≫ 

BBC objavio prilog o "homofobiji u Srbiji": Evo šta ih je navelo na to

Goran Miletić kaže da u Srbiji nije važno da li ste gej ili lezbejka, ali da "možete biti napadnuti ukoliko vas doživljavaju kao deo zajednice"

  • 2

Britanska televizija Bi-Bi-Si objavila je kratak video prilog pod nazivom "Homofobija u Srbiji" u kojem se pita da li su se stavovi o pripadnicima LGBT zajednice promenili od kako je Ana Brnabić izabrana za premijera Srbije.

Evo koliko zarađuju u Bi-Bi-Siju: Neki imaju više od britanske premijerke

O tome u prilogu koji traje oko jedan minut za britansku televiziju govori jedan od organizatora Prajda u Beogradu Goran Miletić, koji kaže da u Srbiji nije važno da li ste gej ili lezbejka, ali da "možete biti napadnuti ukoliko vas doživljavaju kao deo zajednice".

Britanska televizija podseća da je istraživanje CeSID-a iz 2012. godine pokazalo da 48 odsto ispitanika u Srbiji misli da je homosekusalnost bolest koju bi trebalo lečiti.

Navodi i da je Prajd bio zabranjen 2011, 2012. i 2013, nakon što je 2010. godine 150 osoba povređeno u napadu učesnika protesta protiv pripadnika LGBT zajednice u Beogradu.

Miletić je u prilogu BBC govorio o tabuima u Srbiji, od kojih je jedan i LGBT, a britanska televizija podseća da je Brnabić prošlog meseca izabrana za premijera Srbije, čime je postala prva žena i prva otvoreno gej osoba na toj funkciji.

Miletić za BBC kaže i da je za pripadnike LGBT zajednice veoma važno da svaki građanin Srbije svakog dana na televiziji vidi premijerku koja je "lezbejka".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA