Finalni razgovori za preostalo parče nacionalnog etra: Dodela "Avaline" frekvencije na jesen

Odluku o raspisivanju konkursa za izbor još jednog nacionalnog emitera REM je doneo sredinom aprila

  • 0

Kome će biti dodeljena nacionalna frekvencija za emitovanje televizijskog programa na celoj teritoriji Srbije, biće poznato na jesen. Regulatorno telo za elektronske medije (REM) do tada će analizirati sve prijave i obaviti razgovore sa svim kućama koje su zainteresovane za preostalo "parče" etra.

Borba za slobodnu frekvenciju vodiće se između beogradskog Studija B, RTV BK Telekoma, Kopernikusa, kao i gotovo nepoznate domaće firme "LTR mediji i komunikacija", iza koje stoji poznati nemački medijski koncern - RTL. Njihove prijave REM će detaljano razmotriti, a pre donošenja odluke će s predstavnicima svake kuće biti obavljeni intervjui o viziji budućeg rada.

Poznavaoci medijskih prilika još ne žele da kalkulišu i nekom od takmaca daju prednost. Mada, pojedini su iznenađeni što je izostala prijava N1 televizije. Ništa manja novost je i to što se u trku za deo medijskog prostora ponovo vratio nemački RTL.

Da li Srbija dobija još jednu nacionalnu televiziju?

Prema evidenciji Agencije za privredne registre, preduzeće LTR osnovano je pre mesec dana, sa osnivačkim kapitalom od stotinu dinara. Firmu je formalno osnovao Radivoje Petrikić, srpski advokat koji radi u inostranstvu, s tim što je firmi pristupila i firma CLT-UFA sa sedištem u Luksemburgu. Direktor te firme je nemački državljanin Andreas Klaus Fišer.

Na jesen će da se donese odluka kome će da pripadne preostalo "parče" etra Foto-ilustracija: pixabay.com

Medijski konglomerat RTL stari je znanac domaće medijske scene. Ova grupacija informativnih kuća konkurisala je za nacionalnu frekvenciju i 2006. godine, ali bez uspeha.

Da će konkurencija u predstojećoj trci za etar biti žestoka, slažu se i njeni učesnici. Direktorka i glavna i odgovorna urednica beogradskog Studija B Ivana Vučićević naglašava da su sve kuće koje su konkurisale renomirane i sa ozbiljnim programima.

- Bez obzira na jaku konkurenciju, Studio B ima najdužu tradiciju i bogatu prošlost. Uzdamo se da će nam to, uz ideje i mogućnosti koje smo predstavili komisiji, biti glavni adut u borbi za nacionalnu frekvenciju. Imamo snage i iskustva da program emitujemo i na nacionalnom nivou - navodi Ivana Vučićević.

Veliki povratak na medijsko nebo Srbije najavljeno je i iz porodice Karić, a prijava RTV BK Telekoma na konkurs REM-a dobila je veliki publicitet u domaćoj javnosti.

Povratak RTV BK Telekom Foto: A. Nalbantjan

- Sada smo na novom početku. Nikoga ne doživljavamo kao konkurenciju, jer na medijskom nebu Srbije ima dovoljno mesta za sve - rekao je glavni urednik RTV BK Miodrag Popov.

Procedura izbora još jednog velikog TV emitera obrazložena je rezultatima istraživanja koja su pokazala da je Srbiji potreban još jedan elektronski medij sa nacionalnom pokrivenošću.

PROSTOR SLOBODAN OD GAŠENJA "AVALE"

Odluku o raspisivanju konkursa za izbor još jednog nacionalnog emitera REM je doneo sredinom aprila. Reč je o petoj slobodnoj frekvenciji, koja se "upraznila" posle gašenja TV Avala. Ovaj deo etra neraspoređen je još od 2013. godine, kada je konkurs bio raspisan, ali odlukom tadašnjeg RRA frekvencija nije dodeljena.

VIDEO: Da li se novine i dalje kupuju: Elektronski mediji protiv novina

(Telegraf.rs/Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA