KOSOVO: Srbi sa severa prvi put učestvuju na izborima

Na parlamentarnim izborima na Kosovu, od trideset političkih subjekta koji će učestvovati, pet je spskih. Oni koji su upisani na birački spisak svoje glasačko pravo će moći da ostvari na 44 biračka mesta, od čega 33 u Severnoj Kosovskoj Mitrovici

  • 14

Na Kosovu i Metohiji danas se održavaju vanredni parlamentarni izbori na kojima će birači od 1.235 kandidata izabrati 120 poslanika skupštine Kosova.

Član Centralne izborne komisije Nenad Rikalo je potvrdio za Telegraf da su sva biračka mesta otvorena na vreme.

- Sva biračka mesta su u 7.00 otvorena, praktično nije bilo nikakvih problema. Na određenim biračkim mestima u Zvečanu i Leposaviću je primećeno da ima manje biračkih listića, što je u saradnji sa OEBS-om otklonjeno - rekao je Rikalo.

On je dodao “da kako i na severu tako i na jugu pravo imaju da glasaju svi oni koji su na biračkom spisku, sa važećim dokumentima koje je izdao MUP Republike Srbije i drugih država”.

Srbi sa severa KiM prvi put učestvuju na kosovskim izborima. Oni koji su upisani na birački spisak svoje glasačko pravo će moći da ostvari na 44 biračka mesta, od čega 33 u Severnoj Kosovskoj Mitrovici. U Kosovskoj Mitrovici je mirno, primećuje se pojačano prisustvo snaga bezbednosti.

Šef Operative Regionalne Kosovske policije - sever, Željko Bojić, rekao je za Telegraf da je na severu Kosova angažovano je oko 500 pripadnika Kosovske policije, čiji je zadatak da izborni proces na severu protekne bez problema.

- Sav izborni materijal je u pratnji policijskih jedinica dopraćen do biračkih centara, sve protiče bez ikakvih problema – rekao je Bojić.

Na parlamentarnim izborima na Kosovu,od trideset političkih subjekta koji će učestvovati, pet je spskih. U jedinstven birački spisak upisano je 1.782.454 birača. Političke partije da bi imale poslanike u Skupštini Kosova treba da pređu cenzus od 5 odsto, dok je za koalicije cenzus sedam odsto od broja izašlih birača.

Manjinske zajednice imaju 20 zagarantovanih mesta od kojih 10 pripada Srbima, a ostalih deset ostalim nacionalnim zajednicama na Kosovu. Izborni proces na severu Kosova, na zahtev Centralne izborne komisije podržava Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

(S.S)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Albanac

    8. jun 2014 | 10:17

    Pa ako jos ovo nije dokaz da je vasa drzava priznala, neznam sta vam treba jos ?!

  • Uzas

    8. jun 2014 | 14:10

    Srbi na Kosovu ko indijanci u americi. Nekad njihova zemlja, danas gosti.

  • Blagoj

    8. jun 2014 | 11:06

    Džabe se Slobo borio da sačuva državu i žrtvovao se Hagu, kad dođe Vučić koji je nekada bio veliki četnik, i izdade sve. Vrhunac licemerja je što i dalje priča da je to Srbija a ovo danas su valjda izbori za skupštinu u Beogradu. Čak na listićima piše Republika Kosovo, ali to više ne smeta, a kao fol smetalo je prošle godine kad je potpisivao izdaju kod Eštonove. Sad će on da naredi da se blokira ovaj sajt jer niko ne sme da piše protiv Velikog Vođe Supermena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA