ODLUČENO: Maja Gojković novi predsednik Skupštine Srbije (FOTO)

Poslanici Skupštine Srbije na današnjoj sednici izabrali su većinom od 194 glasa Maju Gojković za predsednika parlamenta, koja je i bila jedini kandidat za tu funkciju

  • 7

Skupštine Srbije izglasala je na predlog Srpske napredne stranke Maju Gojković na za predsednika, a takvu odluku podržalo je 194. poslanika.

Za Maju Gojković glasalo je 194 narodna poslanika, dok je 9 bilo uzdržano, a 29 nije bilo prisutno tokom glasanja!

- Želim da se zahvalim svima na velikoj podršci. Ovo je velika odgovornost koju bih da podelim sa svima vama, a posebno zhvaljujem Slavici Đukić Dejanović i Nebojši Stefanoviću koji su mi dali podršku da ispunim 3 cilja, a to su dalji razvoj demokratije, duh tolerancije i da svi poslanici budu jednaki u pravima bili oni opozicija ili većina - rekla je Gojković i dodala da sliku parlamenta ne čini jedan čovek već svi poslanici zajedno.

Sednica je počela minutom ćutanja zbog smrti potpredsednika Vlade Srbije Jovana Krkobabića.

U Skupštini su 202 od 250 poslanika, a sednicom predsedava najstariji poslanik Milan Korać (PUPS). Na prvoj sednici se, osim predsednik Skupštine, biraju i potpredsednici i drugi zvaničnici, i imenuje generalni sekretar.

Kandidat za novog predsednika Skupštine Srbije je funkcioner SNS i poslanik te stranke Maja Gojković, a parlament će imati i šest potpredsednika, od kojih će dva biti iz SNS, a po jedan iz DS, NDS, SDPS i PUPS.

Kandidati za potpredsednike Skupštine iz redova SNS su Veroljub Arsić i Igor Bečić, iz DS Gordana Čomić, iz NDS Ninoslav Stojadinović, iz SDPS Vladimir Marinković i iz PUPS Konstantin Arsenović.

Podršku izboru Maje Gojković za predsednika Skupštine Srbija danas su najavile sve poslaničke grupe sem Demokratske stranke koja će biti protiv i NDS koja će biti uzdržana.

Za izbor Gojkovićeve glasaće poslanici SNS, koji su je i predložili, SPS, SVM, NS, SDPS, SPO-DHSS, kao i SDA Sandžaka, koji su saglasni da je će dobiti veliku podršku koja je obavezuje.

Šef poslaničkke grupe SNS Zoran Babić rekao je da Gojkovićevoj želi da radi u demokratskom duhu, da se ukrštaju politički stavovi raspravlja u atmosferi poštovanja, da se traže tačke spajanja, a ne da se kopaju i produbljuju rovovi.

- Za SNS je bilo važno da je Gojkovićeva toleranta, spremna na kompromise i dogovore i verujemo da će u radu skupštine uspeti da sa svim poslaničkim grupama stvori demokratsku afmosferu i da će građani videti da smo u ozbiljnom poslu zajedno, bez političkih razlika -  rekao je Babić.

Ovlašcneni predstavnik Srpske narpdne stranke Veroljub Arsić izjavio je da je kandidat za predsednika parlamenta Maja Gojković biti najuspešniji predsednik skupštine koji će podići ugled ne samo parlamenta već i samih poslanika.

- Vreme je da napravimo normalan poslovnik koji će skupštini da vrati ugled. Kandidat za predsednika skupštine Maja Gojković ima bogato parlamentarno iskustvo, bila je narodni poslanik opozicione partije i tada je na svojoj koži bila u situaciji da oseti šta to znači biti predsednik koji nije dobar, koji zloupotrebljava ovlašćenja i nadam se da će biti najuspešniji predsednik - rekao je Arsić u nastavku kolnstitutivne sednice.

Prema njegovim rečima, Gojkovićeva će morati mnogo da radi na povećanju ugleda skupštine, poslanika i kvalitet debate, „moraće da prestigne, a ne samo da dostigne standarde koje je postavio dosadašnji predsednik Nebojša Stefanović, a to neće biti lako“.

Arsić je istakao da Srbija mora da se menja i skupština mora da zaume mesto u srpskom društvu koje je imala - da poslanici odgovaraju građanima za svoj rad, istakavši da je moto Gojkovićeve - ne radi drugima ono što ne želiš da rade tebi.

U prvom obraćanju poslanicima, štef poslaničke grupe DS Dragan Ðilas rekao je da će poslanici tog kluba biti protiv izbora Gojkovićeve, a NDS-a Marko Ðurišić da će biti uzdržani.

Predsednik kluba LSV Nenad Čanak, pošto je dobio reč rekao:"Ja povodom ovog predloga nemam šta da kažem".

Poslanička grupa NS će podržati predlog i glasati za izbor Gojkovićeve, rekao je šef posalnika NS Miroslav Markićević.

- Nadam se da će se nastaviti trend gde je duh tolerancije vladao među poslanicima, gde je vlada poštovala skupštinu i poslanike kao kontrolore izvršne vlasti - rekao je Markićević.

Predsednik poslaničke grupe DS Dragan Ðilas rekao je da na obrazloženje koje su poslanici dobili nema šta da se doda, da se čulo šta se dešavala u prošlosti, što ukazuje na to da će se i ovaj saziv vraćati u prošlost.

Možda je pogrešno što je odlučeno da je trećina poslanika dovoljna da parlament radi, možda je trebalo da to bude dve trećine, rekao je Ðilas i dodao da ne želi mnogo da govori o kandidatu za predsednika i da bi bilo nekorektno govoriti sada o Novom Sadu i aferama koje su je pratile.

Prema Poslovniku o radu, o kandidatu za predsednika skupštine otvara se pretres, nakon čega predsedavajući utvrđuje listu kandidata po azbučnom redu prezimena. Pre pristupanja izboru predsednika odlučuje se da li će glasanje biti tajno ili javno, a ukoliko se odluči da se glasa javno, glasa se prozivkom. Za predsednika Skupštine Srbije izabran je poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja.

Skupština utvrđuje broj potpredsednika na predlog predsednika Narodne skupštine, a kao i kod izbora predsednika, i ovde najmanje 30 poslanika može da predloži jednog ili više kandidata za potpredsednika. Posle izbora prvog među jednakima i potpredsednika skupštine, sutra bi trebalo da na dnevnom redu budu predlozi zakona o vladi i o ministarstvima, o kojima bi se glasalo u subotu, 26. aprila. Novi ministri će, kako je ranije najavljeno, zakletve pred poslanicima položili u nedelju, 27. aprila.

U skupštini su predstavnici sedam izbornih lista, a lista stranaka okupljenih oko SNS ima najveći broj poslanika - 158. Iza naprednjaka najviše mesta, 44, zauzeće poslanici koalicije SPS-PUPS-JS, a potom DS sa 19, zatim NDS sa 18, šest sa liste "SVM - Ištvan Pastor", tri sa liste "SDA Sandžaka - Sulejman Ugljanin" i dva sa liste "PDD - Riza Halimi".

U novom sazivu biće 11 poslaničkih klubova i stranke su odlučile ko će biti na njihovom čelu, kao i ko će biti zamenici poslaničkih grupa. Najveću poslaničku grupu SNS, vodiće i dalje Zoran Babić, kao što promena neće biti ni u poslaničkom klubu NS - vodiće ga Miroslav Markićević, dok će mu zamenica biti Dubravka Filipovski.

Na čelu poslaničkog kluba SDPS biće Miodrag Mijatović, dok će mu zamenica biti Milena Bićanin, a na čelu zajedničkog poslaničkog kluba SPO-DHS S biće Aleksandar Jugović.

Šefica poslanika SPS ostaje Dijana Vukomanović, kao i njen zamenik Đorđe Milićević, svoj klub će imati i PUPS i Jedinstvena Srbija, koji su na izbore išli na listi sa socijalistima, a na čelu tih klubova biće Milan Krkobabić i Dragan Marković.

Šef poslaničkog kluba NDS biće Marko Đurišić, njegov zamenik Janko Veselinović, a samostalan poslanički klub imaće i LSV koja je na izbore izašla na listi okupljenoj oko NDS. Na čelu poslanika DS je njen lider Dragan Đilas, njegova zamenica će biti Nataša Vučković, SVM će rukovoditi Balint Pastor, dok će mu zamenik biti Laslo Varga.

Ostaje da se vidi da li će u novom sazivu parlamenta biti formirana i poslanička grupa manjina, budući da je za njeno formiranje potrebno najmanje pet poslanika.

Novi saziv Skupštine Srbije konstituisan je 16. aprila potvrđivanjem mandata narodnih poslanika koji su položili zakletvu.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pedja

    23. april 2014 | 20:17

    Gospode Boze sad je drzava stigla do dna!!!

  • Александар Џунић

    23. april 2014 | 13:57

    Фали још само јабука.

  • Alan011

    24. april 2014 | 12:21

    Maki,nadam se da do kraja godine neces promeniti stranku.Ok,menjaju "ljudi" (ljigavci) stranke u potrazi za licnim interesima i pogodnostima i to je u Srbiji ko dobar dan ali nije ovo NBA-liga pa da prelazis na mesec dana tamo-vamo.Aman zeno obuzdaj se...mirnaaaaa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA