Prva srpska reklama trajala je 7 minuta i podrhtavala je: Emitovana je u biskopima kao čudo, a snimljena je pre 92 godine (VIDEO)

Zanimljivo je da se od tad, pa do danas, ideja o reklamiranju kozmetičkih proizvoda nije mnogo promenila

  • 0

Prva srpska reklama, koja je emitovana u Srbiji 1926. godine, trajala je čak sedam minuta i podrhtavala je. Radnja kojom je tada prikazan jedan kaladont, danas bi stala u pet sekundi. Tada je rađena tehnikom crno-belih pokretnih slika i trebalo im je 35o sekundi da bi sve ispričali.

Reklama počinje prikazivanjem mesta u kome se radnja odvija, a to je bio tadašnji Beograd. Ljudi šetaju na sve strane beogradskim ulicama, prolaze tramvaji. U njoj su, u glavnoj ulozi, bile dve Beograđanke - Milica koju je glumila Ljubica Buba Veljković, a Natalija je bila Nevenka Urbanova, čuvena glumica beogradskog pozorišta.

Kako su izgledale vesti u Srbiji pre 110 godina (FOTO)

Zanimljivo je i da su se reklame poput ove u to vreme prikazivale u bioskopima. Nije bilo televizije, a bioskopi su služili kao sredstvo za informisanje o najnovijim događajima u zemlji i svetu, novim proizvodima i stvarima, i o aktuelnostima uopšte.

Verovatno i sami pretpostavljate da su u to vreme reklame bile vrlo gledane, naročito posle 1927. godine, kada su počeli da se prikazuju zvučni filmovi.

Iako je sama reklama tada trajala kao danas jedan animirani film, primećujemo da se ideja reklamiranja kozmetičkih i hemijskih proizvoda i nije mnogo promenila.

Pogledajte reklamu:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA