EU poziva Srbiju da politiku prema Rusiji usaglasi sa Briselom

- EU, po pravilu, uvek poziva zemlje da se usaglase s našim stavovima, posebno kad su u pitanju sankcije. To posebno važi za zemlje kandidate i potencijalne kandidate koje su se preko Sporazuma o pridruživanju obavezale da povećavaju usaglašenost sa spoljnopolitičkim pitanjima EU - prenela je Marija Kocijančić zvaničan stav EU

  • 45

Evropska unija pozvaće i Srbiju da u svetlu krimske krize usaglasi politiku prema Rusiji sa Briselom, ali na Beogradu je da donese konačnu odluku.

To proizilazi iz zvaničnog stava EU koji je za "Novosti" prenela Maja Kocijančič, portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton:

- EU, po pravilu, uvek poziva zemlje da se usaglase s našim stavovima, posebno kad su u pitanju sankcije. To posebno važi za zemlje kandidate i potencijalne kandidate koje su se preko Sporazuma o pridruživanju obavezale da povećavaju usaglašenost sa spoljnopolitičkim pitanjima EU. Njihov napredak ka EU se, takođe, ocenjuje i u tom kontekstu. Ali, konačna odluka u pogledu usaglašenosti politika ostaje i dalje na samim tim trećim zemljama - prenela je Kocijančić

Kako je "Novostima" rečeno u srpskom državnom vrhu, naši zvaničnici vode intezivne razgovore sa partnerima i u Briselu i u Moskvi kako bi objasnili specifičnu poziciju Srbije.

Beograd u svim tim konsultacijama traži i razumevanje za izbalansiran stav naše države.

Zvaničnici Srbije više puta su ponovili da naša pozicija neće predstavljati opredeljivanje između dve sukobljene strane i da će ona biti maksimalno politički i diplomatski izbalansirana.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zver

    27. mart 2014 | 10:11

    Priznajte Kosovo poklonite se i kazite bili ste u pravu sto ste nas bombardovali.. Malo je bilo ocemo jos. Ma nosi te se vi i vasa EU- nija.

  • Smillie

    27. mart 2014 | 10:51

    neutralnost, pa po cenu da ne udjemo u EU, dokle ta ucenjivanja vise

  • sudija

    27. mart 2014 | 10:20

    Nemoj da se igrate glavom. Srbija sa Rusijom a EU u p . M.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA