

Deca sanjaju ono što vide, dodaje on, te je sasvim moguće da iskustvo ponovo ožive u snu.

- Odrasli kroz rad sna vide nešto što nema veze sa njihovim doživljajima u realnom životu, dok će deca ako su tokom dana tražila sladoled, sanjati sladoled. Jedan prema jedan je iskustvo u muzeju reprodukovano u snu, ali to je sasvim normalno i bez ikakvih posledica - zaključuje psiholog.

ILUZIJA U TELEFONU

U Muzeju iluzija posetioci nisu odmah izloženi opseni, već se ona stvara tek kada se slikaju telefonom. Pomenutu decu tako je verovatno zbunio ne boravak u Muzeju, nego činjenica da je telefon zabeležio nešto što se oni ne sećaju da se odigralo na taj način.

Kako to da ono što su vide u telefonu nisu i doživeli? Foto-ilustracija: pixabay.com

Većina mališana ceo Muzej doživljava kao igraonicu bez igračaka, te okolo vršlja zagledajući sobe.

Jedino što bi moglo da bude intenzivije jeste kratki tunel u kome se poigravaju sa vašim osećajem ravnoteže. Ipak većina dece kroz njega prolazi gledajući pravo, mesto na gore. Mališani koji se snalaze na ringišpilu ne bi trebalo da imaju problema, pogotovo kada je boravak na zemlji svakako bezbedniji od "balerine".

Posetama ovakvih zabavnih muzeja kod dece se razvija navika da posećuju muzeje uopšte, te sutra odlaze u neke ozbiljnije. A probuđenu radoznalost stručnjaci su oduvek preporučivali kao sjajnu za razvoj dečje mašte i kreativnosti.

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vanja

    26. avgust 2018 | 18:41

    Moj sin je odusevljen i zaista nije imao problem sa nesanicom. Svetovala bih da se deci umanji upotreba mobilnih telefona i gledanje idiotskih klipova, a cesce odvodjenje u muzeje i pozorista...ako cak i to nismo u mogucnosti onda loptu u ruke pa u prvu livadu ili park....nakon toga spavace kao bebe....

  • Maja

    26. avgust 2018 | 17:28

    Taj roditelj koji je potegao losu pricu o muzeju je garant vlasnik nekog drugog manje posecenog. Nasa posla 😂😂😂 Inace muzej je divan.. Posetila sam ga I moje dete nije imalo posle toga strahove.

  • Boža zemunac

    26. avgust 2018 | 17:20

    Totalna glupost. Samo plaše decu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA