VUČIĆEV KABINET NAJMANJI? Dačić imao 19, Koštunica 24, Cvetković 27, Đinđić 28 ministara!

Prema najavama Aleksandra Vučića, nova Vlada Srbije biće najmanja u novijoj istoriji. Telegraf van predstavlja kako su izgledali kabineti u proteklih 14 godina i koliko dugo su opstali

  • 11

Budući mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će njegov kabinet biti najmanji u modernoj istoriji Srbije i da neće imati više od 19 imena.

Do sada kabinet s najmanje ministara u njoj bio je prethodni (pre rekonstrukcije), na čijem se čelu nalazio Ivica Dačić , koji je imao 19 članova i 17 ministarskih resora, a ubedljivo najveća je bila Vlada Zorana Đinđića!

Kako brojke govore, najmanja Vlada je bila Dačićeva, ona se sastojala od 22 člana i 18 resora nakon rekonstrukcije, a pre rekonstrukcije od samo 19 članova i 17 ministarstava.

Odmah nakon Dačićeve, sledi prva Kosštuničina od 22 člana i 19 ministarstava, zatim vlada Milomira Minića, čije je funkcionisanje omogućavalo 21 ministarstavo, a imala je ukupno 24 osob.

Vlada Zorana Živkovića imala je 18 ministarstava i 25 ljudi, dok je ubedljivo najveća vlada bila je Đinđićeva, iako je imala samo 19 ministarstava, u njoj je radilo 28 osoba.

Kako je najavljeno nakon sednice Predsedništva SNS-a pre nekoliko dana, naprednjaci smatraju da će uspeti da formiraju vladu do 24. ili 25. aprila, s najviše 19 ministara, a možda i manje.

Kako je lider SNS najavio, u njegovom kabinetu neće biti feuda "jer je s tim završeno." Da li će nova vlada biti najefikasnija i najmanja pokazaće vreme, a mi vas podsećamo kako su izgledale vlade u proteklih 14 godina, od demokratskih promena naovamo.

Nakon svrgavanja predsednika SRJ Slobodana Miloševića s vlasti  05. oktobra 200o. dolazi do formiranja privremene (prelazne) vlade Milomira Minića, koja je bila na vlasti čitava tri mesecan - od 25. oktobra 2000. do 25. januara 2001.

Milomir Minić, predsednik te Vlade, imao je dva pomoćnika, dva potpredsednika vlade (Nebojšu Čovića i Spasoja Krunića), a u ovom kabinetu bila su oformljena četiri kolegijuma ministra: unutrašnjih poslova, finansija, pravde, informacija, u kojima je ukupno bilo zapošljeno 12 ljudi.

Pored ova četiri kolegijuma, tadašnja vlada imala je još 21. ministra. U tadašnjem Kolegijumu ministar za informacije bio je Ivica Dačić, Slavica Đukić Dejanović je bila ministarka za brigu o porodici, dok je ministar za više i visoko obrazovanje bio Gaša Knežević.

Ubedljivom pobedom Demokratske opozicije Srbije 25. januara 2001. formirana je vlada Zorana Đinđića, koja je bila aktuelna do 2003. Pored Đinđića, vlada je imala sedam podpredsednika, a devetnaest ministarskih mesta bilo je povereno do tada nepoznatim ljudima, koji su želeli da pospeše i ubrzaju demokratski put Srbije.

Potpredsednici ove vlade bili su Nebojša Čović, Žarko Korać, Jožef Kasa, Aleksandar Pravdić, Vuk Obradović, Momčilo Perišić, Dušan Mihajlović, a od juna 2002. jedno od potpredsedničkih mesta pripalo je i Miodragu Isakovu.

Kada je 12. marta ubijen premijer Đinđić, za novog predsednika vlade izabran je tadašnji zamenik predsednika Demokratske stranke Zoran Živković. Ova vlada je izabrana 18. marta 2003.  tokom te vrele godine bila je klimavim nogama, dok su opozicione stranke počele da jačaju, pa je Skupština Srbije počela raspravu o izglasavanju nepoverenja vladi, na iniciranje opozicije.

Sasatav Živkovićeve vlade bio je skoro isti kao i kod Đinđića, osim što je među šest potpredsednika vlade bio i Čedomir Jovanović.

Nakon Živkovićeve vlade, premijersko mesto zauzima Vojislav Koštunica. Prva vlada lidera DSS-a bila je oformljena u koaliciji DS-a, G17+, Nove Srbije i SPO-a. Na vlasti je ova vlada bila od 3. marta 2004. do 15. maja 2007. Ovo je bila manjinska, s obzirom na to da je skupštinska većina pripala SPS-u.

Potpredsednici su bili Miroljub Labus i Ivana Dulić Marković, a funkcionisanju vlade pomagalo je 19 ministarstava, odnosno ministara.

Druga Koštuničina vlada formirana je 15. maja 2007. godine. Potpredsednik je bio Božidar Đelić, a vladu je činilo još 23 ministara. Ova vlada je trajala do jula 2008.

Tog 7. jula 2008. oformljena je vlada Mirka Cvetkovića, u kojoj, po prvi put, nakon 5. oktobra, nije učestvovao DSS. Zamenik predsednika Srbije i ministar unutrašnjih poslova bio je Ivica Dačić. Kabinet je bio podeljen na 24 resora. Vlada Srbije je imala 27 članova, tri su bili potpredsednici vlade. Resorima je rukovodilo 24 ministra i jedan bez portfelja, Sulejman Ugljanin.

Do pada vlasti Borisa Tadića dolazi 2012, kada je za predsednika Srbije izabran Tomislav Nikolić, a za predsednika vlade Ivica Dačić. Ova vlada je od 27. 7. 2012. do rekonstrukcije 2013. godine imala 19 članova i 17 ministarstava. Nakon rekonstrukcije vlada je imala 21 ministarstavo, a za prvog potpredsednika vlade izabran je Aleksandar Vučić.

(M. Bojanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fifi

    10. april 2014 | 15:47

    Više fotelja više mogućnosti za krađu. Dačić je imao najmanji broj ljudi i pokazao da se može, a ako i Vučić tako bude uradio svaka čast!

  • Deca

    10. april 2014 | 15:46

    I Dačićev kabinet je bio mali. I tako treba i da ostane.

  • OliveraOlja

    10. april 2014 | 15:56

    Pa koliko vidim iz ovog Dačićeva Vlada je bila najfunkcionalnija. Mislim da je ipak on povukao najveću odgovornost i ne sme mu se osporiti ni sve ono što je uradio, a mnogi pre njega nisu uspeli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA