Srbi se okupljaju u Prizrenu: Počinje treći Međunarodni festival srednjovekovne muzike (FOTO) (VIDEO)

Festival se organizuje uz podršku Fondacije Sveti Arhangeli i Doma kulture Gračanica

  • 3

Međunarodni festival srednjovekovne muzike - Medimus, u organizaciji Društva prijatelja manastira Svetih arhangela kod Prizrena, biće održan u carskom gradu, Prizrenu, od 24. do 26. avgusta, saopštila je Televizija "Hram".

Medimus, treći po redu, ove godine će trajati tri dana, a publika će u nesvakidašnjem ambijentu, atrijumu crkve Svetog Spasa, imati priliku da prati nastupe Divne Ljubojević i ansambla Melodi, Vere Zloković i grupe Muzika Antika, Kraljevski red Vitezova, te grupe Cašiopea iz Nemačke, Capella carniola iz Slovenije i Bourdon iz Mađarske.

Moćni prizor na Kosovu: Stotine mališana u kolu oko crkve cara Dušana, dok grmi "Vidovdan" (VIDEO)

Manastir Sveti arhangeli kod Prizrena Foto: TV Hram/Promo

O bogatoj muzičkoj tradiciji Prizrena svedoči i podatak da je u tom gradu do 1999. godine radila muzička škola "Josip Slavenski" i da su mnogi Prizrenci znali da sviraju, jedan i više instrumenata.

Prethodne festivale pohodili su i Srbi iz Prizrena, njih oko 30 koliko ih danas živi u tom gradu, zatim oni iz enklava širom Kosova i Metohije, kao i Srbi iz uže Srbije. No, kako je Prizren i značajna turistička destinacija, do sada je i veliki broj stranih turista prisustvovao koncertima, a u publici je bilo i Albanaca, mahom profesora muzičkih škola.

Festival se organizuje uz podršku Fondacije Sveti Arhangeli i Doma kulture Gračanica. Generalni pokrovitelj je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Republike Srbije, Mađarska je zemlja partner a generalni medijski pokrovitelj Festivala srednjovekovne muzike u Prizrenu je Televizija "Hram".

Društvo prijatelja Svetih Arhangela organizuje i odlazak na ovaj festival uz obilazak srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran BGD

    23. avgust 2018 | 16:43

    U Prizrenu sam 1987 služio vojsku,karaule na Koritniku i Paštriku,lepa vremena 😀😀😀 A posebno kafana Šadrvan

  • Dambi

    23. avgust 2018 | 17:30

    Pa kako to kad predsednik rece da na jugu nema nista srpsko

  • Паун 54

    24. avgust 2018 | 14:31

    Срби запамтите : СВЕТИ АРХАНГЕЛИ. Свети град Призрен,престоница цара Душана док је владао Србијом.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA