Preminuo čovek koji je skoro uvek bio uz Tita: Snimio je ono o čemu ne možete ni da sanjate (FOTO)

Kao lični snimatelj, pedesetih godina, pratio je Tita na "Putu mira“ u Burmi, Indiji, Indoneziji, Egiptu, Velikoj Britaniji, Etiopiji, i Sjedinjenim Američkim državama

  • 3

Stevan Labudović, lični snimatelj Josipa Broza Tita preminuo je u svojoj 91. godini.

OVAJ SRBIN JE HEROJ ALŽIRA: Veliko priznanje za Stevana Labudovića (FOTO)

Jugoslovenski filmski snimatelj i zasluženi građanin Alžira preminuo je u Beogradu.

Labudović je rođen 28. decembra 1926. godine u Beranama, u porodici uglednog beranskog knjižara Milutina Labudovića. Osnovnu školu je završio u Beranama, gimnaziju je pohađao u rodnom gradu, a maturirao u Smederevskoj Palanci.

Fotografijom je počeo da se bavi kao desetogodišnjak, kada je od oca dobio svoj prvi fotoaparat. Od tada je snimao varoške motive, događaje i ličnosti. Završio je filmsku školu, posle čega se zapošljava u "Filmske novosti“, gde je do penzionisanja radio kao filmski snimatelj.

Fotografisao je znamenite ličnosti i događaje u bivšoj SFRJ. Bio je u pratnji predsednika Josipa Broza Tita i pratio rad konferencija i zasedanja Organizacije Ujedinjenih nacija u Njujorku, konferencija Pokreta nesvrstanih zemalja, kao i bilateralne susrete jugoslovenskih i svetskih državnika.

Kao lični snimatelj, pedesetih godina, pratio je Tita na "Putu mira“ u Burmi, Indiji, Indoneziji, Egiptu, Velikoj Britaniji, Etiopiji i Sjedinjenim Američkim državama.

Foto: Drustvo prijatelja Alzira

U Beranama, tadašnjem Ivangradu, napravio je brojne filmske zapise i fotografije, koje se danas nalaze u filmskim kinotekama i foto zbirkama, među kojima je najznačajnija reportaža, za jugoslovenske medije, vezana za posetu Urha Kekonena, predsednika Finske.

Foto: Drustvo prijatelja Alzira

Među velikane filmske umetnosti uvrstio ga je, svakako, njegov filmski i revolucionarni rad tokom Alžirske revolucije, jednog od najvećih događaja u istoriji XX veka. U Alžiru je boravio tri i po godine, gde je napravio mnoštvo filmskih reportaža i fotografija, koje su obišle celi svet, čime je doprineo da ostatak sveta sazna istinu o pravednoj borbi, oslobodilačkog, antikolonijalnog pokreta alžirskog naroda.

Foto: Drustvo prijatelja Alzira

Za nemerljiv doprinos i dokazane zasluge za pobedu revolucije, dobitnik je najznačajnih vojnih i državnih odlikovanja NDR Alžira, i jedan od najcenjenijih prijatelja Alžira, o čemu svedoče i brojne počasti te zemlje, što je krunisano kumstvom sa Huari Bumedijenom, bivšim predsednikom Alžira, kao i dugogodišnjim prijateljstvom sa Abdelazizom Buteflikom, sadašnjim predsednikom Alžira.

Labudovića, koji je postao i njegov nacionalni heroj, Alžir nije zaboravio, kao ni doprinos koji je Jugoslavija pružila sticanju nezavisnosti. Njegova kamera, originalni filmovi i fotografije izloženi su u ratnoj zbirci Istorijskog muzeja u Alžiru, u sali velikana, i u Vojnom muzeju.

Foto: Drustvo prijatelja Alzira

Labudovićevom predanom radu u najvećoj arapskoj zemlji prvi put je posvećena izložba 2007, kada su njegove fotografije iz alžirskog rata izložene u Nacionalnom arhivu u Alžiru. Tada ih je i donirao alžirskoj državi, koja ih je smestila u posebnom fondu nazvan "Fond Labudović“. Tom prilikom mu je direktor arhiva uručio Plaketu zahvalnosti za rad, zbog toga što je doprineo nacionalnom kulturnom i istorijskom bogatstvu te zemlje. Nacionalni arhiv Alžira je utvrdio da je, tokom svog rada sa ALN-om, snimio 83 kilometara filmske trake, 27 filmova i 274 fotografije, iz perioda 1959–1962.

Povodom državnog praznika Srbije - Sretenja, 2017. godine, predsednik Republike  Tomislav Nikolić, odlikovao ga je srebrnom medaljom za zasluge u kulturi i javnim delatnostima.

Foto: Drustvo prijatelja Alzira

Dobitnik je najvišeg opštinskog priznanja Nagrade „21. jul“, zavičajne Opštine Berane, kao i najvišeg opštinskog priznanja za 2016. godine Gradske opštine Rakovica u Beogradu, na kojoj živi više od 50 godina.

U maju 2012. godine, u okviru proslava pedesetogodišnjice nezavisnosti Alžira, njegovi filmski materijali izloženi su u Muzeju Savremene umetnosti u Alžiru, u okviru izložbe o ulozi filmske slike u ratu. Iste godine, predsednik Alžira  Abdelaziz Buteflika odlikovao ga je ordenom za nacionalne zasluge, čime se pokazalo da, ni posle pola veka, Alžir nije zaboravio herojski doprinos ovog snimatelja.

Foto: Drustvo prijatelja Alzira

I kao penzioner, nastavio je svoja istraživanja, kao što je fotografisanje Srpskog vojnog groblja iz Prvog svetskog rata u Alžiru. Ovo groblje, sa 324 humke srpskih vojnika i jednog Rusa, predstavio je serijom izložbi fotografija "Srpsko vojno groblje Deli Ibrahim u Alžiru“, u organizaciji Društva prijatelja Alžira Srbije.

Jednu od izložbi priredila je u holu Narodne skupštine Srbije i predsednica Maja Gojković.

Jedan je od inicijatora i osnivača Društva prijatelja Alžira u Beogradu.

Vreme komemoracije i sahrane, biće naknadno saopšteno.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ej bre alo bre

    25. novembar 2017 | 14:06

    Nikoga nije briga!

  • Mileduduk

    25. novembar 2017 | 18:30

    Postovanje za velikog profesionalca Stevana. Odrasli smo uz njegove snimke. Sirio je istinu o nasoj lepoj zemlji i politickim aktivnostima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA