Republika Srpska proslavlja 20. rođendan

U sklopu proslave Dana republike i krsne slave ordenom RS odlikovan je i predsednik Srbije Boris Tadić

  • 0

Dodelom odlikovanja, svečanom Akademijom i liturgijom Republika Srpska obeležava dvadesetu godišnjicu postojanja i krsnu slavu, Svetog arhiđakona Stefana.

U Banjaluku su stigli brojni gosti iz zemlje i inostranstva, među kojima su i predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Mirko Cvetković, kao i zamenik premijera Ivica Dačić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uručio je predsedniku Srbije Borisu Tadiću orden Republike Srpske na lenti povodom Dana republike i krsne slave RS.

Isti orden uručen je i bivšim predsednicima RS - Rajku Kuzmanoviću, Draganu Čaviću, Mirku Šaroviću i Nikoli Poplašenu. Ordenom RS na lenti odlikovani su i mitropolit dabrobosanski Nikolaj, episkopi zvorničko-tuzlanski Vasilije, banjalučki Jefrem, bihaćko-petrovački Hrizostom, zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i umirovljeni episkop Atanasije.

Obeležavanje dve decenije postojanja počelo je liturgijom u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci koju je služio patrijarh Irinej, zatim dodelom odlikovanja i svečanom akademijom "Republika Srpska - glas koji se čuje" u dvorani "Borik".

Patrijarh Irinej je u besedi posle služenja liturgije i osveštanja žita i lomljenja slavskog kolača u Sabornom hramu u Banjaluci istakao da RS "slavi svoj praznik, svedočeći veru pravoslavnu i sveto srpsko ime".

Proslava je počela juče polaganjem venaca na Spomenik palim borcima u Banjaluci.

- Republika Srpska danas je slobodna i nastaviće da funkcioniše, jer je to bio zavet boraca koji su dali živote za nju - rekao je predsednik RS Milorad Dodik nakon polaganja venaca na spomenik palim borcima Vojske RS na groblju "Sveti Pantelija" u Banjaluci.

Skupština srpskog naroda u BiH je na današnji dan pre dve decenije u Sarajevu donela Deklaraciju o proglašenju RS. Skupština srpskog naroda BiH osnovana je godinu dana ranije.

Od 1998. godine administrativni, politički i ekonomski centar RS je u Banjaluci. RS je po državnom uređenju parlamentarna republika. RS, kojoj je Dejtonom pripalo 49 procenata teritorije BiH, ima površinu nešto manju od 25.000 kilometara kvadratnih.

(telegraf.rs/agencije)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA