≫ 

Kako su nastali izrazi "kaži dragička" i "radio Mileva": Za sve su krive dve gospođe, Beograđanka i Crnogorka

Obe su gajile jedan vrlo zanimljiv hobi

  • 0

Kako je nastao izraz "kaži dragička" koji na našim prostorima donosi samo sreću, odavno je palo u zaborav. Svi znaju da ga koriste, iako ne znaju odakle nam, ali ga iz nekog razloga dovode u vezu sa izrazom "radio Mileva".

Ovaj neobuzdani usklik oduševljenja, zbog kog se od sagovornika sa nestrpljenjem očekuje da ga što pre ponovi, kako bi donosilac dobrih vesti mogao da poentira, nije se uvek koristio samo za lepe novine.

Muški vaspitači hit na Čukarici: Roditelji se otimaju oko njih, a oni nam otkrivaju zašto je njihovim klincima vreme u vrtiću omiljeni deo dana (FOTO)

Tračevi su nastali '50-ih godina Foto-ilustracija: Profimedia

Priča kaže da je usklik "dragička" nastao 1950-ih godina u Beogradu, kada se izvesna gospođa Dragić bavila jednim zanimljivim hobijem. Kao pripadnica elitnog društva, uvek je bila na izvoru pikantnih vesti, koje je uspevala da na zanimljiv način prenese. Njene su se priče onda širile dalje, uz smeh i dobro raspoloženje. Vremenom je spontano u Beogradu nastao "klub tračeva" u koji su članovi mogli da uđu samo ako izgovore lozinku: "Kaži Dragićka", prenosi Medias.rs.

Gospođa Dragić je, kako dolikuje prezimenu, bila draga osoba i prenosila je samo dobre i šaljibe vesti, zbog čega je ostala upamćena kao neko čijem se glasu svi raduju. "Reci Dragićka" tako je postalo uvertira u veselje.

Izrazi se i dan-danas koriste Foto-ilustracija: Profimedia

KAKO JE Ć POSTALO Č

Jedmom prilikom je u društvu gospođe Dragić boravio stranac, koji nikako nije uspevao da izgovori njeno prezime. Ć mu je naročito predstavljalo problem, pa ga je izgovarao kao glas Č. Beograđanima je to bilo simpatično, pa su vremenom počeli da je zafrkavaju oslovljavajući je sa gospođa Dragič. U šali se lozinka promenila u "Reci dragička".

RADIO MILEVA

U istom periodu u Crnoj Gori i na mnogo nižoj lestvici društveong staleža živela je Mileva Vuković, koja je takođe na duhovit način prenosila tračeve "od uva do uva".

Često se dešavalo da kao u igri gluvih telefona svako ko prenosi njenu vest doda ili oduzme ponešto od nje, pa je vest na kraju stizala toliko izmenjena da nekada nimalo nije ličila na ono što je gospođa Mileva izrekla kako proverenu informaciju.

Zbog toga se za svaku izvrnutu vest počeo da koristi izraz "radio Mileva".

VIDEO: Kako izgleda kada je neko ljubomoran kao pas

(Telegraf.rs/Medias.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA