Čović: Neću biti predsednik Skupštine Beograda!

- SNS može da ide i sama. Međutim, mislim da je trenutak da se okupe u vladi sve kompetentne i stručne ličnosti, koje direktno mogu da sprovedu ono što je najavljeno, a to je veliki obim reformi koje su neophodne Srbiji - kaže Čović

  • 8

Član Privremenog veća Beograda i nekadašnji gradonačelnik Nebojša Čović izjavio je da još nije bilo razgovora o novoj Vladi i da ne zna da li će biti u njoj.

- Možda neko razmišlja o tome, ali još niko o tome nije razgovarao - rekao je Čović, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Komentarišući suđenje Darku Šariću za šverc droge i pranje novca, Čović je rekao da "s tim nema veze" i da se, dok je bio on bio u Vladi Srbije, "to ime nije pojavljivalo".

- Neka Srbija sazna istinu na temu Šarić, neka sve izađe na videlo - istakao je Čović.

Komentarišući krimsku krizu, Čović je kazao da bi, ako Srbija stane na stranu Ukrajine, to bilo isto kao kada bi se izvinila što ju je NATO bombardovao 1999. godine.

Čović je ocenio da postoje svi uslovi da se ispoštuje rok do 1. aprila i da do tada bude sazvana konstitutivna sednica Skupštine Beograda i dodao da on neće biti predsednik Skupštine Beograda.

Na pitanje novinara o konstituisanju nove republičke vlade do 24. aprila, jer će 17. aprila biti formirana Skupština Srbije i da li će SNS nastaviti savez sa socijalistima ili će ući u politički pakt sa liderom NDS Borisom Tadićem, Čović je odgovorio da bi to trebalo da odluči SNS koja je na izborima ostvarila najbolji rezultat.

- Ona može da ide i sama. Međutim, mislim da je trenutak da se okupe u vladi sve kompetentne i stručne ličnosti, koje direktno mogu da sprovedu ono što je najavljeno, a to je veliki obim reformi koje su neophodne Srbiji - rekao je Čović.

On je rekao da se ne bi trebalo opterećivati učešćem stranaka u budućoj vladi i da njihov broj neće biti veliki, jer "što je više stranaka teže je funkcionisanje vlade" i da je neophodno formirati dobar tim.

- Vlada sada mora da bude operativni, borbeni tim koji napada i rešava probleme - rekao je Čović i dodao da će SNS i njen predsednik Aleksandar Vučić dati celokupni koncept nove vlade.

On je istakao da bi budžet u novoj vladi trebalo da bude potpuno centralizovan, da se problemi moraju rešavati planski, da su potrebne strukturne reforme i promene zakona o radu, stečaju i privatizaciji i planiranju na čemu insistiraju Svetska banka i MMF i da je taj posao moguće obaviti već do kraja septembra i oktobra.

Čović je najavio da predstoji fiskalna konsolidacija, navodeći da u javnoj administraciji radi između 700.000 i 800.000 ljudi, a na pitanje ko će to svesti na razumnu meru, odgovorio je "onaj ko se prihvati ovih poslova".

- Čeka nas industrijska proizvodnja, da zaposlimo što više radnika, bez toga jednostavno nećemo moći da preživimo - rekao je Čović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA