OFANZIVA ZA POMOĆ SRBIJI: Vučić i Vlada počinju bitku za oporavak zemlje!

Vlada Srbije i njeni ministri kreću u do sada neviđenu diplomatsku ofanzivu u kojoj će sa šefovima država i vlada u svetu razgovarati o finansijskoj pomoći Srbiji

  • 2

Odmah nakon koliko toliko sanirane šteta od poplava u najugroženijim mestima, Srbija kreće u veliku diplomatsku ofanzivu, s ciljem prikupljanja što je moguće veće finansijske pomoći za otklananje katastrofalnih posledica, saznaje Telegraf.rs!

Prvi koraci u ovom pogledu već su učinjeni, a od jutros je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spojnih poslova Ivica Dačić zajedno s ministarkom zaduženom za evrointegracije Jadrankom Joksimović u Briselu, gde će s najvišim zvaničnicima Evropske unije razgovarati o mogućnosti da se ubrza proces korišćenja fondova EU, za koje se Srbija zahvaljujući pričinjenoj šteti kvalifikovala.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ministar privrede Dušan Vujović će u četvrtak posetiti Pariz, gde će u direktnom razgovoru s Fransoa Olandom zatražiti što je moguće veću pomoć Beogradu.

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić sprema se put Moskve, gde će od najviših zvaničnika Rusije i svog kolege Sergeja Šojgua pokušati da ugovori i finansijsku pomoć Srbiji.

Da nije samo krenula "ofanziva po svetu" dokazuje i sutrašnje održavanje donatorske konferencije za pomoć Srbiji, gde će učešće uzeti predstavnici ambasada 27 zemalja Evrope, Severne Amerike, Azije, koji su akreditovani u Srbiji, kao i Delegacije Evropske unije u našoj zemlji, Saveta Evrope, Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke, Svetske banke, Kancelarije rezidentnog koordinatora Ujedinjenih nacija i Nemačke razvojne banke.

Kako saznaje naš portal, premijer Srbije Aleksandar Vučić takođe će biti aktivan u ovoj "ofanzivi". Prema planu, prvo bi trebao da otputuje u Beč, gde će se sastati s austrijskim kancelarom Vernerom Fajmanom, vicekancelarom Mihaelom Špindelegerom i ministrom Sebastijanom Kurcom. Ova poseta bila je planirana mnogo ranije, ali je zbog katastrofalnih poplava koje su pogodile Srbiju otkazana.

Predsednik Vlade Srbijena poziv Angele Merkel otputovaće i u Nemačku, gde će takođe biti reči o pomoći Srbiji.

Vučić je juče razgovorao s evropskom komesarkom za humanitarnu pomoć i vanredne situacije Kristalinom Georgievom o pristupu Srbije Fondu za solidarnost EU.

Ministar finansija Srbije Lazar Krstić takođe aktivno učestvuje u skoro svim aktivnostima Vlade za prikupljanje pomoći Srbiji. Kako kažu za Telegraf.rs iz njegovog kabineta, nije isključeno da ministar bude član gotovo svih delegacija Srbije.

Dešavanja uživo u područjima najugroženijim od poplave možete pratiti OVDE.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutor

    21. maj 2014 | 21:25

    Deveta ofanziva.

  • Šansa

    22. maj 2014 | 06:19

    Evo velike prilike da pokazete kakva ste vlast,oporavite zemlju i čuvajte njenu stabilnost i polozili ste!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA