SEKS AFERE I TRAČEVI SRPSKE POLITIKE: Od kralja i Tita, preko Slobe, do danas! (FOTO)

Likovi vladara u mnogim operetama imaju srpska imena jer je u 19. veku Srbija bila omiljena tema žute štampe zbog brojnih seks skandala koji su potresali srpski dvor, ali i celu zemlju. Evropska žuta štampa živela je od toga što je izveštavala o skandaloznim događajima u Srbiji. Da li se i šta promenilo?

  • 7

Privatni život, naročito ljubavni političara i vladara u Srbiji, uvek je bio zanimljiv za sve, pa smo tako bili svedoci mnogih, pre svega tračeva, ali i seksualnih afera, kako kneževa i kraljeva od davnina, tako i predsednika i političara današnjice. Telegraf.rs vam donosi priču o nekim zanimljivim ljubavnicima koju možda niste znali.

Likovi vladara u mnogim operetama imaju srpska imena jer je u 19. veku Srbija bila omiljena tema žute štampe zbog brojnih seks skandala koji su potresali srpski dvor, ali i celu zemlju.

Među prvim seks skandalima bio je razvod kneza Mihaila s kneginjom Julijom, kao i njegova odluka da se ponovo oženi Katarinom Konstantinović od koje je bio stariji punih 25 godina i koja mu je bila rođaka. Javnost je bila užasnuta mogućnošću da dođe do sklapanja ovog braka jer bi to značilo incest.

Pravi skandal majstor bio je kralj Milan Obrenović, a njegove seks skandale bilo bi teško pobrojati. Zbog svega toga kraljica Natalija je demonstrativno napuštala Beograd, a bila je i proterivana iz zemlje po muževljevom nalogu. Njihov brak bio je razveden, pa je potom taj razvod poništavan, a sudbina nekog ministra i vlade u velikoj meri je zavisila od toga kakav su stav imali prema ljubavnim avanturama kralja Milana. Evropska žuta štampa živela je od toga što je izveštavala o skandaloznim događajima u Srbiji.

Ženidba kralja Aleksandra Obrenovića Dragom Mašin bila je u suštini seks skandal, jer Draga nije ispunjavala moralne standarde za kraljicu. Javnosti je bilo poznato da se ona neko vreme izdržavala tako što je primala novac od svojih ljubavnika. Lažna trudnoća kraljice Drage bila je udarna tema evropske žute štampe tog vremena i jedan od činilaca koji su doveli do atentata na kraljevski par.

Poučeni primerom Obrenovića, Karađorđevići su vodili računa o svom ponašanju tako da ta epoha nije obeležena seks skandalima.

Vladavina Josipa Broza Tita bila je obeležena seksualnim aferama i tračevima, koji su vezivani za njega, ali i za većinu prvaka Komunističke partije Jugoslavije, a u narodu je dugo važila i krilatica: "Na jednu drugaricu 34 druga”.

Upućeni pričaju, doduše čak i danas s nekom rezervom, da je većina Titovih visokih funkcionera bila opsednuta seksom i međusobnim menjanjem žena. Takvih je afera bilo mnogo, a većina se  ite kako odražavala na rad državnog rukovodstva.

Jedan od najzinimljivijih primera bila je tragična životna epizoda generala Ljubodraga Đurića, generalnog sekretara Titovog kabineta, pa onda vlade FNRJ. Njega su Tito i Ranković pozvali na razgovor i predočili mu da je brat njegove žene Slavke Morić pristalica Infombiroa, a na njihovo pitanje da li mu je važnija žena ili posao, rekao je posao i razveo se od nje. Nešto kasnije Đurić je od svojih saboraca i drugova tražio da mu nađu novu, neku “ispravnu” ženu.

“Ispravna žena” nije u to vreme bio izraz za fiziološki nevinu, za poštenu i politički podobnu, već za ženu koju su pre toga proveravali drugi drugovi, "časni funkcioneri”.

Đurić je na predlog Tita i Rankovića u drugi brak ušao s Milkom Petrović, njegovom zemljakinjom, koja je pre toga bila devojka Milinka Kušića. Posle pet- šest meseci braka, Milka je rekla Đuriću da čeka bebu, a da je otac deteta Petar Stambolić.

Na Šestom kongresu KPJ kojim je Stambolić predsedavao, Đurić se jedva suzdržavao da ne pukne. Međutim, u pauzi mu je prišao general Nikola Ljubičić i rekao mu:

“Izvini, i ja sam se ogrešio. Pozvala me tvoja žena na kafu, navodno da je posle negde odvezem, ja svratio i eto...”.

Đuriću je tada pao mrak na oči. Izašao je za govornicu i besno održao tiradu o tome da u Partiji vlada nemoral, da se poštenima otimaju žene... To je uzburkalo atmosferu i nekolicina, uglavnom onih koji su spavali sa suprugama svojih drugova, povikali su Đuriću da laže, a Tito je tada ustao i uzviknuo:

- Van s ovim luđakom!

Kasnije se pričalo da je Milka Petrović napisala spisak drugova s kojima je išla u krevet. Jedni tvrde da je na njemu bilo 34 imena, a drugi  da ih ima čak 52.

Zbog svega toga, ostaće zabeleženo da je bila formirana Komisija za utvrđivanje nemorala u KPJ, koju su činili Spasenija Cana Babović i Slobodan Penezić Krcun.

Josip Broz Tito ipak je bio najveći ljubavnik u komunističkoj vlasti, a njegove afere i tračeve mnogi ljudi dobro poznaju, ali ono što svi njegovi saborci tvrde je to da on nije nije otimao žene svojih drugova već je voleo samo istaknute javne radnice.

Dobro je poznata ljubavna romansa Broza i Davorjanke Paunović, a malo je poznato to da je nju Tito maltretirao. Jedan od tračeva glasi da se ona svima žalila rečima: "Vi ne znate šta on meni radi".

Kada je Davorjanka umrla od tuberkuloze Ivan Stevo Krajačić, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, dobio je zadatak da na Dvor dovede zgodnu partizanku za maršala. Dovedena je Jovanka Budisavljević, koja je bila od Tita mlađa 32 godine.

Jedna od najintrigantnijih ljubavnih partizanskih priča vezana je za majku Mire Marković, suprugu pokojnog predsednika Jugoslavije i Srbije, Slobodana Miloševića. Glavnu ulogu u toj priči ima Momčilo Marković, rođeni brat Draže Markovića. On se kao član Pokrajinskog komiteta KPJ u Srbiji, u prvim godinama Rata, kao ilegalac krio po požarevačkim selima.

Tamo se zbližio s Verom Miletić, koja je bila član Okružnog komiteta KPJ za Požarevac. S njom je 1942. dobio ćerku Miru Marković, kasnije ženu Slobodana Miloševića, koju, navodno, nije priznao za svoje dete sve dok nije napunila 14 godina.

Prvi veliki trač srpske političke višestranačke scene bila je navodna veza Slobodana Miloševića i Spomenke Jović. Tadašnji predsednik Srbije, navodno, ludo je početkom devedestih bio zaljubljen u voditeljku "Dnevnika" RTS-a, koja je mu je prema, neproverenim i nikad potvrđenim glasinama, uzvratila emocije.

Naredna glasina odjeknula je kao bomba, a ona je vezana za nekadašnjeg visokog funkcionera SPS-a Milorada Vučelića i VesnuZmijanac, a povod ovom govorkanju bilo je konstantno emitovanje pesama s albuma "Idem preko zemlje Srbije" na RTS-u.

Ni Mira nije bila pošteđena govorkanja o navodnoj vezi s kasnije pokojnim funkcionerom JUL-a Zoranom Todorovićem Kundakom, što nikad nije bilo potvrđeno.

Čaršija je devedesetih godina brujala o navodnim simpatijama lidera SPO-a Vuka Draškovića prema zgodnoj novinarki Mirjani Bobić Mojsilović, ali i o tome kako one s njene strane nisu bile uzvraćene.

Prvi savremeni srpski seks skandal je bio slučaj generala Vuka Obradovića. Ljiljana Nestorović i Jelena Milenković optužile za ga seksualno uznemiravanje. Tad se tvrdilo da je Obradović seksualno uznemiravao veliki broj žena, ali su one o tome navodno ćutale. Ova afera dobila je sudski epilog jer je sud je maja 2004. utvrdio da nema dokaza da je Obradović ikoga uznemiravao i osudio ga je samo za klevetu.

Svi se dobro sećaju novinskih, neproverenih natpisa o simpatijama Zorana Živkovića i prelepe glumice Katarine Radivojević, koju su mediji bacali u naručja mnogih poznatih muškaraca, pa je tako tada i završila u rukama tadašnjeg premijera Srbije. Niko od njih dvoje nije potvrdio, ali ni demantovao ova govorkanja.

Poznat je i trač o navodnoj vezi lidera SRS-a Vojislava Šešelja i Vesne Vukelić Vendi. Šešelj se nikad nije hvalio ljubavničkim poduhvatima, a ni pevačica nije eksplicitno potvrdila da je bila u vezi s radikalom, ali je u nekoliko intervjua "stidljivo" nagovestila da je među njima možda, eventualno, da ne čuje zlo, ipak bilo nečega.

Javnost Srbije potresle su i afere između Dragana Maršićanina i skupštinske sekretarice, kao i Predraga Markovića i Ksenije Milivojević.

Marković je viđan u javnosti s portparolom G17 Ksenijom Milivojević. Lepa Ksenija i značajno stariji Marković demantovali su da u njihovom odnosu postoji išta drugo osim prijateljstva, ali ostaće upamćeno da su mesecima, na svim javnim događajima, bili nerazdvojni.

Svima je poznata i ljubav koju ne kriju funkcioner SPS-a Milutin Mrkonjić i pevačica Ana Bekuta, a mnogo puta do sada mediji su i najavljivali njihovu veridbu.

Kao što je njihova ljubav odmah popunila naslovne strane, tako je i njihov navodni raskid odmah izbio u prvi plan. Radi se naravno o vezi Borislava Stefanovića i novinarke Olivere Kovačević.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA