JEDINA ŽENA GRADONAČELNIK: Vučić je pravi džentlmen, zajedno smo pobedili!

Jasna Avramović prva dama naprednjaka u Smederevu za naš portal otvoreno govori o saradnji sa Aleksandrom Vučićem, predrasudama sa kojima se sreće u Srbiji jer je uspešna žena koja se bavi politikom i o oporavku giganata kakvi su Želvoz i Železara

  • 17

Jedina žena gradonačelnik u Srbiji Jasna Avramović, po profesiji lekar za Telegraf.rs govori o tome kako uspeva da vodi jedan takav veliki grad kakav je Smederevo, da li je druge kolege gradonačelnici gledaju drugim očima, koliko je teško biti žena i baviti se politikom u Srbiji i svom odnosu sa Aleksandrom Vučićem.

Prva dama Smedereva Jasna Avramović najzaslužnija je za ubedljivu pobedu koju je Srpska napredna stranka osvojila ovom gradu na vanrednim parlamentarnim izborima, gde je koalicija oko naprednjaka osvojila preko 60 odsto podrške građana i jedna je od najubedljivijih pobeda u Srbiji!

Jedina ste dama na funkciji gradonačelnika u Srbiji, kakav je osećaj?

- Velika je odgovornost biti gradonačelnik velikog grada kao što je Smederevo. Moja jedina razmišljanja su koliko sam uspešna u tome. Kao lekar verujem da je ženska priroda pragmatičnija, da su žene upornije i vrednije i spremnije da rešavaju probleme. I kao što vidite, to dokazujem od izbora do izbora.

Na završenim izborima koalicija oko SNS-a u Smederevu - vašem gradu osvojila je preko 60 odsto podrške građana, kako vidite taj rezultat?

- Rezultat je sjajan. Naravno da imam razloga za zadovljstvo jer je svaki treći Smederevac glasao za SNS. Ovi izbori su u Smederevu bili referendumski, glasalo se za SNS, ali su se birači izjašnjavali za i protiv Jasne Avramović. Imala sam mnogo oponenata, ne samo u opoziciji, već i u opoziciji u sopstvenim redovima. Birači su jasno rekli šta misle i o jednima i o drugima.

Kakva je situacija sa Železarom u Smederevu?

- Železara radi, i radiće kao industrijski gigant i pokretač velikog dela srpske privrede. Svi čekamo strateškog partnera, ali ono što je dobro, i što zaposleni znaju, na inicijativu budućeg premijera Srbije Aleksandra Vučića, država je stala iza železare. Napravljen je Program za nesmetan rad železare. To znači reprograme kredita tako da fabrika nesmetano funkcioniše. I za one koji našu železaru vide kao „bure bez dna“ da kažem da državu to neće ništa koštati, a na drugoj strani direktno zapošljavamo 5.200 i indirektno 2.500 radnika i svrstavamo se u prvih pet-šest srpskih izvoznika.

Šta se dešava sa Želvozom?

- Želvoz je preduzeće u restrukturiranju. Radnicima su isplaćene otpremnine, a za preostale zaposlene, njih 357 biće rešenja. Mogu da kažem da za to preduzeće već imamo zainteresovanog kupca, tako da se svetlo na kraju tunela itekako vidi.

Dokle se stiglo sa projektom rafinerije u Smederevu i šta se dešava po tom pitanju?

- Rafinerija nije projekat, rafinerija je najveća prevara koju je prethodni gradonačelnik pokušao na silu da dovede u Smederevo. Ceo prethodni mandat smo proveli na tom propalom projektu i to nas je koštalo i ugleda i novca. Tu prevaru smo stopirali.

Gradska uprava Smedereva na 6 meseci zaposlila je sve stomatologe i lekare sa NSZ, da li će grad nastaviti sa tom praksom?

- Smederevo je jedini grad u Srbiji koji nema nezaposlenih lekara i stomatologa. Moj stav je da ovaj grad mora da obezbedi posao za svoje mlade i obrazovane kadrove i to je jedan od postulata moje politike: posao, posao i posao. Cilj je da naša deca završavaju fakultete, ali i da se kao stručnjaci zapošljavaju u Smederevu, da ovde osnivaju svoje porodice, da nam se grad podmlađuje i napreduje.

Koji su to koraci koji su hitni u Smederevu da se urade kako bi građani bolje živeli?

- U Smederevu se već bolje živi. Železara radi, i to je za nas pitanje svih pitanja. Pre desetak dana svečano je počela sa radom finska kompanija PKC koja proizvodi kablove za autoindustriju. Po planu do kraja ove godine fabrika će zaposliti 350 radnika, a do kraja 2016. 1500 radnika. To su brojke koje šalju i drugu poruku: Smederevo je dobar ambijent za ulaganje. Moj moto koji stalno namećem svojim saradnicima je da posla mora da bude za sve. Tom znači da lokalna samouprava mora da priži svu logistiku investitorima, da im da dobre razloge zašto bi oni ulagali u ovaj grad.

Kako Vas gledaju kolege – gradonačelnici drugih gradova ima li predrasuda zbog toga što ste jedina dama na čelu nekog grada u Srbiji?

- Uspeh je jedino merilo rada, i ja se toga godinama pridržavam. Radim po dvanaest sati i to se valorizuje i prepoznaje na izborima. Birači ne daju svoj glas tako lako. Dobro sarađujem sa kolegama gradonačelnicima, često me u šali pitaju u čemu je tajna mog uspeha, ali predrasuda nema. Ja sam jedna jaka žena i to svi znaju.

Da li Vam je i lider SNS-a Aleksandar Vučić lično čestitao na fantastičnom uspehu na izborima?

- Jeste. Moram da kažem da imam odličnu saradnju sa Aleksandrom Vučićem, pravi je džentlmen. I ovom prilikom mu zahvaljujem i na podršci i na dostupnosti. On je Smederevu obećao kredit iz Emirata od dva miliona evra. To je deo projekta navodnjavanja Srbije, a mi ćemo ga iskoristiti za naše voće i navodnjavanje Udovičkog platoa. Podržao nas je i kada je PKC došao u Smederevo, zatim lično je rešio problem otpremnina radnika Želvoza koji su ga "presreli“ u vreme kampanje ispred prostorija stranke, a založio se i za rešavanje problema Železare.

Da li se nadate možda nekoj ministarskoj ulozi u novoj Vladi ili ostajete na čelu Smedereva?

- Ne, nisam sebe videla ni na poslaničkoj listi, i moj cilj, za sada je Smederevo. Ima mnogo posla u ovom gradu, ja sam dužna mojim biračima, i imam cilj da do kraja ovog mandata uradim mnogo toga. Naravno, ja sam sada vojnik partije, i mnogo toga će zavisiti od odluka Aleksandra Vučića.

Šta je potrebno da poseduje jedna dama da bi bila uspešna u srpskoj politici?

- Nije lako baviti se politikom. Politika, posebno srpska, postavlja drugačije kriterijume u odnosu na one koji su vladali do pre neku godinu. Politika traži pre svega obrazovanje, stručnost, dozu lucidnosti i mnogo, mnogo hrabrosti. Ja znam da imam sve od ovog što sam nabrojala, a volela bih da imam i harizmu koja je neophodna za ozbiljno bavljenje politikom. Ne verujem u zabavljače u politici i priučene kadrove. Nadam se da je Srbija stavila tačku na takve političare.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiev

    28. mart 2014 | 15:57

    Ma da ...juce presla u sns ..i sad je pametna....a da ne pricam koliko je bila u zatvoru i zasto...Jasna Avramovic

  • Zile

    28. mart 2014 | 18:36

    Jadno je Smederevo sa tobom.

  • Kiev

    28. mart 2014 | 16:40

    A da 'bre'mile realnost za zelvoz i sartid su sasvim drugacije....ko zivi i radi u smederevu i tim firmama zna...cao mile))

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA