"Ako ti jave: Umro sam" je zbirka pesama o smrti: Posvećena je deci i pomoći će svima da lakše razumeju i prihvate najteže rastanke

"Knjiga Vladimira Vukomanovića Rastegorca je zanimljiv pedagoški i književnokritički prilog tanatologiji ‒ društvenonaučnoj misli o smrti..."

  • 2

Vladimir Vukomanović Rastegorc izdao je knjigu "Ako ti jave: Umro sam - pesme o smrti za decu i mlade" koja govori o fenomenu smrti. Zanimljivo je da  ovo delo govori o temi koja deci nije bliska, a zapravo je dečije štivo.

Uglavnom verujemo da deca nisu dorasla razumevanju fenomena smrti, pa razgovor o njoj izbegavamo. Knjiga poteže pitanja da li smo u pravu kad tako činimo? Knjiga uzima u obzir novija psihološka istraživanja o dečjoj konceptualizaciji smrti, kao i pojedine sociološke studije koje ukazuju na moguće razloge za skrajnutost dijaloga o umiranju.

Zamisao autora je da se temi smrti slobodnije pristupa.

Dr Vladimir Vukomanović Rastegorac rođen je u Kraljevu i ima 34 godine. Docent je na predmetima Metodika nastave srpskog jezika i književnosti i Metodika razvoja govora na Učiteljskom fakukltetu u Beogradu, diplomirao je i doktorirao na Filološkom fakultetu. Objavio je više naučnih radova. Autor je poeme za decu Bajka o Smrti i priređivač izbora iz mlade srpske proze Pucanja. Piše pesme i književnu kritiku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Da

    10. septembar 2018 | 12:11

    I treba. Deca na lep i pedagoski nacin o svemu treba da steknu znanje. A ima dece, poput moje,koja su izgubila roditelja,pa i za takvu decu da znaju da nisu jedini...

  • ???

    10. septembar 2018 | 11:08

    Tako mlad a takve teme???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA