Najslušanija pesma u poslednja tri dana na Balkanu više nije dostupna svima: "Jutjub" je skinuo sa prvog mesta u "trendingu" (VIDEO)

Da biste čuli pesmu i videli spot morate da se prijavite da biste potvrdili uzrast

  • 18

"Dogodine u Prizrenu" je novi spot "Beogradskog sindikata" i etno grupe "Trag", koji je svetlost dana ugledao pre 48 sati, a Jutjub je već odlučio da spot stavi pod zabranu. Stihovi prožeti rodoljubljem, verom i sećanjem na naše korene i slavne pretke, podsećaju nas sve na veliku nepravdu koja je učinjena prema našem narodu.

DA SE PROBUDE DECA! Zagrmela nova pesma "Beogradskog sindikata", a poruka NIKAD JAČA! (VIDEO)

Kako je objavio Feđa Dimović iz "Beogradskog sindikata", grupa je dobila poruku od Jutjuba da je spot za pesmu "Dogodine u Prizrenu" uznemirujućeg sadržaja, zbog čega Jutjub razmatra da ga ukloni.

UZBURKALI DUHOVE

- Kao posledica toga momentalno smo uklonjeni sa trendinga, gde smo od sinoć bili na poziciji  broj 1. Svaka čast na proceni! Može tuča u rijalitiju, a ne može stradanje srpskog naroda. Može golotonja i prostakluk, a ne može spaljena crkva! Ovo je dokaz da smo pesmom uzburkali mnoge duhove. Nastavljamo da se borimo! Nema povlačenja, nema predaje! Dogodine u Prizrenu! - napisao je Dimović na Instagramu.

Kadar iz spota BS, Printskrin: Youtube/Beogradski sindikat

- Mogu da nas uklone, ali ne i da nas ukinu - napisao je jedan od  jegovih pratilaca na ovoj društvenoj mreži.

Kako se navodi u obaveštenju Jutjuba, video je označen, pa su ga oni pregledali. Tada su odlučili da video "možda nije pogodan za sve gledaoce, pa je stoga stavljen pod zabranu za mlađe od 18 godina".

Beogradski sindikat, Foto: S. Pikula

Ovo su stihovi pesme "Dogodine u Prizrenu":

"Kuda bih da ne znam gde je naša tačka polazna - gde je naših grobova kao u polju božura, nemih svedoka svih vekova silnih podviga junaka koji radije su stradali na nogama? Zar su plodnu zemlju nahranili oni kostima da danas bismo ćutali, dok nam je sila otima? Zar je bitno da li sam s Metohije il s Dorćola, da bi me zbog nepravde sama duša zabolela? U ovoj borbi ne ni avioni, vrede udžbenici školski u kojima jasno stoji: ko je uzdigao hram, ko skrnavio je oltar, koje nasleđe je čast večna a šta je sramota.

Ni bombe, ni glasanja ne izbrisaše Lazara, dokle generacija nova na njemu stasava. Izgubljeno nije nikad ono što je sveto. U nadi rasti, crven cvete, da braće te opet neko. Moj kompas je tvoj koren, u grudima srce moje. Bez njega sam, za novcem, bez Milosti putem proklet. I ko lađe od papira, koje brode laži morem, u suštini samo tonem...

Spaljena crkva na KiM, Printskrin: Youtube/Beogradski sindikat

Stalno pitate vi mene šta mi znači Kosovo. Nije vam jasno? Objasniću vam ponovo: Kosovo je seme iz kojeg sam ja ponik'o, izvor i korito iz kog je narod poteko. Kažu nam zli jezici da Kosovo je propalo. Neverni i slabi kažu Kosovo je gotovo. A ja vam svima kažem samo Kosovo je oteto, rušeno i spaljeno od dušmanina prokletog. Čudno vam što gradsko dete nema neke druge teme jer sad je takvo vreme - svako gleda samo sebe.

Živimo bez vere, bez nade i bez želje. Zidamo kule a zaboravljamo temelj. Jer narod bez porekla to je presušena reka. Bez majke mi smo čeda, što su ostala bez mleka. Al' tu na mestu starom, gde je Miloš život dao vođen Lazarovom pravdom, opet vaskrsnuće narod. Jer u nama i dalje živi predskazanje – Kosovski zavet koji trajaće zanavek. Zato učimo decu da znaju pravu istinu. I nek nam pozdrav bude: "Dogodine u Prizrenu!"

Albanci ruše krst na pravoslavnoj crkvi, Printskrin: Youtube/Beogradski sindikat

A ja molim se, ognjištu svom da vratim se. Duša tebe cjeliva, zemljo sveta od Neba kupljena. Oj, Kosovo, Kosovo, zemljo moja voljena, Orao si moga neba al' krila su ti slomljena. Moja gorka suza, u mojim grudima praznina, srce otadžbine moje, moje ličnosti suština... U polju božuri nikli, iz krvi junaka bez straha. Na mestu gde se moja zemlja uzdiže do neba, pokazao nam vladar za šta valja da se strada. Za Kosmet nas je Lazar vez'o i mitom i kletvom.

Đavo tada nije stao, pa je zla i dalje slao – gadne dušmane i bagru, na ovo što ostade nas malo. Samo nekad bili Turci, onda došli gladni vuci. Juče bio nam je kolac, sad nas muče u žutoj kući. I još brane mi da ne smem da gledam moje freske jer će za čas da me sete na ponosne nam pretke, da ne čujem nikada pesmu Dečanskih monaha, u srcu, Miloša junaka, da ne probudi se snaga.

Sve te podvale ja znam i bezbroj puta vi'do sam krstove kad lome nam i skrnave nam Vidovdan, Al' nije prvi put nam, ovde, da smo u zbegu i seobi. Al', kad vreme prođe, seljak svojoj njivi dođe. Jer mi ginuli smo svuda, za slobodu stalno, da junaku bi se, sutra, Srbin dete zvalo. Zato dobro slušaj, sine: I najgorem se prašta al' za otadžbinu gine. Kosmet večno zemlja naša! A ja molim se, ognjištu svom da vratim se. Duša tebe cjeliva, zemljo sveta od Neba kupljena. Božuri da nam vaskrsnu slavu, dogodine u Prizrenu."

Pogledajte i video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uciteljica

    8. oktobar 2018 | 16:47

    Ovom pesmom ste odrzali jedinstven cas istorije.Cestitam na cojstvu i junastvu.Pesma nikako ne sme biti zabranjena vec je potrebn uvrstiti je u udzbenike.Nazalost i rodoljublje je zabranjeno ."Gradimo kule ,a zaboravljamo temelje".Ja cu sigurno mojim ucenicima procitati pojedine delove.Hvala.

  • Mile

    8. oktobar 2018 | 16:50

    Opet šiptari i bratija im plaćaju da istina o njihovom zločinu ne izađe na videlo.

  • Idol

    8. oktobar 2018 | 16:49

    Ugazena dva siptara u novom sadu i odmah ukinuse pesmu! Čanak dominira u osudi događaja a nikad ne vidi i ne čuje mrtve srbe na kosovu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA