Konstituisana nova Skupština Srbije (FOTO)

U Skupštini Srbije završeno je konstituisanje novog skupštinskog saziva, a time i redovno zasedanje, uz postrojenu jedinicu Garde Vojske Srbije na ulazu u parlament i uz intoniranje himne Bože pravde

  • 5

Na konstitutivnoj sednici u Skipštini Srbije poslanici su potvrdili poslaničke mandate i položili zakletvu. Pre sednice održan je neformalni sastanak dosadašnjih šefova poslaničkih grupa na kojem se razgovaralo o inicijativi da se svake godine rotira predsednik parlamenta.

Konstitutivnu sednicu vodio je najstariji poslanik, 85. godišnji Milan Korać iz koalicije SPS-PUPS-JS, a pomažu mu po jedan od najmlađih sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj mandata i generalni sekretar parlamenta.

Nakon otvaranja sednice i potvrđivanja mandata novi poslanici su položili zakletvu koja glasi:

"Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi".

Početku sednice prisustvovala su 243 poslanika, a među njima nisu bili lider SNS-a Aleksandar Vučić i lider PUPS-a Jovan Krkobabić.

U skupštini su predstavnici sedam izbornih lista, a lista stranaka okupljenih oko SNS ima najveći broj poslanika - 158.

Iza naprednjaka najviše mesta, 44, zauzeće poslanici koalicije SPS-PUPS-JS, a potom DS sa 19, zatim NDS sa 18, šest sa liste "SVM - Ištvan Pastor", tri sa liste "SDA Sandžaka - Sulejman Ugljanin" i dva sa liste "PDD - Riza Halimi".

Prema ranijim najavama, predsednik skupštine, potpredsednici i organi parlamenta biće birani po završetku uskršnjih praznika, 23. aprila.

Dan kasnije poslanici će razmatrati zakone o vladi i ministarstvima, da bi se o njima glasalo u subotu, 26. aprila, a novi ministri zakletve pred poslanicima položili u nedelju, 27. aprila.

Prema Poslovniku o radu, predlog kandidata za predsednika skupštine podnosi najmanje 30 poslanika, a poslanik može da predloži samo jednog kandidata za predsednika.

O predlogu se otvara pretres, nakon čega predsedavajuci utvrđuje listu kandidata po azbučnom redu prezimena.

Pre pristupanja izboru predsednika odlučuje se da li će glasanje biti tajno ili javno, a ukoliko se odluči da se glasa javno, glasa se prozivkom.

Za predsednika Skupštine Srbije izabran je poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja.

Skupština utvrduje broj potpredsednika na predlog predsednika Narodne skupštine, a kao i kod izbora predsednika i ovde najmanje 30 poslanika može da predloži jednog ili više kandidata za potpredsednika.

U parlament su nešto pre 15 sati stigli dosadašnji premijer Ivica Dačić, bivši ministri Slavica Ðukić Dejanović, Aleksandar Antić, Aleksandar Vulin, kao i raniji ministri Žarko Obradović, Milutin Mrkonjić...

U ovom skupštinskom sazivu, biće, bar u prvo vreme, 12 stranačkih lidera.

(Telegraf / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    23. april 2014 | 18:14

    Rece Vuk ( Kardzic ):" Isto to, samo drugacije ". ( sto je tako, meni milo nije, sve se ovo, vec desilo prije.)...

  • Ttrixie

    17. april 2014 | 09:30

    1. dobra stvar - vlada će biti šarenolika 2. dobra stvar - u skupštini su oni za koje sam glasala SPS 3. dobra stvar - SNS je doneo mudre odluke

  • Gioto

    17. april 2014 | 09:28

    Naredne 4 godine gledaćemo najrazličitije likove, nadamo se jednakih stavova koji će odvesti Srbiju u bolje sutra.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA