Vreme je da se menja slika o ženama u medijima: Nažalost, mnogo su važniji dekoltei, nego ono što govorimo

Žene treba zajedno da se bore protiv takve slike u medijima, ali ne tako što će sedeti kući skrštenih ruku

  • 0
Novinarka Foto: Pixabay

- U Srbiji se mora promeniti slika žena u medijima koji treba pozitivnim vestima da afirmišu ulogu žena u društvu, a ne da plasiraju senzacionalističke vesti - poručili su danas učesnici druge međunarodne konferencije "Slika žena u medijima" u organizaciji "Klub prvih žena".

Savetnica predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Ljiljana Lončar je rekla da to telo radi i na izmeni slike žena u medijima.

- Jer, nije onakva kakva bi trebalo da bude, da je seksistička, da je mizogena, žene prikazuje na degradirajući način... mnogo je važnije kako su obučene, očešljane, našminkane, mnogo su važniji dekoltei i torbe koje nosimo, nego ono što govorimo - ukazala je Lončar.

Asocijacija medija traži da se u roku od 10 dana ponovo formiraju komisije za sufinansiranje medijskih sadržaja

Poručila je da žene treba zajedno da se bore protiv takve slike u medijima, ali ne tako što će sedeti kući skrštenih ruku.

- Ne želimo da naše mlade generacije obeležimo stereotipnim i mizogenim stavovima već želimo otvoreno i inkluzivno društvo - navela je.

Lončar je ukazala da je potrebno da ima više žena na reporterskim i rukovodećim pozicijama u medijima, ali da treba da prepoznaju važnost odgovornosti koju imaju u tom smislu.

Naglasila je da žene, takođe, moraju biti jednako plaćene kao i muškarci za isti posao.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA