≫ 

Otvorena izložba posvećena remek- delima Beogradske arhitekture

Beograd se dvadesetih i tridesetih godina razvijao u duhu evropske metropole, a to su pratila i nova arhitektonska dostignuća

  • 2

Izložba "Moderna Beograda - arhitektonska baština prestonice" otvorena je večeras u 19 sati u Galeriji Narodne banke Srbije.

U Galeriji Matice srpske svečano otvorena izložba slika: Sto odabranih dela iz umetničke kolekcije Vojvođanske banke (FOTO)

Na izložbi su predstavljena remek- dela arhitekture Beograda između dva svetska rata, u stilu moderne, koji i danas predstavljaju simbole Beograda, a kao spomenici kulture oni nas podsećaju i na epohu u kojoj su nastale.

Foto: M. Beljan

Beograd se dvadesetih i tridesetih godina razvijao u duhu evropske metropole, a to su pratila i nova arhitektonska dostignuća. Zgrade podizane u ovom stilu su jednostavnije forme, a naglašenija je i primena čelika, betona, kao i stakla.

Neki od najznačajnijih objekata u gradu podignuti su u stilu moderne: Univerzitetska dečja klinika, Dom vazduhoplovstva u Zemunu, današnja zgrada Etnografskog muzeja (nekada Beogradske berze), zgrada Patrijaršije, ali i Palata Albanija i kompleks nekadašnjeg Beogradskog sajma na Novom Beogradu.

Foto: Mateja Beljan

Do izražaja u ovom periodu dolaze ideje arhitekata Milana Zlokovića, Branislava Kojića, Dušana Babića, Jana Dubovog, Nikole Dobrovića, dragiše Brašovana i drugih.

Foto: M. Beljan

Autori ove izložbe su stručni saradnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda. Otvaranju je prisustvovala direktorka Zavoda Olivera Vučković, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i Danijela Vanušić, pomoćnica ministra kulture i informisanja za zaštitu kulturnog nasleđa. Na otvaranju je nastupio i gudački orkestar kao i solisti Muzičke škole "Stanković".

VIDEO: Mandelin unuk na izložbi u kući Kralja Petra I

( M.Beljan/ m.beljan@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA