VUČIĆ PREDSTAVIO VLADU: Došlo je vreme da Srbija radi i da njom vlada narod! (FOTO)

- Želim zemlju koju će svi poštovati, kojoj ćemo dati sebe, koji će krasiti poštenje i odgovornost - tim rečima je počeo svoj ekspoze budući premijer Srbije, a govor je pisan na 70 strana i trajao je tri sata, a nakon rasprave u Skupštini Srbije u trajanju od 5 časova ministri i premijer položiće zakletvu

  • 12

U Domu Narodne skupštine počela je sednica na kojoj će biti izabrana nova Vlada Srbije, a prvi od svih u zdanje na Trgu Nikole Pašića došao je mandatar Aleksandar Vučić, koji je odmah po početku sednice počeo da izlaže svoj plan za oporavak Srbije, opisan u ekspozeu, na 70 sata, koje je trajalopunih tri sata!

Premijer Srbije je u svom detaljnom ekspozeu, koji je izlagao tri sata u Skupštini Srbije pred narodnim poslanicima, ambasadorima stranih zemalja i crkvenim starešinama opisao kojim će putem Srbija ići naredne četiri godine, a nakon toga je pročitao i imena budućih ministara. Govor je često prekidan dugim aplauzima poslanika, a Vučić je na kraju upozorio sve ministre da "pripaze šta rade jer kako kaže u Vladi Srbije neće više biti feuda i da će se svima suditi na isti način, kao i da će svakih 6 meseci svaki ministar podnositi izveštaj o svom radu, a onaj ko ne bude izvršavao svoje zadatke biće smenjen i doveden drugi ministar!"

- Predlažem vam da idete pravim putem i da budete iskreni, jer to je pravi put - poručio je Aleksandar Vučić ministrima i rekao da je došlo vreme da Srbija radi!

- Volim Srbiju i verujem u Srbiju i želim da to bude obeležeje moga rada, zato kličem: "Živela Srbija"! - tim rečima završio je izlaganje Aleksandar Vučić

DOK SAM JA PREMIJER RADIĆEMO POŠTENO I ODGOVORNO

Prvi i najvazniji cilj je da transformišemo ekonomiju, jer je to jedini način da dostignemo bolji standard na duži period, a ne samo na godinu- dve, rekao je na predstavljanju ekspozea Vlade mandatar Aleksandar Vučić, uz obećanje da će dok je on premijer vlada raditi pošteno i odgovorno.

On je naveo da će upravo zbog toga dve trećine njegovog ekpozea biti posvećeno ekonomiji, koja će, kako kaže, biti priopritet u naredne četiri godine.

- Nema uspeha bez promena u ponašanju i radnim navikama, a mi imammo političku volju da promene i sprovedemo - poručio je Vučić.

Vučić je rekao da je cilj vlade da prednost u ovoj zemlji dobiju oni koji mogu radom da poprave svoj položaj i da radom doprinesu društvu a ne partijskom knjižicom.

- Znanje je najveći kapital, a država će podržati one koji pokažu inicijativu, znanje i ideje. Želimo da pomognemo mladima da priušte sebi dom - poručio je Vučić.

On je rekao da želi da pokaže da je ova vlada sposobna i zdrava da stvori uslove za bolji život. Ključne reči za to će bitil kako kaže- promene i modernizacija.

- Modernizacija će biti ključna reč naredne decenije, bez obzira da li je reč o odnosu sa EU, zdravstvu ili ekonomiji. Nije dovoljan samo ekonomski oporavak ako izostane kulturni, društveni - naveo je mandatar.

PAKET REFORMSKIH ZAKONA USVOJIĆE SKUPŠTINA TOKOM PRVE NEDELJE RADA

Među najavljenim merama su donošenje "najopsežnijeg i najmodernijeg" paketa reformskih zakona. Ti zakoni će, rekao je Vučić, tokom prve nedelje biti u skupštinskoj raspravi.

- Zamolio sam Maju Gojković da do 15. juna taj prvi deo ekonomskog paketa bude usvojen - preneo je Vučić i dodao, obraćajući se poslanicima:

- Zamolio bih vas da zasedate dan i noć i vikendima kako bismo pokazali narodu da smo ozbiljni. Ješćete, spavati i umivati se u ovoj Skupštini, ali do 15. jula reformski zakoni će biti usvojeni.

Smanjenje troškova za službena vozila, reprezentacije, dnevnica i smanjenje podsticaja za sportske klubove, takođe su mera merama nove vlade.

Borba protiv sive ekonomije i bolji poreski obuhvat su takođe do ekonomske politike koju je najavio. Stabilizacija javnih finansija do 2017. godine podrazumeva povećanje prihoda i smanjenje rashoda u budžetu, kao i zaustavljanje rasta javnog duga i od 2017. njegovo postepeno smanjivanje.

CITIRAO NEKADAŠNJEH PREMIJERA VELIKE BRITANIJE TONIJA BLERA

Aleksandar Vučić je naglasio da je spreman da prihvati sav teret reformi, kao i da nema strah od modernizacije. On je tom prilikom citirao nekadašnjeg britanskog premijera Tonija Blera:

"Nemam strah od modernizacije. Jedini strah imam od mogućnosti da u budućnosti ne budu sprovedene reforme".

Isticući da mu je želja da Srbija svojim razvojem u narednim godinama postane lider regiona, dodao je da je prvo obećanje nove vlade da će raditi odgovorno i pošteno.

- Ovo je moje prvo obećanje vama. Sve dok sam predsednik vlade delaćemo odgovorno i pošteno. Nećemo trositi više nego što imamo, borićemo se protiv lopovluka i organizovanog kriminala... - poručio je Vučić.

On je dodao da bi tako otprilike trebalo da izgleda svaki "ugovor" između vlade i naroda. Kako je podvukao, ostaje nam samo da pokažemo disciplinu, jer smo vremenom izgubili veru u sebe.

- Neću vam obećati da bilo ko može da promeni mentalitet preko noći. Program koji ćemo danas predstaviti je način na koji to može da se promeni - poručio je on.

Budući premijer srpske vlade Aleksandar Vucić poručio je u obraćanju poslanicima da želi rezultat za Srbiju te da je vreme da od Srbije prestanemo samo da tražimo i uzimamo, nego da joj damo sve što možemo.

- Danas sam ovde znajući da od svake rečenice zavise životi naše dece i svakog građanina i tresem se kao prut jer odgovornost koju osećam ne mogu da poredim ni sa čim - rekao je Vučić na početku obraćanja poslanicima u Skzpštini Srbije a obrazlažući program buduće vlade.

- Želim rezultat za Srbiju, zemlju zbog koje ćemo zasukati rukave. Naša Srbija je sve što imamo i vreme je da od Srbije prestanemo samo da tražimo i uzimamo, nego da joj damo sve što možemo - rekao je Vucić.

Dodao je i da ne bi stajao pred poslanicima danas da nije uveren da su ciljevi vlade dostižni.

UČINIĆEMO SVE DA NE SMANJUJEMO PENZIJE

Svi ekonomski eksperti i sve međunarodne finansijske institucije, posebno MMF, insistiraju na smanjenu penzija, ali nećemo to učiniti sve dok ne uradimo sve što se može da pokušamo da smanjimo deficit drugim sredstvima i metodama, izjavio je Vučić.

- Lazar Krstić i Kori Udovički i MMF u pravu što se tiče brojeva, ali ja verujem u našu veliku snagu. Morali bismo da ih smanjimo 25 do 30 odsto koliko su neekonomski povećane. Do oktobra nećemo ni razgovarati o tome. U cilju jačanja u prvih sto dana intenziviraćemo aktivno na zaključenju angažmana sa MMF i mislim da će on biti zakljčen - rekao je Vučić.

I oni i mi, dodao je, znamo da su penzioneri najredovnije platiše i troše svoje penzije na domaće proizvode.

Naveo je da penzioneri čak 70 odsto svojih penzija troše na domaće proizvode i tako direktno taj novac vraćaju u našu ekonomiju, a neretko, što je još jedan socijalni momenat o kom se vodilo računa, oni od penzija izdržavaju decu i unuke.

- Zato smo takvu odluku doneli. Razgovaramo o ovome poslednjih šest meseci svakog dana - naveo je Vučić.

Vučić je rekao da posle velike pobede na izborima niko ne sme da pokaže bilo kakvu bahatost i osionost, jer se Srbija nalazi u teškom vremenu u kojem moraju da se ispravljaju greške prethodnika i u kojem se narodu mora pokazati odlučnost u sprovođenju bolnih, ali lekovitih reformi.

Buduća vlada jedinstvena je po mnogo čemu, podsetio je, formirana je u veoma kratkom roku i uživa snažnu podršku parlamenta bez presedana u istoriji, ali ona, kako je dodao, ne bi značila ništa ako se ne iskoristi da bi se promenili životi građana.

- Mi ne želimo vlast radi vlasti, već ćemo poverenje građana iskoristiti da bismo Srbiju učinili boljim mestom za život - rekao je Vučić.

ZNANJE JE TEMELJ BOLJE SRBIJE

Za vladu će reforma obrazovnog sistema biti važan segment rada, a obrazovanje će joj biti na prvom mestu, rekao je danas pred poslanicima u parlamentu Srbije mandatar dodajući da je "znanje temelj od kojeg krećemo da gradimo zajedničku kuću Srbiju, bolju Srbiju".

- Svaki treći đak nam je funkcionalno nepismen, deca uče iz knjiga starih 20 godina u eri tehnoloških informacija, gde je informaciji potrebno 28 sekundi da prostruju svetom. Školski programi zatrpani su nevažnim informacijama i ne postoji jasna selekcija informacija koja će omogućiti opšta znanja za dalje životno opredeljenje - naveo je Vučić mane našeg obrazovnog sistema.

Zbog takvog sistema obrazovanja, dodao je, deca nam izlaze iz škole nespremna za svet i iskušenja koja ih čekaju, a profesori moraju da ih dodatno obrazuju.

- Ali ne posle škole, ne na privatnim časovima, posle škole je vreme za sport - rekao je Vučić ocenivsi da nam je obrazovni sistem sistem prošlosti, jer, kako je naveo, po prvi put znanje nije garancija u poslu, već je najvažnija kompentencija da se uče nove stvari.

Najveći broj zanimanja kojima se ljudi bave ranije nije postojao, dodao je, te zbog toga stalno učenje i profesionalno usavršavanje postaje obaveza. "Niko ne može očekivati da obrazovanje bude jednosmerna ulica", ocenio je, ukazujući da je školama potrebna veća anatomija u radu, nastavnicima takođe.

VUČIĆ O USPESIMA VLADE

Prema njegovim rečima prvi uspeh je taj što Srbijom više ne upravljaju otuđeni finansijski centri moći, već njena vlada, dodavši da cena za to nije bila mala, pošto su danas mnogi koji se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije izloženi pretnjama i progonu.

- Prvi put Srbijom vladaju oni koje je narod izabrao, a ne tajkuni, i tako će biti ubuduće - poručio je Vučić.

Drugi uspeh, rekao je Vučić, jeste borba protiv organizovanog kirminala i korupcije, za šta je uslov bio donošenje Zakona o javnim nabavkama, čiji se rezultati danas vide.

On je naglasio da će kroz unapređivanje tog zakona, kao i donošenje drugih sistemskih mera, ta borba biti nastavljena.

Kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala, Vučić je podsetio na rešavanje nekoliko veliki privrednih afera, hapšenje ubica novinara Slavka Ćuruvije, hapšenje narko-bosa Darka Šarića, poručivši da u toj borbi nije bilo, niti će biti zaštićenih.

Prema njegovim rečima treći uspeh prethodne vlade jeste početak pregovora o članstvu u EU.

Vučić je ocenio da EU nije idealna zajednica, ali da je to najbolje mesto u kojem u ovom trenutku Srbija može da bude, dodavši da će pregovori sa tom zajednicom biti nastavljeni u dobroj meri i da će do kraja mandata nove vlade oni biti privedeni kraju.

- Ako budemo vredno radili verujem da Srbija do kraja ove decenije može da postane član EU - rekao je Vučić.

Početak procesa normalizacije odnosa sa Prištinom predtavlja četvrti uspeh prethodne vlade, smatra Vučić.

On je istakao da kosovski problem nije nastao danas, već pre mnogo decenija i vekova i da je rezultat grešaka mnogih prethodnih predsednika vlade, poručivši da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, ali da želi da živi u miru sa Albancima s Kosova.

- Ovaj proces će se nastaviti, a lično ću zastupati Srbiju u pregovirima sa EU - rekao je Vučić.

Naša peta pobeda, dodao je on, jeste što se Srbiji ponovo veruje u inostranstvu i što smo povratili međunarodni kredibilitet, i zato što znaju da ćemo da uradimo ono što kažemo.

Prema njegovim rečima to je osnov za povratak stranih investitora, dodavši da će vlada nastaviti da pospešuje saradnju sa zemljama u regionu.

On je naveo da pri sastavu vlade vodio interesima Srbije i građana, a ne unutarpartijskim postulatima, jer, kako je naveo, smatra da nijedna partija nije dovoljno dobra da upravlja svim važnim mestima i zato što je potrebno znanje svih kako bi se živelo bolje.

- Srbija je važnija od nas, svakog od nas i svih političkih stranaka - rekao je Vučić i naveo da je zato bio sklon ideji rotiranja predsednika parlamenta, ali da ta ideja nije dobila podršku.

LIČNO ĆU VODITI PREGOVORE SA PRIŠTINOM

Aleksandar Vučić izjavio je danas da će lično zastupati Srbiju u pregovorima sa Prištinom.

Vučić je, objaćajući se poslanicima u Skupštini Srbije i obrazlažući ekspoze buduće vlade rekao da je upravo sporazum s Prištinom jedan od uspeha prethodne vlade navodeći da i ubuduće neće bežati od kosovskog problema, niti zabijati glavu u pesak.

Posle mnogo tirada u kojima smo slusali o tome ko je kako i na koji nacin zastupa interese naseg naroda, natpolovična većina glasova koje je SNS dobila na Kosovu jasno pokazuje koju ikakvu politiku je ova država dobila, ocenio je Vučić.

NEDOSTAJE NAM DISCIPLINE, IZGUBILI SMO VERU!

Mandatar za sastav vlade značajan deo ekspozea pred poslanicima posvetio je potrebi reafirmacije osnovnih vrednosti, jer su, rekao je, samo u drugačijem vrednosnom sistemu mogući oporavak ekonomije i modernizacija Srbije.

- Nedostaje nam discipline, izgubili smo veru - poručio je Vučić i dodao da smo navikli da živimo u sistemu u kojem "samo tražimo i uzimamo od države".

- Navikli smo da se žalimo od ujutru i čekamo da nam nešto padne s neba. To je model ponašanja građana u društvu u kojem je vlast vodila politiku populizma i prevare i donosila odluke sračunate na to da političari budu omiljeni i voljeni. Cenu takve politike, čiji deo je bila i katastrofalna odluka o povećanju plata u javnom sektoru i penzija bez bilo kakvog jasnog razloga, platili smo enormnim rastom javnog duga - primetio je Vučić i dodao da decu moramo učiti da se sve postiže pre svega radom:

- Moramo da znamo ne samo šta nećemo, nego i šta hoćemo - takođe je jedna od važnih promena mentaliteta i navika, na koju je apelovao Vučić.

PLATE U JAVNOM SEKTORU BIĆE SMANJENE 10 ODSTO, UKINUĆEMO SOLIDARNI POREZ

Plate u javnom sektoru biće smanjene za deset odsto, biće ukinut solidarni porez, a do kraja 2016. godine, plate u javnom sektoru biće više nego sada, rekao je danas mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić.

To je deo fiskalne konsolidacije koja mora biti obavljena u prvih sto dana nove vlade, a rebalans budžeta biće urađen do kraja juna, rekao je Vučić u Skupštini Srbije.

- Smanjenje za deset odsto u javnom sekoru, biće ukinuti sodlidarni porez koji je bio neophodna mera, a na kraju 2016. plate u javnom sektoru biće više nego sad - rekao je Vučić.

JAČA EKONOMIJA I VEĆE PLATE OD KRAJA 2016

Nezaposlenost, siromaštvo i fiskalni deficit u Srbiji među najvećima su u Evropi, uz nerealni odnos prosečne penzije prema prosečnoj plati i uz visoki procenat odlaska mladih školovanih ljudi iz zemlje, po čemu smo treći u svetu, rekao je danas u ekspozeu pred poslanicima u republičkom parlamentu mandatar Aleksandar Vučić.

- Najvažniji zadatak i strateški cilj jeste reorganizacija javnih finansija i reforma javnog sketora. Sve što budemo radili neće biti lako, ali uz izvesnost da će već od kraja 2016. građani imati jaču ekonomiju i veće plate - izjavio je Vučić.

Istakavši da je ogroman javni dug zemlje rezultat katastrofalne i loše politike vođene prethodnih godina a bez ikakve ekonomske podloge, Vučić je pomenuo da su u tom periodu bez ikakvog jasnog razloga povećane penzije i plate.

- Lepo je biti popularan, ali ćemo da se mučimo godinama unapred jer su neki bili neodgovoran - ocenio je Vučić najavljujući smanjenje partijskog kadra, potpunu profesionalizaciju u upravljanju javnim prioeduzećima, završetak restrukturiranja preduzeća, a sve s ciljem da se razvija privatni sektor, da mladi postanu preduzetnici a ne službenici.

Vučić je naveo da penzioneri čak 70 odsto svojih penzija troše na domaće proizvode i tako direktno taj novac vraćaju u našu ekonomiju, a neretko, što je još jedan socijalni momenat o kom se vodilo računa, oni od penzija izdržavaju decu i unuke.

- Zato smo takvu odluku doneli. Razgovaramo o ovome poslednjih šest meseci svakog dana - naveo je Vučić.

BEOGRAD NA VODI MOŽE DA SE IZJALOVI SAMO NAŠOM GREŠKOM

Mandatar srpske vlade izjavio je da će projekat "Beograd na vodi" podići građevinsku industriju u celoj Srbiji i poručio da će taj projekat moći da se izjalovi samo ako ga sami upropastimo neradom, korupcijom ili pogrešnim i namernim lošim činjenjem.

Vučić je rekao da će građani Srbije uskoro moći da vide kako će izgledati nekadašnja zgrada Geozavoda u Beogradu, koju investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata renoviraju, a koja će služiti kao pokazna soba za "Beograd na vodi".

Mandatar je ukazao na činjenicu da rekonstrukciju zgrade u Karađorđevoj, vredna dva i po miliona evra, u potpunosti finansiraju investitori iz UAE, dodavši da je bilo pokušaja da se na tu investiciju naplati taksa od deset odsto.

- To smo prekinuli u pokušaju, a određeni ljudi su sklonjeni, smenjeni, a videćemo ima li i krivično-pravne odgovornosti. Vi tražite deset odsto jer vam neko nešto njegovim parama pravi, a ne vašim. Ovo je jedinstven slučaj u svetu da oni nama grade, na našoj teritoriji, njihovim parama, a to nije dosta, nego da im uzmemo još deset odsto. To ima samo u Srbiji - rekao je Vučić.

On je dodao da je, na sreću, to prekinuto i izrazio nadu da će biti dovoljno ozbiljnih i odgovornih ljudi da se projekat "Beograd na vodi" izvede do kraja.

- To nema veze sa partijama, već sa našim manirima da živimo dva dana unapred, da uzmemo sve što nam padne napamet, a da se za to ne pomučimo i da to bude lako zarađeno i da ne brinemo kako će da izgleda - zaključio je Vučić.

Vučić je u zgradu parlamenta ušao oko 9.30, iako je sednica zakazana tek za 11 sati, a ubrzo za njim došli su i članovi njegovog kabineta, zaključno sa kandidatom za prvog potpredsednika vlade i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Konstituisanje nove srpske vlade prati oko 30 novinarskih ekipa, kao i brojni novinari koji su stalno akreditovani kao skupštinski izveštači.

Jedinica Garde Vojske Srbije postavljena je na stepeništu zgrade, a u kabinetima se raspevava hor "Obilić" koji će, kad Srbija dobije novu vladu, otpevati himnu "Bože pravde".

U skupštinsku zgradu pristižu i predstavnici diplomatskog kora, između ostalih ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi i šef Delagacije EU u Srbiji Majkl Devenport, kao i predstavnici verskih zajednica, a u parlament je došao i direktor policije Milorad Veljović.

Stigla je i guverneka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, a očekuje se dolazak i predsednika Srbije Tomislava NIkolića, patrijarha SPC Irineja, gradonačelnika Beograda Siniše Malog, predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića.

Već je stigao predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, a pozvani su i predsednik SANU Nikola Hajdin , načelnik Generalštava Vojske Srbije Ljubiša Diković...

Svečanu atmosferu upotpunio je i Beogradski maraton koji je startovao kod skuspštine.

Kako je planirano, po završetku sednice, kad premijer i ministri polože zakletvu, obratiće se građanima na bini koja je postavljena na ulazu u Dom Narodne skupštine.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SOKO

    27. april 2014 | 19:03

    UZOR SU VUCICU AUSTRIJA I NEMACKA I SVAJCARSKA A VLADA KAO BAJERN.PA VIDI SE DA JE SRBIN I DA RADI U INTERESU SRBIJE.ALI KADA JE VEC KRENUO DA HAPSI NEKA POCNE PRVO OD SVOJIH REDOVA.LICNO ZNAM PAR NJEGOVIH PULENA A LOPOVE VECE I PREVARANTE LJIGAVCE VERUJTE NISAM SREO.JEDNOM RECJU GORE CE NAM BITI OD POTONJEG.A OVI STO GA PODRZAVAJU VEROVATNO SU ISTI KAO I ON I NJEGOVA VLADA ILI SU IM ZA OVIH 15 GOD.ISPRANI MOZGOVI OD SILNE EVROPE I DEMOKRATIJE.

  • Dag

    27. april 2014 | 20:08

    Narode moj - prolices znoj! I krv i suze - jos ce da se - muze!...

  • Darko Lakic

    27. april 2014 | 12:43

    Konacno neko ko ce foteljase naterati da rade a ne da planduju i arce narodne pare, buducnost nase dece i jeste u pitanju i treba se potruditi da posle zavrsene skole imaju cemu da se nadaju a ne da razmisljaju kako ce da odu preko grane.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA